Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2014

Planetarium in Space Expo

NOORDWIJK – Er komt een planetarium in het Space Expo; deze mededeling deed burgemeester Jan Pieter Lokker. Hij stelde: ‘ESTEC wil een iets levendiger display, maar heeft ook behoefte aan een conferentiecentrum voor circa 400 mensen. Het wordt een conferentiecentrum annex planetarium en een space experience centre. Het zal een interactieve plek zijn waar je ruimtevaart met bijvoorbeeld gaming kunt ervaren. Een beetje als Nemo in Amsterdam.’
Ook is internationaal het besluit gekomen, dat het Gallileo Reference Center definitief in Noordwijk komt. Dat betekent dat straks 32 satellieten vanuit Noordwijk worden gestuurd en gemonitord. Lokker: ‘We gaan daar de voorzieningen voor realiseren.’

Blij met nieuwe woning

WOUBRUGGE – Het college van burgemeester en wethouders gaat akkoord met het bouwen van een vrijstaande woning op het perceel Boddens Hosangweg 112. De initiatiefnemer krijgt hiervoor een omgevingsvergunning. De nieuwbouw komt in plaats van de oude boerderij, die daar vele jaren heeft gestaan. Met het slopen van ruim 4.000 m3 aan oude opstallen, is het mogelijk om een bouwplan van 1.325 m3 te realiseren.

Handhaven tegen werken

ROELOFARENDSVEEN – In een gebouw aan het Zuideinde 103 worden ‘bedrijfsmatige activiteiten’ uitgevoerd, terwijl het in feite een woning is. Het college van burgemeester en wethouders heeft een last onder dwangsom opgelegd om dit tegen te gaan. Op deze manier moet de eigenaar ervan weerhouden worden om zijn gebouw te verhuren aan personen die daar met een bedrijf actief zijn. Omwonenden hebben geklaagd, omdat de draaiende koelmotoren zorgden voor geluidshinder. De verhuurder heeft tien dagen de tijd om een zienswijze in te dienen tegen dit collegebesluit.

Samenwerken voor subsidie

KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders heeft het oog laten vallen op een rijksoverheidssubsidie van 89.888 euro. Het Ministerie van VWS stelt dit beschikbaar voor de Huishoudelijke Hulp, maar dan moet de gemeente wel met een ‘gecontracteerde aanbieder’ (thuiszorgorganisatie) een plan opstellen. Dat is gelukt; vorige week maakte de gemeente bekend dat deze samenwerkingspartner Activite zal zijn. Floris Schoonderwoerd en Lita Berkhout, voorzitter van de raad van bestuur van ActiVite, ondertekenden vrijdag 10 oktober de aanvraag waarin zij een beroep doen op dat extra budget.

‘De zorg is een ziek systeem’

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > Vanaf 2015 krijgt niemand meer zorg, maar wordt ‘ondersteuning’ verleend. Geen enkele gehandicapte heeft een beperking; er wordt alleen nog maar gekeken naar iemands talenten, zodat deze ten behoeve van de maatschappij kunnen worden ingezet. Namens het samenwerkingsverband KANS informeerde Elke Louwers de politici over wat hen allemaal staat te wachten, waar het gaat om de veranderingen in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).
‘Zorg is als een driehoek’, stelt Louwers: ‘Aan de bovenkant zit het kleine groepje mensen dat ondersteuning nodig heeft en an de onderkant van de pyramide gaat het om verbinding.We willen dat mensen hun talenten gebruiken; zo krijg je een beter sociale leven en dan zijn je zorgen doorgaans wat minder groot.’ Ze vervolgt: ‘Voor een grote groep mensen is verandering nodig. Er zijn wel heel veel mensen die er wel wat aan kunnen doen. Maar er blijven mensen die intensieve zorg nodig hebben. Het is niet zo, dat iedereen iets anders kan doen.’
In Nieuwkoop komen ongeveer tien ‘kwartiermakers’ te werken, die als taak hebben om alle zorgbehoevende bewoners bij de samenleving te betrekken. Maar ook moeten zij er voor zorgen dat bijvoorbeeld sportverenigingen en sociale instellingen activiteiten gaan ontplooien voor achtergestelden, zoals mensen met een hersenbeschadiging of een andere beperking. Louwers: ‘Deze kwartiermakers komen buiten op de plekken waar de mensen komen. Zo worden vaste gezichten herkent.’ De kwartiermakers nemen binnenkort contact op met de dorpsraden, aldus Louwers: ‘We doen een groot beroep op de mensen die hier wonen. We hebben de dorpsraden en alle bestaande voorzieningen nodig om dit alles uit te gaan voeren. Het is best wel spannend. Het vraagt om tolerantie; de mensen die je nu minder ziet met zware zorg, zul je vaker zien. En die veroorzaken ook meer overlast. We moeten daar oplossingen voor zien te bedenken.’
Volgens Louwers is het goed, dat het zorgsysteem op de schop gaat: ‘De manier waarop nu zorgondersteuning gegeven wordt, is niet zoals het in de toekomst gebeurt. Nu is het een ziek systeem. Die overgang van AWBZ naar WMO is hét moment om dat zieke systeem te verbeteren. Er zal bij iedereen echt veel gaan veranderen. Je krijgt nu soms wachtlijsten die niet nodig zijn, omdat je dan bepaalde financiën beter kunt regelen. Er zitten nu financiële prikkels in, die niet uitdagen om mensen de beste persoonlijke verzorging te geven.’
Zo wordt tegen mensen gezegd, dat hun gezondheid tot bijvoorbeeld 2026 niet zal verbeteren.  Wie dat voor waar aanneemt, werkt niet aan zijn eigen gezondheidsopbouw. Maar door het stimuleren van mensen om actief te worden, gebeuren er al heel mooie dingen, zo stelt de ervaringsdeskundige: ‘Nu zien we, dat veel van die mensen veel sneller vooruit gaan, dan dat ze de afgelopen vijf jaar hebben gedaan.’

Tientallen geweldsincidenten bij Teylingereind

SASSENHEIM – De open dag van jeugdinrichting Teylingereind is zaterdag 11 oktober prima verlopen. De bezoekers liepen rond en bewonderden de schone cellen en gangen. Maar uit een nieuwsbrief van Teylingereind blijkt, dat in de loop van het jaar niet alles pais en vree is in deze jongerengevangenis.
Zo waren er het afgelopen jaar maar liefst twintig ‘incidenten’, waarbij sprake was van (een vorm van) fysiek geweld tussen de jongeren onderling. En drie keer keerden één of enkele jongeren zich zelfs tegen het personeel van de gevangenis. Teylingereind is sinds april namelijk niet alleen meer een jongerengevangenis, maar ook 23-plussers kunnen hier geplaatst worden. Het afgelopen half jaar zijn zestien jongeren ‘vanuit het adolescentenstrafrecht ingestroomd’, aldus de nieuwsbrief.
Het goede nieuws is, dat er geen enkele geslaagde ontsnapping is geweest. Voor de jongeren die hun tijd hebben uitgezeten, wordt ook gezorgd. 83% van hen komt terecht in een dagbestedingsprogramma mét woonplek. Voor de overige jongeren staan organisaties klaar om er voor te zorgen dat die jeugd niet meer op het verkeerde pad raakt.

Noordwijk wordt Fair Trade Gemeente

NOORDWIJK – Het kustdorp krijgt op 22 november het predikaat ‘Fair Trade Gemeente’ uitgereikt. Hiermee volgt Noordwijk vele andere gemeenten in Nederland, waaronder buurgemeente Teylingen, dat eerder dit jaar ditzelfde keurmerk ontving.

Pet’s Place

Alles voor uw geliefde huisdier
Vijfmeiplein 192 te Leiden, W: www.facebook.com/petsplaceleiden
Een bezoek aan Pet’s Place is altijd een feest. Sinds 30 juni is Stephanie Hartog eigenaar van Pet’s Place en ze voert haar werk met passie uit. Dat is ook geen wonder, want ze is het trotse baasje van drie honden, een papegaai, twee slangen en een paard.
Voor de klanten is Hartog geen onbekende, want in 2011 werkte ze al in de zaak, waar ook een speciale dierenapotheek in zit. Vanwege haar ervaring is Hartog gevraagd om de winkel over te nemen en haar ‘handtekening’ in de zaak is al goed te merken. Zo zijn er nieuwe stellingen gekomen met een uitgebreid assortiment van producten en is alles opnieuw ingericht.
Bij Pet’s Place kunt u terecht voor alle producten voor honden, katten, knaagdieren, vissen en reptielen. Bent u op zoek naar een hondenmandje, krabpaal, voeding, halsbandjes of houtvezels voor kippen en konijnen? Pet’s Place heeft het allemaal. Hartog: ‘We zijn de goedkoopste winkel in Leiden en omgeving waar het gaat om voedseldieren voor reptielen als krekels en sprinkhanen. Bovendien knippen we ook de nagels van konijnen en andere knaagdieren.’
De hele feestmaand lang heeft Pet’s Place leuke acties. Kijk hiervoor op: www.facebook.com/petsplaceleiden. En alle klanten krijgen een leuk kleinigheidje; proefzakjes van honden- en kattenvoeding. Speciaal voor Sinterklaas biedt Pet’s Place hondenletterkoeken aan, met de letter van uw geliefde huisdier.

Etos Luifelbaan

Etos Gezond staat bij ons hoog in het vaandel.
Bevrijdingsplein 98 te Leiden, W: www.facebook.com/etosluifelbaan  
Nu zijn er nóg meer redenen om Etos van binnen te bekijken. Winkelmanager Sabine de Ru legt uit, waarom. ‘We hebben een speciale healthinrichting gecreëerd, als onderdeel van onze aanpassingen in het gezondheidsarrangement. Hierdoor hebben alle geneesmiddelen een goede plek gekregen en kunnen de klanten gemakkelijker de producten vinden.’ Hiermee past Etos zich aan de behoefte van de klant aan, want gezondheidsproducten zijn steeds belangrijker voor de consument.
Zo heeft Etos ook de populiare Etos Good Food producten en Etos Shakes. De Ru: ‘Etos Gezond staat bij ons hoog in het vaandel. Onze gezondheidsproducten zijn uitgebreid met allerlei theesoorten. Met onze producten geven we een perfecte combinatie om lekker en gezond te leven.’ Het goed opgeleide personeel kan daarnaast iedereen van uitstekend advies voorzien.
Ook de reformproducten zijn uitgebreid met lijnzaad en muesliachtige producten. Voor de feestdagen heeft Etos allerlei mooie producten in huis gehaald. Zowel voor de Sint als voor de kerstdagen. De Ru: ‘Wat dacht u van de Blond Amsterdam setjes en Little Diva setjes: deze zijn exclusief bij Etos verkrijgbaar!’ Voor iedere portemonnee is bij Etos iets te vinden. ‘Voor een paar euro hebt u leuke, verrassende cadeaus, die natuurlijk mooi ingepakt zijn.’
Kom naar de winkel voor de handdoekactie of de ‘Very Important Baby’ aanbieding. Like Etos op Facebook en win een productenpakket!

Kwalitaria

Goed bezig zijn en genieten
Bevrijdingsplein 80a te Leiden, T: 071 576 7389, W: http://luifelbaan.kwalitaria.nl
De naam Kwalitaria zegt het al; hier worden alleen maar kwaliteitsproducten verkocht. Of het nu gaat om die overheerlijke hamburgers, ultralekkere friet of speciale kinderproducten. Speciaal voor de feestdagen heeft Kwalitaria een bijzondere actie: voor de top 3 van meest verkochte hamburgers wordt een voordeelkorting gegeven.
Voor de speciale prijs van 4,25 euro kunnen de Kwalitariabezoekers een Kwalitariaburger met de lekkerste tomatenrelisch bemachtigen. Of de Hollandse burger met heerlijke cheddar, ham en gebakken ei. En wat dacht u van de Herfstburger; met satésaus en gefrituurde uitjes?!  Al deze burgers bevatten 125 gram vlees en een biologische burgerbol. U bent dus goed bezig voor uzelf en voor de natuur.
De patat van Kwalitaria is ook bekend in de wijde omgeving. Het bedrijf heeft namelijk één boer (boer Jos) geselecteerd die speciaal voor hen aardappelen kweekt. Deze aardappelen worden gesneden tot patat van 12 millimeter dikte. En daarmee is de Kwalitaria in Leiden de enige zaak in Nederland die friet van deze dikte heeft.
Ook zit Kwalitaria op een goede locatie langs de doorgaande weg. Wie haast heeft kan zijn bestelling inladen in de auto. Thuisbezorgen kan ook, zolang je binnen 3,5 kilometer van de zaak woont. Op deze manier garandeert Kwalitaria dat de bezorgde producten ook etenswarm zijn. Geniet dus van de Kwalitariaproducten, met 100% rundvlees, plofvrije en biologische kippen en desgewenst ook halalproducten.

Onderscheiden na 62 jaar

JOEP DERKSEN
HILLEGOM – Al 62 jaar is Henk Jansen lid van de FNV Bouw, afdeling Hillegom, Lisse en Sassenheim. In al die jaren heeft hij iedere mogelijke functie bekleedt, zonder hier ooit een cent voor te ontvangen. Vrijdag 17 oktober wordt Jansen gehuldigd in restaurant De Engel door de waarnemend voorzitter van de FNV Bouw, Charlie Ramdas. Daarna zal zijn zoon, Co Jansen, tegenwoordig raadslid van Bloeiend Hillegom, uitleg geven wat het vrijwilligerswerk van zijn vader voor het gezin heeft betekend.
Voor Jansen zelf zal dit een mooie verrassing zijn, want onlangs liet hij zich uit over het onderscheidingsbeleid van de FNV. ‘Ik vind dat je erelid moet worden van de Bond, zodra je zestig jaar lid bent’, zo vond Jansen. En heel misschien wordt die wens van hem aanstaande vrijdag vervuld.

Huifkar niet risicovrij

KAAG EN BRAASSEM – Mocht er een ongeluk gebeuren met de huifkar, dan zou de gemeente daar ook deels voor verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Commissielid Thijs Mooren (CDA) wilde graag horen, dat er totaal geen aansprakelijkheidsrisico is voor de gemeente, maar die geruststelling kon wethouder Harry van Schooten hem niet geven. ‘De gemeente is verlener van ontheffingen en wegbeheerder. Degene die met de huifkar aan het rijden is, heeft ook zijn aansprakelijkheden. De gemeente is nooit helemaal vrij van aansprakelijkheid. Er kunnen tal van omstandigheden ervoor kunnen zorgen, dat er iets met die huifkar gebeurt.  Maar als de trekker te hard rijdt, is dat geen verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.’

Stil protest tegen bomenbesluit

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De komende vijftien jaar zal het aantal bomen met 1.600 stuks afnemen in deze gemeente. Dat is het gevolg van het raadsbesluit om niet te kiezen voor 100% herplant. De politieke partijen SVKB en D66 probeerden de overige partijen nog te bewegen om het bomenbestand op peil te houden, maar ze kregen alleen raadslid Cees de Lange (CDA) mee.
Het college van burgemeester en wethouders stelt voor, dat slechts 50% van de bomen die gekapt worden, ook daadwerkelijk worden vervangen. Hierdoor zal het aantal bomen in deze gemeente dalen van 10.500 nu naar 8.900 in 2030. PRO, VVD en (een meerderheid van) het CDA willen geen 20.000 euro opzij leggen om deze bomenteloorgang te voorkomen.
SVKB en D66 probeerden het nog wel; ze dienden een voorstel in om 20.000 euro per jaar te reserveren voor de vervanging van de bomen en tegelijkertijd initiatieven op te zetten, zodat burgerinitiatieven gaan zorgen voor nieuwe bomen binnen de gemeente. Maar dit voorstel werd weggehoond door de andere partijen. Zo liet raadslid Klink (PRO) weten: ‘100% herplant klinkt heel mooi en is een nobel streven. Degene die er maar op blijft hameren, heeft er geen flauw benul van, wat dat betekent. Wij zijn in contact geweest met een expert. Het is veel te kort door de bosch om te stellen dat we 100% herplant moeten realiseren.’ Raadslid Moore (CDA) vond het prima dat inwoners ‘een boom of plantenbak’ adopteren, maar de gemeente moet het geld hier voor niet gaan voorschieten, zo vond hij.
Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) was ziedend van binnen, maar ze zei uiterlijk kalm: ‘Ik vind het niet zo aardig dat ons een brevet van onvermogen wordt aangegeven.’ Na een schorsing werd het voorstel voor 100% kapvervanging verworpen. Tegen het Witte Weekblad zei Van der Wereld na afloop van de vergadering: We gaan er geeen woorden meer aan vuil maken. Het is toch al dichtgetimmerd. Ik vind dat ze (PRO, CDA en VVD) gedraaid zijn. In juni hebben ze wel de motie (voor 100% kapvervanging, JD) gesteund en nu niet.’ Ze hield de moed er in: ‘We gaan een speciale boomplantactie opzetten om meer bomen te krijgen in deze gemeente.’ Nadat de raadsleden naar buiten liepen toen de vergadering was afgelopen, werden ze verrast door een klein eikenboompje in een pot, die daar door een inwoners als stil protest was neergezet.

‘Krampachtig en minachting’

KAAG EN BRAASSEM – Gemeenteraadslid Paul van Emmerik (VVD) stak zijn kritiek op de beantwoording van vragen over de uitvoering van de bestuursrapportage niet onder stoelen of banken. Hij vond de beantwoording van vragen over bijvoorbeeld het uitgeven van 50.000 euro aan externe adviseurs ‘onder de maat. Ik zou haast het woord ‘minachting’ gebruiken.’ Ook stelde Van Emmerik dat wethouder Henk  Hoek op eerdere vragen van de VVD ‘krampachtig reageerde’.
De wethouder was het hier, uiteraard, niet mee eens. ‘Ik ben wel degelijk bereid om alle vragen te beantwoorden. Mensen mogen ook rechtstreeks met de organisatie contact leggen om antwoorden te krijgen.’ De VVD diende een motie in, waarin het college werd opgeroepen om de raad te informeren, voordat een financiële verplichting wordt aangegaan. Maar deze motie werd verworpen door een meerderheid van de gemeenteraad.

Pleidooi voor ombudsman

KAAG EN BRAASSEM – Meerdere politieke partijen pleitten maandag 13 oktober voor de komst van een ombudsman (m/v), zodat er een onafhankelijke controle komt op de uitvoering van het ‘sociaal domein’. Zo wordt voorkomen dat de zorgverlenende instanties hun eigen vlees keuren, waar het gaat om het afhandelen van klachten. Wethouder Floris Schoonderwoerd was hier niet enthousiast over: ‘De partijen moeten zich afvragen of je een ombudsfunctie alleen voor de 3D (drie decentralisaties, JD) moet doen. Ik zou niet een nieuw vehikel aan één taakveld ophangen, maar kijk ook naar zaken als schuldhulpverlening, opvoedondersteuning en de Wet Werk en Bijstand.’

Trailerhelling verdwijnt

JOEP DERKSEN
OUDE WETERING – De trailerhelling bij Bouwcenter Filippo verdwijnt ‘in verband met de veiligheid’. Al jaren wordt deze trailerhelling veel gebruikt door vaarliefhebbers om hun bootjes in het water te laten en uit het water te halen. Maar het Hoogheemraadschap heeft bepaald, dat op deze locatie een stalen damwand moet komen. Wethouder Harry van Schooten liet maandag 13 oktober weten, dat het college hier in mee gaat.
Commissielid Jan van der Geest (VVD) hield nog een vurig pleidooi om de trailerhelling open te laten. ‘Deze lage plek wordt met toestemming van de gemeente geblokkeerd door een stalen damwand. Hoe verhoudt zich dat tot onze recreatie-ambitie?’ Hierop reageerde Van Schooten: ‘De kades worden aangepast aan de nieuwe wettelijke norm. Ze moeten 70cm hoog zijn en alle objecten op de kade dienen te worden verwijderd. Wij hebben de voorkeur om deze voorziening in stand te houden, maar veiligheid heeft een hoge prioriteit. Het is bekend dat er grote vraag is naar trailerhellingen. In Woubrugge is een trailerhelling geopend en er is er één langs de Ringvaart en de Zijldijk. Het is jammer dat er eentje weg gaat, maar het belang van de bescherming tegen water is hoger dan de trailerhelling.’ En daarmee werd iedere discussie de kiem in gesmoord, zo constateerde Van der Geest: ‘De term ‘veiligheid’ is een dooddoener; van het begrip veiligheid kun je nooit winnen. Wie dat zegt, wint elke discussie.’ Het commissielid liet zijn hart spreken: ‘Met die kale damwand is gekozen voor de meest lelijk oplossing.’

Angst voor arrestatie door bezit jerrycans

KAAG EN BRAASSEM – ‘Kan de burgemeester garanderen dat bewoners die met een jerrycan naar hun bootje  lopen, niet worden gearresteerd?’ Gemeenteraadslid Esther Loos (D66) nam het op voor booteigenaren en tuinders met aggregaten die regelmatig met jerrycans over straat lopen. Volgens de nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening) heeft de politie namelijk het recht om hen te arresteren, op het moment dat zij zich verdacht gedragen.
Burgemeester Marina van der Velde voelde zich genoodzaakt om de feitelijke toepassing van die strakke regel nader toe te lichten. ‘Er zijn gevallen waarbij mensen met bussen vol jerrycans rondrijden. Je ziet nooit dat die mensen deze jerrycans (bij andermans auto, red.) vullen, maar ze worden wel gebruikt. Dit artikel in de APV wordt dus toegepast als je een serie jerrycans in je auto hebt.’

‘Bushalte op onbewoond eiland’

JOEP DERKSEN
De N207 wordt verbreed en nu blijkt dat de bushalte verplaatst wordt. Gré Eikelenboom-Knook (66) komt hiertegen in het geweer. ‘Ik ben de enige inwoner die daar tekeer is gegaan. Maar die bushalte komt een kilometer van mijn huis te liggen en dat is niet meer te belopen. Het is niet veilig en niet vrouwvriendelijk. Er komen geen stoplichten en geen tunnel onder de weg door. Het is niet van deze tijd.’
Eikelenboom heeft hierover al contact gehad met wethouder Floris Schoonderwoerd, maar die heeft haar verteld, dat zij de enige is die hierover klaagt. Ze zegt hierover: ‘Andere mensen weten niet dat die halte verplaatst wordt. Heel veel jongelui uit Langeraar fietsen naar de bushalte en nemen dan de 370. Ook zij weten niets over deze wijziging. Ik gebruik de bus twee tot drie keer per week. Laat die bus één stop maken in Rijnsaterwoude; voor alle ouderen die hier wonen zou het tien keer beter zijn. Dan hoef je ook geen extra kosten te maken met parkeerruimte en extra fietsenrekken.’
Ze vervolgt: ‘Ik ben echt boos. We hebben een dorpsraad en ik ga met hen contact opnemen. Ik wil dat het niet gaat gebeuren. Ik ga  nogal eens naar Amsterdam naar mijn kinderen, maar ik durf ’s avonds niet meer naar huis. Je kunt gillen wat je wilt; als iemand je overvalt; niemand hoort je. Het is niet veilig. Laat die bushalte gewoon op de juiste plek. En anders moet die gewoon bij ons in het dorp. Ik ben heel blij met die bus; maar die halte moeten ze niet op een onbewoond eiland zetten.’

Column

Betaalbaar
Onder druk wordt ook projectontwikkelaar Leyten vloeibaar. Een jaar geleden kondigde dit bedrijf aan, dat ze geen enkele mogelijkheid zagen om het dorpshart Leimuiden te ontwikkelen. In alle naïviteit dacht het  management wellicht, dat ze de opdracht aan het gemeentebestuur konden teruggeven. De  gemeente stond hier heel anders tegenover en een gang naar de rechtbank volgde. De rechter was duidelijk: Leyten is verplichtingen aangegaan en moet doorgaan met het ontwikkelen van het dorpshart. Anders zouden torenhoge boetes volgen.
Vorige week werd het nieuwe projectplan bekend gemaakt. Meestal gebeuren dit soort dingen met stralende wethouders en glimmende managers. Maar dit keer was het totaal anders. Zonder vooraankondiging plofte opeens een gemeentelijk persbericht in de mailbox van de mediaredacties. Wat blijkt? Leyten ziet opeens tóch mogelijkheden om het dorpshart van Leimuiden te ontwikkelen. En wel in deelgebied Noord (de boerderij van Beijeren en het Maarse & Kroon gebouw).  Daar moeten 21 rijtjeswoningen, tussen- en hoekwoningen komen van twee lagen hoog. Volgens het persbericht vallen die woningen ‘in het betaalbare segment’. Ja, duh, alles is betaalbaar, als je portemonee maar dik genoeg is.
Oorspronkelijk zou op deze locatie een dienstencluster, acht appartementen, een vrijstaande woning en acht twee-onder-éénkappers gebouwd worden. Leyten hoopt dat er meer belangstelling is voor de ‘betaalbare’ woningen. In de oude boerderij moet een horecabedrijf komen, zo is de gedachte. Waar het gaat om de ontwikkeling van het zuidelijke deel van het dorpshart, daar heeft het college van burgemeester en wethouders ook wel een idee over. ‘Daarbij ligt de verantwoordelijkheid ook bij de inwoners, ondernemers en instellingen.’ Met andere woorden: ‘Als jullie wat willen hebben daar, moet je er ook zelf maar voor zorgen.’
Alle inwoners van Leimuiden, maar ook u, waarde columnlezer, worden van harte uitgenodigd om op 22 oktober naar de vergadering van de Dorpsraad Leimuiden te komen. Dan worden de gemeentelijke plannen voor de ontwikkeling van het dorpshart toegelicht. Een vertegenwoordiger van Leyten gaat dan ook de bouwplannen van dat bedrijf uitleggen.

De Groene Bol ziet levenslicht

JOEP DERKSEN
LISSE – Na jaren van voorbereiding was er eindelijk het feestelijke moment dat het Natuur- en Milieu Educatie (NME) werd geopend. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) bevestigde hoogstpersoonlijk een naambord aan de muur van het gebouw op het terrein van Kasteel Keukenhof. Het NME gaat voortaan door het leven als ‘De Groene Bol’. En met een glas champagne liepen de toeschouwers bij de paddestoelententoonstelling naar binnen om daar te genieten van alles wat er uitgestald stond. En tegelijkertijd wat kennis op te doen van de natuur.
Rob Janse is voorzitter van NME De Groene Bol en hij vertelde de aanwezigen vrijdag 10 oktober over de weg die de vijf bestuursleden en overige vrijwilligers moesten afleggen om tot dit heuglijke moment te komen. Na een lange zoektocht door heel Lisse, waarbij meerdere locaties uiteindelijk afvielen, bleef het terrein van Kasteel Keukenhof over. Het NME zit in hetzelfde gebouw als de kinderboerderij en de bestuursleden kiezen er voor om een ‘groeimodel’ te volgen, aldus Janse.
Zo worden educatieve programma’s opgesteld voor basisschoolleerlingen en wil de NME ‘een netwerk gaan opbouwen van inhoudsdeskundigen’. Hierbij zoekt de NME De Groene Bol samenwerking met andere NME’s in de regio. Janse kondigde het eerste concrete evenement alvast aan: ‘Begin volgend jaar starten we een project met de verkiezing van de meest duurzame school van Lisse. De leerlingen brengen dan hun eigen school in kaart met betrekking tot het gebruik van materialen, verlichting et cetera. Hier komt de meest duurzame school van Lisse uit.’
Naast de gemeente Lisse, die al 45.000 euro heeft gegeven om De Groene Bol op te zetten, is de NME ook op zoek naar andere manieren om geld binnen te halen. Er bestaan plannen voor het opzetten van een symposium met het bedrijfsleven, waarbij het hoofdthema ‘duurzaamheid’ zal zijn. Janse: ‘We hopen dit succesvol te kunnen doen in samenwerking met anderen.’ Extra inkomsten zijn hard nodig, want het bestuur wil een NME-coördinator aantrekken. ‘En dat kost geld’, aldus Janse.
Vervolgens verrichtte Ruigrok de openingshandeling, met het vastschroeven van een naambord. Hij was enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling en noemde het ‘een mijlpaal. We zijn trots dat NME De Groene Bol hier een plek heeft gekregen. Dank aan de vrijwilligers voor hun inzet.’

'Gebruiker betaalt' geldt niet bij rioolheffing

JOEP DERKSEN
LISSE – Het college van burgemeester en wethouders is vooralsnog niet van plan om het betaalsysteem van de rioolheffing aan te pakken. Nu is het nog zo, dat hotels met bijvoorbeeld twintig kamers net zoveel betalen als een meerpersoonshuishouden.
Aan een gemeentelijk woordvoerder is gevraagd: ‘Waarom hanteert de gemeente in deze tijd van gemeentelijke bezuinigingen geen 'de gebruiker betaalt' principe bij rioolheffing? Immers; een hotel met twintig kamers en navenant veel meer mensen die gebruik maken van de toiletten, profiteert veel meer van de rioolvoorzieningen dan een gemiddeld huishouden. Dan zouden de tarieven voor hotels dus ook omhoog moeten.’
Haar reactie luidt: ‘We maken die overwegingen nu niet. Er is afgesproken om op deze manier aan te slaan en dat doen we dan ook. Bij een nieuw rioleringsplan gaan we alles opnieuw bekijken. Daarbij zou het effect op de bezuinigingen zeer gering zijn. Het geld dat we innen voor het riool is een gesloten systeem. Wat zou betekenen dat als hotels meer gaan betalen, inwoners minder zouden gaan betalen. Dus als we bij de hotels bijvoorbeeld 10.000 extra zouden innen, dan gaat ieder huishouden 1 euro minder betalen. Het systeem moet kostendekkend zijn, maar we mogen er niets op verdienen. We gaan nu niet op stel en sprong één ‘losse maatregel’ nemen.’

Hogere lasten

LISSE – De gemeentelijke lasten voor de inwoners stijgen het komende jaar met 56 euro. Vorig jaar had de gemeente een fout gemaakt met de berekening van de afvalstoffenheffing en in 2015 wordt dat voordeeltje van circa 30 euro weer gecorrigeerd. Daarnaast stijgt de OZB met 2% en ook de rioollasten gaan iets omhoog.

Honderd jaar strijden voor de arbeiders

JOEP DERKSEN
STREEK – De FNV Bouw afdeling Hillegom, Lisse en Sassenheim bestaat dit honderd jaar. Deze mijlpaal kan net nog gevierd worden, voordat de afdeling op 1 januari 2015 opgeheven wordt. Voorzitter Rien Arrachart en Henk Jansen, al ruim 62 jaar lid van de FNV, kijken terug op tien decennia, waarbij de regionale FVN veel heeft kunnen betekenen voor de verdrukte arbeiders.
In 1914 en 1915 werden de afzonderlijke FNV Bouwafdelingen in de drie dorpen opgericht; in 2001 fuseerden de drie. Honderd jaar geleden was het maar belabberd gesteld met de veiligheid en hygiëne van de arbeiders. Jansen vertelt: ‘In 1914 brak de eerste wereldoorlog uit en kregen we de mobilisatie. Heel veel werklozen werden tewerk gesteld en ze zouden een uitkering krijgen. Maar aan het eind van de week kregen ze geen geld, maar bonnen voor gehakt of erwtensoep. En daar kon je geen kleding voor kopen.’ Hierna ontstond een opstand tegen de gemeentebesturen, werden de FNV Bouwafdelingen opgericht en de bonnen afgeschaft.
De werkdagen van 11 uur met een uurloon van 21 cent staan in schrik contrast met de huidige tijd. De werknemer van nu heeft het veel beter en het automatisme van het vakbondschaplidmaatschap ligt ver achter ons. In de afgelopen dertien jaar is het aantal leden gedaald van 640 naar 450. Maar dit komt volgens Arrachart ook doordat oude beroepen verdwijnen: ‘Vroeger was een timmerman gewoon een timmerman. Nu is hij een monteur.’ Bovendien worden steeds meer mensen – al dan niet gedwongen – ZZP-er, die hun werkzaamheden voor steeds lagere tarieven moeten uitvoeren.
Maar mede door de nieuwe opzet van de FNV is er zeker een toekomst voor deze vakvereniging; daar zijn Arrachart en Jansen het over eens: ‘De mensen zullen altijd ondersteund moeten blijven worden. Alleen is maar alleen en eendracht maakt macht’, aldus Jansen, die vervolgt: ‘De werkgevers hebben graag dat ze met een goede solide bond te maken heeft, in plaats van met allerlei verschillende bondjes.’
Nog één keer kijken de beide mannen terug naar het verleden; er is in de afgelopen eeuw veel bereikt. Dankzij de FNV is in Hillegom de Ambachtsschool opgericht (nu; het Fioretticollege). Bouwrbeiders hoeven niet meer met een schep achter een bosje te zitten om daar hun behoefte te doen, maar ze beschikken over goede sanitaire voorzieningen. Ook heeft deze FNV-afdeling succesvol gestreden tegen de privatisering van het kerkhof en voor de invoering van de koopavond in Hillegom. Arrachart haalt het allereerste succes aan: ‘In 1915 en 1916 werd de gemeenteraad door de FNV-leden onder druk gezet om nieuwe huizen te bouwen. Toentertijd was er ook een woningnood en grote gezinnen. Het lukte om 25 woningen erbij te krijgen.’
Vanaf 1 januari gaan alle bonden binnen de FNV samenwerken en het gevolg hiervan is, dat de FNV Bouw afdeling Hillegom, Lisse en Sassenheim ophoudt te bestaan en verder gaat onder de naam ‘FNV Lokaal’. Jansen vindt dit een goede zaak: ‘We gaan nu terug naar af. We komen terug naar een meer eenduidige vakbeweging, die uit één mond praat en niet voor elke groep apart.’

Leilindes krijgen nieuw leven bij woonzorgboerderij

LISSE – De zeven leilindes aan het Vierkant krijgen uiteindelijk toch nog een goede bestemming. Ze worden verplaatst naar de woonzorgboerderij, die binnenkort geopend wordt in het voormalige bollenbedrijf Gebr. Bergman. Vijftien Lissenaren wilden graag één of meerdere leilindes hebben, dus werd besloten om deze bomen te verloten. Degene wiens naam als eerste genoemd werd, mocht dan zeggen hoeveel bomen hij of zij wilde hebben. De initiatiefnemers van de woonzorgboerderij, Michael Star, Ingrid Bekkering en Rick van Steijn bleken de ‘eigenaren’ te zijn van het eerste lot en zij kozen er voor om alle zeven leilindes over te nemen. Dinsdag 14 oktober worden de leilindes uitgegraven door Dura Vermeer en moeten de initiatiefnemers van de Woonzorgboerderij er voor zorgen dat die bomen zo snel mogelijk herplant worden.

Nieuwe plannen voor ontwikkeling Hobaho

LISSE – Het college van burgemeester en wethouders gaat een nieuwe poging opzetten, om het Hobahoterrein te laten ontwikkelen. Twaalf jaar lang duurt deze martelgang al en ondertussen staat dit stukje centrum bekend als ‘Lelijk Lisse’.
Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) weet, dat eigenaar ProVast al een schetsplan heeft ontwikkeld en dit plan is in de openbaarheid gekomen. ‘Maar dat was de verkeerde volgorde’, aldus Ruigrok. ‘We willen de kaders voorleggen aan de raad waarbinnen het moet plaatsvinden. Deze kaders gaan over de bereikbaarnheid, de verkeerscirculatie, de parkeernormen, de fasering en hoe het er ongeveer moet uitzien. We gaanuit van 30% sociale woningbouw en het moet passen in het gebied. In zo’n centrumgebied kun je in het midden van het plan hogere bouw realiseren dan aan de kanten.’

TOP bij station

STREEK – De zes bollengemeenten gaan komende jaren samenwerken om de verblijfs- en waterrecreatie  en het fietsgebeuren verder te ontwikkelen. Deze mededeling deed wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) dinsdag 7 oktober. Het succes van de realisatie van 150 kilometer aan wandelpaden, dat door vrijwilligers geïnitieerd is en door de gemeenten financieel werd ondersteund, smaakt duidelijk naar meer. Zo moet er een sloepennetwerk komen, waarbij ook een steiger bij het Keukenhof in wordt opgenomen. En bij het voormalige station in Lisse komt een TOP (Toeristen Overstap Punt); hier komen de fiets- en wandelroutes bij elkaar.

Ruzie tussen hulpdiensten

NOORDWIJK – De samenwerking tussen politie, brandweer en andere hulpdiensten voor de gemeenschappelijke meldkamer verloopt helemaal niet zo goed. Burgemeester Lokker liet vorige week weten:’In de praktijk blijken die diensten moeilijk samen te werken.’ Het is nu al zo ver, dat bezoekers van bepaalde hulpdiensten de toegang naar de meldkamer wordt geweigerd. En dat blijft zo, totdat de onderhadelingen oer de arbeidsvoorwaarden volledig afgerond zijn. Lokker: ‘Het is vervelend, maar we zijn afhankelijk van de diensten die daar de dienst uitmaken. Ik weet niet hoe lang dit gaat duren.’

Beste ambtenaar

NOORDWIJK – De beste ambtenaar van Nederland werkt in Noordwijk. Het is Fred Kok, Beleidsambtenaar Wet Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente, en hij staat bovenaan de lijst van ‘Beste gemeentelijke beleidsmedewerker Wmo van Nederland’. Dit maakte wethouder Marie José Fles donderdag 9 oktober bekend. Hierop gaven alle politici een warm applaus.

Bever Holding wankelt richting afgrond

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Bever Holding, het vastgoedfonds van Ronnie van de Putte, staat aan de rand van de afgrond. Van de Putte, die 68% van de aandelen in bezit heeft van deze onderneming, is geen onbekende voor de gemeente. Hij bezit enkele panden en lappen grond in Noordwijk aan het onder meer het Vuurtorenplein en langs de Boulevard. Van de Putte kon eerder dit jaar op het laatste moment voorkomen dat een door de gemeente aangevraagde executieveiling plaats vond.
Maar het einde lijkt te naderen voor Bever Holding, want dat fonds zit in de financiële put. Het geduld van Staalbankiers is op en deze bank heeft voor ruim 18 miljoen euro beslag gelegd op vastgoed van Bever Holding. Zoals gebruikelijk, is Van de Putte niet bereikbaar voor commentaar, maar een persbericht van Bever Holding schept duidelijkheid. ‘We zijn druk doende meerdere projecten uit haar portefeuille te gelde te maken. Evenzeer wordt met serieuze marktpartijen onderhandeld om te komen tot onderbrenging van de totale portefeuille ter ontwikkeling.’
Met andere woorden: Bever Holding is door een terugbetalingsverplichting aan (onder meer) Staalbankiers gedwongen om onroerend  goed zo snel mogelijk te verkopen om aan haar betalingsverplichtingen te voldoen. En als het even kan, mag een groot consortium alle onroerend goed-locaties overnemen. Burgemeester Lokker reageert op de recente ontwikkelingen: ‘Wij hebben de dwangsommen die uitstaan, ter meerdere zekerstelling ook beslag gelegd op die onroerend goed. Wij waren eerder (dan Staalbankiers, JD). Wie het eerst haalt, het eerst maalt. We onderzoeken dit, doen er geen uitspraken over, maar houden wel onze rechten vast. De rechter heeft in het voordeel van de gemeente Noordwijk uitspraak gedaan. Die uitspraak willen we vasthouden.’ Of de gemeente daadwerkelijk de panden aan het Vuurtorenplein wil kopen, mocht die mogelijkheid zich voordoen, daarover stelt Lokker: ‘We hebben eerder die wens kenbaar gemaakt, maar ik kan nu niet voor het college spreken.’

Blij met nieuwbouwplannen

NOORDWIJK – De politiek gaat akkoord met de nieuwbouwplannen van Alexander Hotel en Residence. Nu die plannen zijn aangepast van acht naar zes verdiepingen en de omwonenden akkoord zijn met de laatste tekeningen, zijn ook de laatste twijfels van de politici weggenomen. Dit bleek tijdens de vergadering van de commissie RBF. Wel stelde commissielid Brink (Puur Noordwijk): ‘Maar de opbrengst van Villa Bianca moet bedoeld zijn voor de verbouwing van het hotel.’ Wethouder Bakker kon haar geruststellen. ‘Er worden niet alleen appartementen, maar ook extra hotelkamers gerealiseerd. Het zou onlogisch zijn als de uitbreiding van het hotel niet zou gaan plaatsvinden.’

Conferentiecentrum met planetarium en space experience centre

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Het college van burgemeester en wethouders wil van harte meewerken aan de komst van een planetarium in de Space Expo. Dit nieuws maakte burgemeester Jan Pieter Lokker donderdag 9 oktober bekend. Maar de plannen gaan verder, aldus de burgemeester.
Zo heeft ESTEC de wens geuit om een conferentiecentrum op te richten, waar ongeveer vierhonderd gasten verwelkomd kunnen worden. Lokker toonde zich enthousiast over de plannen: ‘Het wordt een conferentiecentrum met een planetarium én een space experience centre, een beetje als Nemo in Amsterdam.’ De burgemeester had nog meer goed nieuws te melden over ESA ESTEC: ‘Het Gallileo Reference Center komt in Noordwijk; vanuit Noordwijk worden straks 32 satellieten gestuurd en gemonitord. We gaan als gemeente daar de voorzieningen voor realiseren.’

Duurzaamheidscoördinator voor uitvoering plannen

NOORDWIJK – Wethouder Marie José Fles zit vol plannen om de gemeente (veel) duurzamer te maken. Donderdag 9 oktober informeerde ze de politici: ‘We willen nieuwe woonwijken energieneutraal maken en duurzame onkruidbestrijding realiseren. Ook willen we de Blauwe Vlag als keurmerk behouden en de eerste badplaats met het predikaat Quality Coast Platinum worden. Om al deze ideeën verder uit te werken, wil het college van burgemeester en wethouders een coördinator aanstellen. ‘Deze persoon moet mensen aan het werk stellen en de afstemming regelen.’

Fair Trade Gemeente

NOORDWIJK – Eindelijk is  het zo ver; Noordwijk krijgt op 2 november de titel ‘Fair Trade Gemeente’ uitgereikt. Donderdag 9 oktober maakte Jan de Ridder, voorzitter van de Werkgroep Fair trade dit nieuws bekend.

Fles denkt over verplaatsbare eenpersoonshuizen

NOORDWIJK – Wethouder Marie José Fles vraagt zich af, of ‘verplaatsbare huizen voor eenpersoonshuishoudens’ een oplossing is voor de lokale problemen op de woningmarkt. Deze eenpersoonshuizen van Heijmans ONE zijn tijdelijke huurhuizen, die neergezet kunnen worden in leegstaande gebieden. Deze huizen zijn met name interessant voor de ‘young en high potential’, aldus een bedrijfstekst. De jongeren tussen 25 en 35 jaar die hun eerste baan hebben, te veel verdienen om in aanmerking te komen voor sociale huur, maar voorlopig nog niet een eigen huis  kunnen kopen. Voor zo’n 700 euro per maand kunnen die jongeren dan in zo’n verplaatsbare eenpersoonshuis gaan wonen. Deze woningen kunnen, met behulp van prefabricage binnen één dag  gebouwd worden. En als de gemeente andere plannen heeft voor dat gebied, dan kunnen die eenpersoonshuizen gemakkelijk weer op een andere plek geplaatst worden. Fles vraagt zich af: ‘Het verplaatsbare eenpersoons huis. Is dat niet wat voor Noordwijkse starters?

Ideeën voor stimuleren economie

NOORDWIJK – De gemeente wil informatieavonden organiseren om samen met ondernemers ideeën te ontwikkelen voor het stimuleren van de winkelverkopen in de Kerkstraat en Hoofdstraat. Wethouder Barnhoorn liet dit donderdag 9 oktober weten aan de politici. Hij stelde: ‘Met de detailhandel gaat het niet goed en ook voor de horeca gaan we stappen ondernemen.’
De wethouder had nog een nieuwtje in petto; ‘We hebben voor Space technologie nu een incubation centre. Er wordt heel sterk gewerkt om daar een tweede incubation centre te realiseren. Er komt bovendien een innovatiefonds voor startende ondernemers en we gaan samen met de NOV (Noordwijkse Ondernemers Vereniging, red.) een ondernemingsfonds creëren.

‘Liever agent op iedere straathoek’

NOORDWIJK – Als niet voldoende mensen het politiebureau bezoeken, dan gaat dat bureau defintief in de avonden en weekenden dicht. Deze mededeling deed burgemeester Lokker naar aanleiding van een vraag van commissielid Joke van der Zanden (Puur Noordwijk). Hij liet daarop ook weten: ‘Iedere burgemeester wil dat op iedere hoek van de straat een agent staat om mensen in de gaten te houden.’ Dat blijkt in Noordwijk niet nodig te zijn, aldus de burgemeester: ‘We hebben het minst aantal woninginbraken in deze regio.’

Lighofwoningen niet verkocht

NOORDWIJK – De Noordwijkse Woningstichting (NWS) krijgt geen toestemming van de politiek om zes woningen aan de Lighof te verkopen. En dat brengt de NWS in problemen, zo liet directeur Uilkema weten: ‘Het is inderdaad de intentie geweest om die woningen voor de sociale sector te behouden, maar anno 2014 is dat niet meer realiseerbaar. Na vanavond moet ik een besluit nemen: het leeg laten staan van die woningen is ongewenst.’
Net als andere woningbouwcorporaties wordt ook de NWS onderworpen aan de door de rijksoverheid opgelegde verhuurdersheffing. De NWS had het plan opgevat om de Lighofwoningen te verkopen, zodat op het Rederijkersplein ruim 44 ‘betaalbare woningen’ voor jongeren en senioren gebouwd kunnen worden. Een meerderheid van de politieke partijen is voorstander van de komst van de betaalbare woningen, maar de NWS mag de Lighofwoningen niet verkopen. Volgens een oude afspraak zouden de bewoners uit de Gasstraat daar in mogen trekken, aldus commissielid Duijndam (VVD). Ook het college wil, dat de Lighofwoningen gebruikt moeten worden, zodat huurders hier in kunnen wonen.

Omgevingsvisie komt er aan

NOORDWIJK – Het college van burgemeester en wethouders wil één integrale structuurvisi opstellen, die de komende tien jaar geldig is. Dit maakte wethouder Bakker bekend op donderdag 9 oktober. ‘Deze structuurvisie moet omgevingswetproof zijn’, aldus  Bakker. Ik noem het een omgevingsvisie. De visie wordt voor de komende tien jaar vertaald naar het uitvoeren van de verschillende programma’s.’

Politiek enthousiast over komst sociale appartementen

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De omwonenden van het pand aan het Bonnikeplein hoeven geen angst te hebben voor de komst van Oosteuropese arbeidsmigranten. De leden van de commissievergadering RBF gingen vorige week akkoord met het plan om daar 24  appartementen te realiseren.
De politici waren vooral blij dat hier sociale huurwoningen komen. Wel was commissielid Peter van Bockhove (LSN) tegen: ‘Bockhove: ‘Deze woningen zijn veel te klein en te duur voor onze jongeren.’ Wethouder Bakker liet weten, dat een deel van deze woningen inderdaad niet groot is: ‘Vijf appartementen zijn kleiner dan 30 m2. Een groot aantal zit tussen 30 m2 en 55 m2. Dit is een gevarieerd aanbod waarbij we jonge starters kunnen aanbieden om zelfstandig te gaan wonen. Het is niet ruim, maar er zijn absoluut starters die hier interesse in hebben. Er zijn wellicht huursubsidiemogelijkheden.’ Oosteuropese arbeidsmigranten maken volgens de wethouder geen kans om hier in te trekken: ‘We gaan maatwerk toepassen, zodat vooral Noordwijkers in aanmerking komen om in deze woningen te trekken. Arbeidsmigranten wonen niet in Noordwijk, dus die komen hier niet voor in aanmerking.’

Publiciteitsoffensief beïnvloedt wethouder niet

NOORDWIJK – Vorige week maakten de directeuren van Hotels van Oranje gebruik van een media-offensiefje om hun bouwplannen nogmaals te presenteren. Steeds meer bekruipt ondernemers namelijk de angst, dat het nieuwe college van burgemeester en wethouders zeer terughoudend is met het toestaan van nieuwe ontwikkelingen.
De  timing van het media-offensief was niet toevallig, zo bleek vorige week tijdens de commissie RBF. Wethouder Bakker informeerde de raadsleden dat hij vrijdag 10 oktober een gesprek zou hebben met het management van Hotels van Oranje. ‘Na dat overleg zullen we als college u informeren over wat er is uitgekomen en wat de vervolgstappen zullen zijn.’ Tevens verzuchtte Bakker ‘Trappelen is een aardige metafoor voor de situatie rondom Hotels van Oranje.’
Hij vervolgde: ‘We willen graag nog met hen van gedachten wisselen over de huidige situatie. We hebben de afgelopen maanden al eerder overleg gehad met Hotels van Oranje. Tijdens dit traject is er wel eens overleg met een jurist. De bedoeling is dat we zorgvuldigheid betrachten. Er is het afgelopen half jaar het een en ander gebeurt met betrekking tot de gemeenteraadsverkiezingen en de coalitiekoers. Het politieke en maatschappelijke draagvlak is misschien wel anders dan vóór de verkiezingen. We zijn heel benieuwd hoe Hotels van Oranje daar naar kijken. We moeten met elkaar in gesprek blijven om met elkaar tot het beste voor Noordwijk te komen.’

Roos maakt Cramer verwijten

NOORDWIJK – Een CDA-commissielid dat een vloekwoord in zijn mond neemt; het gebeurde vorige week tijdens de vergadering van de commissie BBWW. Commissielid Roos (CDA) vroeg of er een mogelijkheid was voor de Stichting Huurdersbelangen Noordwijk (SHN) om de bibliotheek te gebruiken als vergaderruimte. Nu komen de bestuursleden van deze stichting samen in het gebouw van de Noordwijkse Woningstichting; de partij waar de SHN mee én tegen moet praten. ‘Dat is dus niet een ideale locatie’, aldus Roos.
Hierop nam fractievoorzitter Carry Cramer (PvdA/GroenLinks) het woord: ‘Ik ben ex-voorzitter van de SHN, maar zit nu in een andere functie en kan hierover meepraten. De belangen van de huurders dienen behartigd te worden door Huurdersbelangen. De NWS dient faciliteiten te creëren voor de belangenbehartiging. De NWS dient randvoorwaarden te scheppen om die belangenbehartiging mogelijk te maken. Het is een taak van de NWS om de problemen van individuele huurders op te lossen; dat is niet de rol van SHN.’ Hierop reageerde Roos enigszins verongelijkt: ‘Door de dingen die u nu zegt, lijkt het er verdomd veel op dat u nog lid van het bestuur bent.’

SJC sportpark voor voetbal, Sportpodium en achtergestelden

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Het vernieuwde sportpark van SJC moet nog gerealiseerd worden, maar wethouder Gerben van Duin lichtte donderdag 9 oktober al een tipje van de sluier op waar het gaat om de manier waarop deze faciliteiten worden gebruikt.
De wethouder: ‘We willen niet alleen een kwaliteitsverbetering van de accoommodatie van SJC, maar ook gaan we Sportpodium daar in onderbrengen. Tevens wordt het sportpark dan gebruikt voor allerlei maatschappelijke organisaties. Op die manier wordt het sportpark voor veel meer gebruikt, dan alleen om er (voetbal, JD) competities op te draaien.’ De wethouder Sport liet verder weten, dat de gemeente betere mountainbikepaden wil hebben. Ook staat het college positief tegenover de opkomst van relatief nieuwe sportactiviteiten als bootcamps en footgolf.

‘Van Egmond raakt een beetje in de war van alle kleurtjes’

NOORDWIJK – Ondanks felle protesten van Rogier Duindam (Zeilvereniging Noordwijk (ZVN)) en Stephan Stokkermans (Koninklijke Horeca Noordwijk), wil een meerderheid van de politieke partijen toch dat de strandnota vrijgegeven wordt voor de inspraak. Duindam en Stokkermans klaagden over het gebrek aan communicatie van het  huidige college met de partijen die activiteiten uitvoeren op en bij het strand. Insprekers Klinkenberg (namens de strandondernemers) en Van Wijk (NOV) lieten weten, deze mening te delen.
De oppositiepartijen namen het voor de insprekers op. Van Egmond (CDA) riep het college op: ‘Ga de dialoog aan met de mensen en ga op zoek naar een genuanceerd beleid.’ De VVD en Noordwijk Zelfstandig waren het hier mee eens. Maar LSN vond het prima om de Strandnota vrij te geven voor inspraak.
Commissielid Leon van Ast (Puur Noordwijk) leek door zijn minutenlange betoog even weer wethouder te zijn. Kort  samengevat kwamen zijn woorden neer op: ‘We vinden het op het strand al mooi genoeg.’ Fractievoorzitter Carry Cramer (PvdA/GroenLinks) riep het college wel op om met belanghebbenden om de tafel te gaan zitten, maar haar partij wilde net als D66 niet dat er vertraging zou komen.
Ook wethouder Barnhoorn vond het tijd om alle Noordwijkers de gelegenheid te geven om te reageren op de Strandnota. ‘Deze nota Strandbeleid gaat over kwaliteit aan de kust: rust, regelmaat en balans. Uit de collegekoers is een zienswijze gekomen, waarvan wij vonden dat die zienswijze meegenomen moest worden in de conceptnota strandbeleid ‘Kwaliteit aan de Kust’. Wat we wel en niet overgenomen hebben, is allemaal terecht gekomen in de tweede conceptversie.’
Van Egmond vond de veelheid aan kleuren (waarmee de wijzigingen ten opzichte van de vorige strandnota werden aangegeven) juist verwarrend. Hierop reageerde Barnhoorn: ‘Mevrouw van Egmond raakt een beetje in de war van alle kleurtjes. Dat vind ik jammer. We hebben juist met deze kleurtjes gemeend duidelijkheid te scheppen.’ Hij zegde toe nog met partijen ‘in overleg te gaan’ en zowel mondelinge als schriftelijke zienswijzes worden volgens Barnhoorn meegenomen in de definitieve besluitvorming over de Strandnota.

Aoo voor betrokken bewoners

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Inwoners die mee willen praten over de inrichting van hun wijk, kunnen dat in de toekomst doen met een speciaal daarvoor ontwikkelde ‘Bewonersschaal’ app. Dit nieuws maakte wethouder Dennis Salman donderdag 9 oktober bekend.
Salman: ‘Drie keer per jaar gaan we wijkavonden houden. Bewoners zijn de ogen en oren van de wijk. Er komt een app beschikbaar en bewoners kunnen hiermee het kwaliteitsniveau waarderen. Ze kunnen foto’s insturen en op basis van die informatie kunnen wij eventueel ons beleid aanpassen en afspraken aanpassen met bijvoorbeeld de groenvoorziening.’ De wethouder zag het voordeel: ‘Zo komen we in contact met de inwoners.’

Waardebonnen voor betrokken bewoners

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Wethouder Dennis Salman (LSN) kondigde vorige week de komst aan van een waardebonnensysteem: ‘We gaan voor 50.000 euro de bewoners betrekken bij het inrichten van de openbare ruimte. We gaan initiatieven belonen om de omgeving mooier en veiliger te maken en doen dit volgens het Noordwijkse model.’
Dit idee moet nog worden uitgewerkt, maar Salman licht alvast een tipje van de sluier op. ‘Bewoners die een positieve bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid in hun buurt, kunnen via het vouchersysteem eenvoudig een bewonersinitiatief indienen. Ze kunnen hier - in de vorm van een waardebon - geld voor krijgen en zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van het initiatief. Een zogenaamde regiegroep bepaald aan de hand van een aantal spelregels welke ideeën een voucher ontvangen.
Aan welke eisen moet een initiatief voldoen? Het moet bijdragen aan de gedachte dat bewoners prettig samenleven en de wijk er op vooruit gaat. Het idee moet binnen een redelijke termijn te realiseren zijn en mag geen privébelangen dienen. Ook moeten eventueel beheer en onderhoud goed geregeld zijn.

Weinig asielzoekers

NOORDWIJK – Wethouder Barnhoorn is er niet zeker van, dat de Noordwijkse scholen klaar zijn voor een mogelijke vloedgolf aan vluchtelingen. Dit liet hij weten naar aanleiding van een vraag van commissielid Roos. Wel zei de wethouder geruststellend: ‘We hebben binnen onze gemeentegrenzen heel weinig asielzoekers.’

‘Windmolens zijn schrikbeeld’

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Nu duidelijk is, dat de regering blijft vasthouden aan de wens om 700 windmolens op de Noordzee te plaatsen, maakt het college van burgemeester en wethouders steeds luider duidelijk, dat het gemeentebestuur het hier niet mee eens is.
Wethouder Barnhoorn vormt samen met de Katwijkse wethouder Knape en hun collega-wethouder Kuipers (Zandvoort) de Stuurgroep Maritieme Windmolenparken1. ‘De badplaatsen krijgen de volle laag, waar het gaat over het verlies van een onbelemmerd uitzicht op de horizon.’
Windmolens op zee zijn prima, maar die moeten zó ver van de kust staan, dat de badgasten zich hier niet aan kunnen storen, zo vinden de wethouders. ‘Het ongerepte zeelandschap is voor heel Nederland, en zeker voor de drukke Randstad van onschatbare waarde. Maar uitgerekend hier zal de ervaring van het weidse uitzicht worden verstoord door de industriële aanblik van vele honderden turbines. En alle (windmolens zijn, JD) hoger dan de hoogste wolkenkrabber in Nederland. Een schrikbeeld.
Wat de Stuurgroep betreft, worden alle windmolens geplaatst op grote afstand van IJmuiden. Dat zou een ‘betaalbaar en maatschappelijk gewenst alternatief’ zijn. Op vrijdag 24 oktober komt het Platform Maritieme Windmolenparken samen om verdere stappen (tegen de overheidsplannen, JD) voor te bereiden.’

Zorgen om oude stal

NOORDWIJK – ‘Met de herontwikkeling van het perceel Pickéstraat 7 – 7a gaat een 18de eeuwse stal verloren.’ Deze waarschuwing uitte commissielid Van Triest (Noordwijk Zelfstandig) tijdens de vergadering van de commissie RBF.
Commissielid Wiersema (PvdA/GroenLinks) vond dit niet een enorm probleem: ‘Het voorhuis wordt behouden; dat is een enorme winst.’ Hij was blij met de bouwtekeningen: ‘Ik zou willen dat veel meer van dit soort huizen van deze stijl in Noordwijk gebouwd zien worden. Er zit een mooie oude schuur, maar het is wel een heel armetierig ding. Het wordt moeilijk om die op te knappen.’
Van Triest kreeg steun van commissielid Kusters (VVD): ‘Het verdwijnen van de stal is een verlies. Het één houdt verband met het ander. Ik roep het college op om cultuurhistorisch verantwoord bezig te zijn. Armetierig is geen beoordelingscriterium. Kijk goed naar de waarde en de structurele samenwerking met het complex.’ Hierop reageerde wethouder Bakker dat hij de zorgen over de cultuurhistorische waarde van het achterhuis mee zal nemen in de uiteindelijke besluitvorming.

Alles is voor de inwoners

Meer belasting, minder voorzieningen en meer ambtenaren
OEGSTGEEST – Bezuinigen is helemaal niet lastig. Je stopt gewoon met alle subsidies aan allerlei verenigingen en gaat er voor zorgen dat de inwoners het onkruid uit hun eigen stukje straat wegschoffelen. Gooi hier nog een 20% verhoging van de OZB bovenop, investeer flink in het aantrekken van nog meer nieuwe ambtenaren en voilá: je hebt een sluitende  begroting.
En met zo’n sluitende begroting kan de druk van de Provincie Zuid-Holland op Oegstgeest om te fuseren met Leiden in ieder geval weer een jaartje minder worden. De hoop is, dat de gemeenteschuld de komende jaren met 30 miljoen euro terugloopt van de huidige 100 miljoen euro. Wethouder Marien den Boer (CDA) presenteerde namens het voltallige college het Begrotings- en dekkingsplan voor de periode tot 2018.
Het komt er op neer, dat als inwoners hun voorzieningen willen behouden, ze hier zelf maar voor moeten zorgen. Ze krijgen drie jaar de tijd om zich hier op voor te bereiden, want in 2018 is het einde verhaal met de subsidies. In zes woorden vat Den Boer dit beleid samen: ‘Oegstgeest op eigen kracht samen verder.’ De idee voor deze oplossing is gekomen, door de oprichting van onder meer Dorpslab en Civil Society Club. Het college concludeert hieruit: ‘De samenleving kan en wil veel zaken oppakken.’ Er wordt echter geen rekening gehouden met het verschil tussen dingen die de inwoners uit zichzelf doen en verplichtingen die vanuit de overheid aan hen worden opgelegd.
Den Boer bekijkt het optimistisch: ‘We kijken naar de periode tot 2018 of wij voorzieningen kunnen overdragen aan de samenleving. Dan gaat het om muziekonderwijs, groenvoorziening en de volksuniversiteit. Dat kost tijd en we willen dat voorbereiden, samen met het dorp.’ En als stichtingen en verenigingen geld tekort komen, dan kunnen ze wat de gemeente betreft beter hun hand ophouden bij andere instanties, zoals de Postcodeloterij, aldus Den Boer. De gemeente wil echter wel investeren in het opstellen van ambtelijke stukken als het ‘Verkeer en Vervoersplan’ en de ‘Structuurvisie’. Ook wordt geld gestoken in de  ‘lokale en regionale economie’ en ‘een zachte lading voor de drie Decentralisaties (3D)’.
Burgemeester Jan Waaijer steunde Den Boer en lichtte  nog eens toe waarom er nieuwe ambtenaren moeten komen: ‘De kwaliteit van ons ambtelijk apparaat is op dit moment niet voldoende en we zitten kwantitatief te laag. Om zelfstandig te blijven, moeten we op eigen kracht werken.’ Het college gaat er van uit dat er vanaf 2018 weer bespaard kan worden op deze extra ambtenarenkosten.
Maar de  OZB stijgt volgend jaar met 20%. Den Boer stelt blij: ‘Maar de rioolheffing en afvaalstoffenheffing hebben we niet moeten verhogen. We realiseren ons dat 20% een flnike klap is, maar het is een beperkt bedrag per jaar. In de regio zijn we nog steeds een van de laagsten met de woonlasten.’ De wethouder besluit: ‘Deze begroting is toekomstgericht. Een zelfstandig Oegstgeest pakt het met vertrouwen op.’ De gemeenteraad moet haar mening nog geven over deze collegeplannen.

Bosboek

OEGSTGEEST – Op vrijdag 24 oktober neemt wethouder Jos Roeffen het eerste exemplaar in ontvangst van een boek dat geschreven is ter ere van het Bos van Wijckerslooth. Dit werk van Margreet Wesseling beschrijft de biografie van het eeuwenoude bos, met daarin informatie over onder meer de geschiedenis, het gebruik en de flora en fauna die er in het bos aanwezig zijn.

Bouwen op ganzeneiland

OEGSTGEEST – Op het ganzeneiland (Haarlemmertrekvaart 34) mogen vier woningen gebouwd worden van het college van burgemeester en wethouders. Deze woningen krijgen een goothoogte van negen meter. Als er geen bezwaren binnen komen van bijvoorbeeld natuurliefhebbers, kunnen de woningen al gauw gerealiseerd worden.

Extern bureau levert broddelwerk

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – De bestrijding van het illegaal gebruiken van gemeentegrond had dit jaar 60.000 euro op kunnen leveren. De gemeente heeft geld uitgegeven om een extern bureau te laten onderzoeken hoeveel gemeentegrond illegaal gebruikt wordt en wat daar de financiële consequenties van zijn. Het resultaat is echter broddelwerk, zo valt op te maken uit de tweede voortgangsrapportage.
Eerder dit jaar werd bekend dat er zo’n 350 locaties in de gemeente zijn, waar gemeentelijke grond illegaal gebruikt wordt. Op een deel van die plekken gebeurt dat al ruim twintig jaar en daar kan niet meer gehandhaafd worden. Maar waar de gemeente wel actie kan ondernemen, dat is nog steeds niet duidelijk, ondanks het rapport van het externe bureau. Dat rapport is volgens de gemeente ‘nog onvoldoende van kwaliteit’. Allerlei zaken moeten nog uitgevoerd worden, dus naar die verwachte 60.000 euro kan de gemeente fluiten. Wel blijft de hoop bestaan dat volgend jaar 99.000 euro het laatje in komt door het belasten van inwoners die illegaal gemeentegrond gebruiken.

Gemeente neemt recreatiegebied Klinkenbergerplas over

OEGSTGEEST – Het college van burgemeester en wethouders wil het eigendom van recreatiegebied De Klinkenbergerplas overnemen van de Provincie Zuid-Holland. Hiermee volgt de gemeente het initiatief van Teylingen, Katwijk, Leiderdorp en Kaag en Braassem.
Eerder dit jaar spraken deze gemeenten met de Provincie Zuid-Holland af om stukken natuurgebied over te nemen en voortaan zelf te beheren. De Provincie kocht hierbij voor vijftien jaren de onderhoudskosten af voor een totaalbedrag van 20 miljoen euro. Het ging hierbij bijvoorbeeld om het Ghoybos in Kaag en Braassem en de Klinkenbergerplas in Teylingen. De hoop en verwachting is, dat de kwaliteit van de natuurgebieden zal verbeteren, zodra de gemeenten hier zelf voor verantwoordelijk worden.

Leiden gaat te snel voor Oegstgeest

OEGSTGEEST – De wens van de gemeente Leiden om samen met de buurgemeenten een ‘metropolitaan gebied Leiden’ op te richten, gaat het college van burgemeester en wethouders iets te snel.
De grotere gemeentebroer leek het wel een goed idee om samen te werken voor ‘richtinggevende ruimtelijke documenten’. Dat is ambtenarentaal, wat betekent dat de gemeenten samen optrekken waar het gaat om het uitvoeren van allerlei (bouw)projecten. En tevens is dit een volgende stap op weg naar een gemeentelijke fusie. Maar over dat laatste wordt uiteraard in geen enkel officieel document gerept; dat onderwerp ligt te gevoelig bij de kleinere gemeentebroertjes.
Maar burgemeester Jan Waaijer is op zijn hoede en hij heeft namens het college van Oegstgeest een brief gestuurd aan het college van Leiden. In die brief staat, dat hij samenwerking voor een goede ruimtelijke ontwikkeling een prima idee vindt, maar ‘wij maken ons zorgen over de snelheid waarmee het proces is vormgegeven en de wijze waarop partijen in het proces worden betrokken.’ Inmiddels praten wel ambtenaren van de beide gemeenten met elkaar over dit onderwerp, maar bestuurlijk overleg is hier totaal niet over. Waaijer stelt daarom: ‘Behalve op ambtelijk niveau zouden wij ook graag bestuurlijk overleg hebben.’

Leningen en schulden betalen met leningen

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST- Met een noodgreep heeft de gemeente voorkomen, dat Oegstgeest onder strenger financieel toezicht komt te staan. Al twee kwartalen lang was de kortlopende schuld meer dan 8,5% van de begroting. Dit dreigde het derde kwartaal van 2014 ook weer te gebeuren. Met het lenen van 7 miljoen euro zakte de kortlopende schuld weer onder die 8,5%. Hierdoor hoeft de gemeente geen melding te maken van het feit dat de kortlopende schuld drie kwartalen lang te hoog is. Met het lenen van die 7 miljoen euro heeft de gemeente gebruik kunnen maken van de mazen van de Wet fido.
Maar pas op; geld lenen kost geld. Zo heeft de gemeente in het verleden al veel vaker geld geleend en één van deze leningen, met een bedrag van 20 miljoen euro, moet aan het eind van dit jaar terugbetaald worden. En dat kan het armlastige Oegstgeest niet. Welke oplossing heeft het college van burgemeester en wethouders hier voor bedacht? Precies; er wordt een nieuwe lening afgesloten, zo blijkt uit de tweede voortgangsrapportage.

Leo Kannerschool groeit uit jasje

OEGSTGEEST – De Leo Kannerschool kan de toestroom van leerlingen die naar het voortgezet speciaal onderwijs gaan, bijna niet meer aan. Vorig schooljaar zaten de gebouwen aan de hazenboslaan en Frans Halslaan met 254 leerlingen al tot de  nok toe vol. Maar dit schooljaar zijn er zelfs 291 leerlingen. Het schoolbestuur heeft de gemeente om een bijdrage van 31.000 euro gevraagd voor het realiseren van twee leslokalen in het gebouw aan de Hazenboslaan en een binnenverbouwing voor twee werk- en spreekkamers voor de staf.

Minder zieke ambtenaren

OEGSTGEEST  - Het ziekteverzuim bij de ambtenaren is met 5,68% nog altijd hoger dan het landelijk gemiddelde. Wel is dat verzuimpercentage gedaald van 6,9%. Maar het aantal ambtenaren dat ziek, zwak of misselijk is, ligt nog altijd boven de gewenste ‘streefnorm’. Het college van burgemeester en wethouders wil, dat het ziekteverzuim in 2017 is gedaald tot 4%.

Privébos voor peuters

OEGSTGEEST – Een deel van het bos van Wijckerslooth wordt afgesloten voor het publiek. In het privépark naast de Rhijngeesterstraatweg wil het kinderdagverblijf / buitenschoolse opvang een buitenspeelruimte  hebben. Om te voorkomen dat de koters te ver afdwalen, wordt er een houten hekwerk van maximaal anderhalve meter hoog geplaatst. Het college van burgemeester en wethouders gaat hier mee akkoord.

Wandelen in de wildernis

OEGSTGEEST – In de voortgangsrapportage staan de plannen die het college heeft voor de toekomst van Oegstgeest en haar inwoners. Zo moet in 2020 maar liefst 10% van het openbare groen door de Oegstgeestenaren beheerd worden. Zwerfvuil en hondenpoep worden bij speeltuinen dan ook niet meer opgeruimd door de gemeente; daar moeten de inwoners zelf voor zorgen, zo staat in de voortgangsrapportage te lezen. En als het aan de gemeente ligt, mag de natuur ‘op sommige plekken in de gemeente’ haar gang gaan.
Overigens zijn de inwoners goed bezig geweest. Er is veel meer oud papier ingezameld en dat levert de gemeente 40.000 euro extra op. Ook hebben veel mensen in verband met de lagere kosten gekozen voor de kleinere afvalcontainer. Dat levert de gemeente weer een nadeel uit de afvalstoffenheffing op van 230.000 euro.

Wobben met formulier

OEGSTGEEST – Wie voortaan een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur, JD) indient, moet dat doen met behulp van een standaard formulier, dat van de gemeentelijke website gedwonload kan worden. Vanaf 1 november is het niet meer mogelijk om deze verzoeken per email in te dienen. Zo  hoopt de gemeente, dat het aantal WOB-verzoeken zal afnemen. Met name waar het gaat om WOB-verzoeken die eigenlijk alleen worden ingediend in de hoop, dat de gemeente te laat een reactie geeft. Op dat moment heeft de Wobber  namelijk recht op een financiële vergoeding. Overigens blijft het voor iedere inwoner mogelijk om een WOB-verzoek mondeling in te dienen.

Topscheids bezoekt Foreholte

JOEP DERKSEN
VOORHOUT – Niemand minder dan topscheidsrechter Danny Makkelie kwam zaterdag 11 oktober naar Foreholte. In het kader van ‘De week van de scheidsrechter’ begeleidde hij een van de ruim honderd jeugdscheidsrechters, Jelmer van der Poel (21) tijdens een officiële wedstrijd.
Namens de KNVB laat Makkelie weten, dat deze actie bedoeld is om alle scheidsrechters in het zonnetje te zetten: ‘Zonder scheidsrechters geen voetbal. Daarom geven we alle mannen en vrouwen die fluiten deze blijk van waardering.’ Foreholte-voorzitter Jan Regeer laat weten, dat zijn club zeer vereerd is met de komst van Makkelie: ‘Dit is een stukje waardering voor ons scheidsrechtersbeleid. We merken dat de rust om de velden zich als een olievlek verspreid. Als een jochie op het veld fluit, reageren de ouders  langs de kanten er op een andere manier op, dan wanneer een vader van een van de spelertjes het doet.’
Makkelie haakt hier op in: ‘De clubarbitrage bij Foreholte is goed voor elkaar; de jeugdscheidsrechters krijgen hier een stukje begeleiding. Vroeger werden scheidsrechters aan hun lot overgelaten. Ik was zelf als  10-jarige al als scheidsrechter actief en de jongeren die nu fluiten komen mogelijk in de kweekvijver terecht.’ Uiteindelijk wil de KNVB dat alle spelers leren fluiten en dus ook wedstrijden moeten leiden. ‘Maar in eerste instantie willen we dat de jongeren leren wat de spelregels zijn. Dit zorgt voor een hogere acceptatie van en respect voor de scheidsrechter.’
De wedstrijd staat op het punt van beginnen, maar Van der Poel ziet er ontspannen uit. ‘Ik heb wel een gezonde spanning, maar ik ga deze wedstrijd fluiten, zoals ik dat altijd doe. Als jongetje vond ik het ook fijn, wanneer we een echte scheidsrechter hadden en bij Foreholte hebben we nu een team van honderd scheidsen; dat is fijn!’
Voorafgaand aan de wedstrijd neemt Makkelie de jonge scheidsrechter apart en samen bereiden ze de wedstrijd voor. Ook tijdens de rust krijgt Van der Poel enkele nuttige tips en na afloop van het voetbalpotje evalueren de beiden de wedstrijd. Makkelie is zeer tevreden over de prestaties van de jeugdscheidsrechter. Wellicht zal Van der Poel ooit schitteren in een Championsleague finale...