Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 maart 2006

WoonZorgcentrum Agnes bestaat honderd jaar

Voorhout - Moeder Overste M. Emanuel was begin van de vorige eeuw zeer betrokken bij het wel en wee van de medemens. Zij zorgde ervoor dat in 1906 Huize Sint Agnes werd opgericht in Voorhout. In het tehuis werden zieken verpleegd, bejaarden verzorgd en werd onderwijs gegeven. Duizenden mensen hebben de afgelopen eeuw dankbaar gebruik kunnen maken van wat Moeder Overste Emanuel heeft opgezet.

door Joep Derksen


Het huidige gebouw van de Agnes staat alweer sinds 1974. Op 16 maart is het precies 30 jaar geleden dat zuster Jacobia de eerste nieuwe paal in de grond sloeg. En nu staat er een nieuwe verhuizing voor de deur.

Al jaren is er gepraat om de zorg- en dienstverlening nog verder te verbeteren en de LAS heeft ervoor gekozen de start van de bouw van een nieuw multifunctioneel WoonZorgcentrum te laten samenvallen met het honderdjarig bestaan. Zo’n verhuizing brengt natuurlijk onzekerheden met zich mee voor de betrokkenen, maar deze week overheerst het feestgevoel!

Feestweek Agnes, “Een week met een gouden randje”, zo staat er op het programmaboekje geschreven. In de week van 6 tot 12 maart was er elke dag wel wat te doen voor de bewoners: optredens, een reünie, recepties, kerkdiensten en een open huis. En natuurlijk: veel muziek dat oude herinneringen weer doet leven. ‘t Kleine café aan de haven, Pommetje Horlepiep en Bij ons in de Jordaan.
Hulde

Heleen Crucq vertelt enthousiast over de feestweek: “Naast alle hiervoorgenoemde activiteiten doen we ook wat extra voor onze bewoners en medewerkers. Mevrouw Bouman is onze oudste bewoner en ze heeft een cadeau van ons gekregen. Daarnaast krijgen alle bewoners van de Agnes ook een presentje. De heer Jan van de Berg is al 42 jaar bij ons medewerker van de Technische Dienst. Hij zou eigenlijk al op 1 januari met pensioen gaan, maar hij blijft speciaal wat langer werken om ervoor te zorgen dat beide nieuwe locaties volledig operationeel zijn op het technische vlak. We zijn blij dat we nog altijd gebruik kunnen maken van zijn kennis!

Na de feestavond afgelopen vrijdag voor bewoners en medewerkers, waar Cultuur Verheft een fantastische voorstelling gaf, was er zaterdag een Open Huis. In de kapel zal dan een expositieruimte te zien zijn met foto’s uit het verleden van de Agnes. Tevens worden handwerkjes en lootjes verkocht. Ook gaat de inventaris onder de hamer. De opbrengst van deze activiteiten zal volledig gebruikt worden voor het welzijn van de bewoners. We gaan nu namelijk van 1 naar 2 locaties en dat betekent dan ook dat we bijvoorbeeld twee televisies en twee open haarden nodig hebben. Maar, wees niet bezorgd: ook als de opbrengst niet hoog is, dan komen de televisies en de open haarden er ook wel, hoor!” lachte Heleen.
Ravellaan

De officiële opening van het gebouw aan de Ravellaan zal zijn op 8 april aanstaande. De bewoners zitten dan al weer twee weken in hun nieuwe kamer.