Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2006

Eerste kangoeroewoning officieel in gebruik


Voorhout – Joke van den Hout en haar dochter Celesta wonen samen in hetzelfde huis. Niets bijzonders, zou je zo zeggen. Celesta, 33 jaar, is echter ernstig verstandelijk gehandicapt en Joke heeft alle zorg voor Celesta overgenomen. Joke en Celesta wonen in een Kangoeroewoning: dit is een huis waar de inrichting is aangepast op de wensen van degene die de zorg nodig heeft en degene die de zorg verleent.

door Joep Derksen


Zaterdag 8 april werd het huis officieel geopend. Er waren speeches, applaus en warme woorden. Zjaak Maas is de inspirator geweest die ervoor heeft gezorgd dat de Kangoeroewoning werd gebouwd waar Joke en Celesta nu in wonen. Hij vertelde: “Wat kunnen er toch mooie dingen gebeuren als mensen elkaar ontmoeten. Ik ben heel blij voor Celesta en Joke!”.

De heer Steven Schrader, Directeur-bestuurder Woonstichting Vooruitgang noemde de Kangoeroewoning een bijzondere woning. “Maar deze bijzondere woning moet een gewone woning worden: iets waar mensen niet meer vreemd van opkijken. Er moeten veel meer van deze huizen komen.”

Tijdens de rondleiding in het huis vertelde Joke: “Mijn dochter heeft 20 jaar in een instelling gezeten. Ik heb 20 jaar geknokt voor een betere verzorging voor haar en nu heb ik haar fijn thuis. Ze bloeit helemaal op en is vrolijk. Celesta ontwikkelt zich nog steeds. Ze zit niet in een groep om alleen groepsactiviteiten te verrichten, maar ze doet nu ook dingen zelf. En ze krijgt complimenten! Je ziet haar opleven!

Celesta is zwaar gehandicapt, dus je moet alles samen doen. Ik leef in het ritme van de zorg van mijn kind. Af en toe krijg ik hulp van een mantelzorger, maar voor de rest doen we alles zelf. We wonen echt zoals andere mensen wonen, met een aparte woon- en slaapkamer. Dat is voor Celesta ongekend, want toen ze nog niet samen met haar moeder woonde, stond haar bed altijd in haar krappe kamertje.”

Joke en Celesta genieten heel erg van hun huis in de Mozartlaan en willen nog vele jaren in Voorhout wonen.