Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 maart 2006

Voorhout heeft de minste speelruimte voor kinderen
Voorhout, 07.03.06 - Voorhout haalde vorige week het nationale nieuws. Organisaties die zich inzetten voor het belang van kinderen, zoals Jantje Beton, Unicef en Defence for Children, hebben een onderzoek laten verrichten naar de situatie van onze jeugd. Dit onderzoek, getiteld “Kinderen in tel”, geeft een overzicht van de kindvriendelijkheid van de Nederlandse gemeenten. Van alle 467 gemeenten heeft Voorhout de minste openbare speelruimte per kind. Dit nieuws laat de inwoners en bestuurders niet onberoerd. Ouders, politici en kinderen geven hun mening.

door Joep Derksen


Het onderzoek geeft aan dat er in Voorhout per hectare speelruimte 326 kinderen zijn. Gemiddeld delen in de Nederlandse gemeenten 55(!) kinderen één hectare speelruimte. De inwoners van Voorhout zijn enigszins verbaasd dat hun dorp het zo slecht doet, maar vinden inderdaad dat er ruimte is voor verbetering.

Marleen Zwetsloot vertelt: “Bij mij in de buurt zijn niet veel speeltuinen, maar ik woon dan ook in het “oude dorp”. Mijn dochter is nu vier jaar oud en sinds ze geboren is heb ik van tijd tot tijd contact gehad met de gemeente om meer speelruimte in mijn woonomgeving te hebben. Een tijdje geleden hebben kinderen een handtekeningenactie gehouden, en daardoor is er wel wat veranderd. Er zijn twee klimrekken, een glijbaan en een schommel bijgekomen.”

Monique, moeder van schoolgaande kinderen, zegt: “Ik woon vlak bij een grote speeltuin aan het Basilicumhof, dus ik merk niet dat er in Voorhout weinig speeltuinen zijn. Ook de speeltuin bij de Distelweg vind ik leuk voor de kinderen.”

De wethouder verantwoordelijk voor speelveldjes in de gemeente Teylingen is Margo van de Fliert-Klein: “De in het onderzoek gebruikte criteria zijn redelijk apart. Ik heb bovendien gehoord dat de kachel wordt aangemaakt over de methode waarop dit onderzoek is uitgevoerd. In andere gemeenten wonen bijvoorbeeld relatief minder kinderen. Bovendien hebben ze op die veldjes speeltuig staan waar maar één kind tegelijk mee kan spelen. Kinderen in Voorhout kunnen in een speeltuin met 7 of 8 kinderen tegelijk spelen, maar we hebben geen overbevolkte speelruimte. Het is niet zo dat kinderen in de rij staan bij de veldjes om het moment af te wachten dat ze mogen spelen.

We hebben genoeg speelruimte”, aldus de wethouder, “maar er zijn speeltuinen in onze gemeente waarvan we als bestuur afvragen hoe aantrekkelijk deze zijn. Vorig jaar hebben we een enquête gehouden onder de jongeren van Voorhout. Het resultaat was dat de jongeren een natuurspeeltuin zouden willen hebben. Ze willen geen wipkippen meer, maar andere uitdagingen. De kinderen willen een ander soort toestellen. Meer met hout en meer waar kinderen aan het ravotten zijn, zoals eventueel klimtoestellen. Voorop staat natuurlijk dat deze toestellen moeten passen in de omgeving en dat ze veilig genoeg zijn. We hebben al wat geschreven over speelruimte in het coalitieakkoord, maar we gaan hier nog enkele dingen aan toevoegen.

Een nieuw aan te leggen Natuurspeeltuin heeft hopelijk gemeentelijke aantrekkingskracht, zodat kinderen uit niet alleen Voorhout, maar ook Sassenheim en Warmond er gebruik van kunnen maken. De voorbereidingen voor de aanleg van de Natuurspeeltuin zijn gestart en hopelijk staat deze er in 2007 of 2008.”

Leerlingen van groep 6 van de Emmaüsschool, wisten wel wat de gemeente het beste kan doen om speeltuinen zo leuk mogelijk te maken. Mireille en Stijn vonden dat een aantal speeltuintjes “best wel leuk” waren, maar ook dat er meer voor de oudere kinderen (10 jaar en ouder) gebouwd moet worden. Anouk en Max zouden graag een kabelbaan en een zandbak willen zien. Ad, Jesse en Greg wilden een voetbalveld met echte goals en echte netten hebben. Nadine, Martijn en Jelle willen een plek om hutten te bouwen en Kyma en Annabel vinden een ronddraaiende vloer waarop je kunt staan en zitten heel leuk. Ook zouden de kinderen graag een nieuwe schommel op het veldje bij de C1000 willen hebben. En als dan ook nog hondenpoepdepots worden geplaatst bij alle speelveldjes, dan zijn de kinderen helemaal tevreden!

Over één ding waren alle geïnterviewden het eens: het voordeel van de gemeentelijke herindeling van Teylingen is, dat Voorhout komend jaar niet meer het laagste aantal hectare speelruimte heeft: Warmond en Sassenheim krikken het gemiddelde behoorlijk op!