Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 maart 2006

Typisch Teylingen


Kinderkookclub is razend populair bij jeugd tot 14 jaar.

Rabobank Bollenstreek sponsort een aantal gratis kookworkshops voor kinderen van negen tot en met veertien jaar. Op zo’n middag leren de kinderen bijvoorbeeld een pizza maken, die ze na afloop mee mogen nemen naar huis. Willem Vogels en Marco van Veelen, van Kinderkookclub in den Voorhoutsche Pot, organiseren het geheel en leren de kinderen op speelse en creatieve wijze hoe een potje gekookt kan worden.

door Joep Derksen


Iedere donderdagmiddag is er in de keuken van de KTS in Voorhout kookles voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Dit is een initiatief onder meer Willem Vogels. Het idee voor een kinderkookclub is 6 jaar geleden geboren in de BSO, waar leidsters kookles gaven aan de kinderen in de keuken. In de keuken was slechts een 4-pits fornuis aanwezig en de faciliteiten waren dus niet toereikend voor de jongens en meisjes.

Willem Vogels kwam met het idee om de kookcursussen grootser aan te pakken en hij zocht contact met de jongerenwerkster Lianne Dijksman. Ze besloten om jongens en meisjes uit het dorp erbij te betrekken. Gezien de vele reacties een groot succes. Het idee was de kooklessen te laten bestaan uit blokken van 6 lessen maar gezien het succes is er besloten dat de kinderen totaal 32 lessen mogen volgen. Elke week komen er tussen 20 en 24 kinderen en is er al een wachtlijst dus veel animo bij deze leeftijdsgroep. De kinderen zijn bijzonder enthousiast en hun docent ook.

Rabobank Bollenstreek ondersteunt de Kinderkookclub van harte. Alle kinderen die een spaarrekening bij deze bank hebben is een gratis kookworkshop aangeboden. De actie is een groot succes. In eerste instantie ging men uit dat er slechts een of twee workshops gegeven zouden worden. Echter, al zes workshops waaraan zo’n 20 a 25 kinderen per keer meedoen, zijn georganiseerd en het einde is nog niet in zicht.

Willem Vogels hoopt zijn liefde voor de kookkunst over te brengen op de kinderen wat aardig lukt getuige de reacties van de jongens en meisjes.
De kookles begint met persoonlijke hygiëne. Dat wil zeggen dat alle kinderen hun handen moeten wassen voor ze beginnen. Tevens doen ze een schort voor en natuurlijk zetten ze een koksmuts op. Ieder kind krijgt een eigen receptenboekje, zodat ze thuis elke week een ander gerecht kunnen maken, als ze de kooksmaak echt te pakken hebben. Enkele voorbeelden van gerechten in dit receptenboekje zijn: boerenomelet, pizza, gevulde speculaas, zalm, spaghetti, huzarensalade en gebonden kerriesoep.

De meeste kinderen maken hun gerechten thuis nog eens. Het is natuurlijk het leukste is om je ouders te laten zien dat je al een beetje kan koken ondanks dat je pas 10 jaar oud bent. Ook leren de kinderen met echte keukenmessen verschillende snijdtechnieken; van blokjes tot reepjes.
De eerste kinderen die binnen kwamen bij de kookworkshop waren Kim en Carlijn. Ze kregen hun eigen muts en schort. Ook de andere kinderen ontvingen een schort en muts. Vandaag waren 12 meisjes en acht jongens aanwezig. “Een muts voor een muts”, zo noemde een van de kinderen het toen ze haar kokstooi opzette.

De kinderen die meedoen aan de workshop komen uit Lisse, Voorhout, Noordwijkerhout, Warmond en Sassenheim. Vol enthousiasme begonnen ze aan het maken van de pizza. In eerste instantie was het nog wel een beetje eng. Dus een pak meel werd heel voorzichtig geopend. En met zo’n mes snijden doe je ook niet elke dag. Maar na anderhalf uur kwamen de eerste pizzadampen al de gang op drijven en om zes uur precies hadden alle deelnemers hun enige, echte, eigengemaakte pizza!

Willem Vogels vertelt: “De Kinderkookclub is zes jaar geleden opgezet en is een groot succes. Kinderen in de leeftijd van 10 – 14 jaar krijgen een jaar lang, een halve (mid)dag per week, kooklessen. Iedere week maken de kinderen zelf een nieuw gerecht en ze mogen dit dan mee naar huis nemen. Per week betalen de kinderen hiervoor EUR 2,75. Het project is zeer succesvol en jongerenwerkers en stagiaires komen uit het hele land om informatie te krijgen over dit project. Tevens heeft de kookclub een boekje uitgegeven met tientallen recepten. De vierde editie is dit jaar verschenen.

Jaarlijks maken zo’n 25 tot 30 kinderen gebruik van de Kinderkookclub. Er is al een wachtlijst voor volgend jaar en het jaar erop. Vanwege de grote drukte mogen de kinderen slechts één jaar deelnemen. Uitbreiding van de capaciteiten is vooralsnog niet mogelijk, omdat de Kinderkookclub geheel een vrijwilligersproject is, waar veel tijd in wordt gestoken.”