Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 april 2006

Sander de Groot schrijft boek van zijn leven


Voorhout - “Het komt zoals het komt, het kan alle kanten op gaan”. Dit waren de woorden die de neuroloog uitsprak nadat hij geconstateerd had dat Sander de Groot, 22 jaar, een hersentumor had. Opereren was niet meer mogelijk en Sander werd bestraald en onderging een chemokuur. Het is echter duidelijk dat het einde van zijn leven nadert. Maar, afgelopen zaterdag beleefde hij zijn hoogtepunt: de officiële lancering en presentatie van zijn zelfgeschreven dichtbundel: “Zoals het is”.

door Joep Derksen

“Het boek is alles behalve een verzameling gedichten”, aldus een goede vriend. “Het zijn persoonlijke gevoelens en herinneringen die in knap gekozen bewoordingen op papier zijn gezet.” Sander noemt het zelf: “Via mijn gedachten op papier. Recht uit het hart”.

En dat is gelukt! De gedachten en gedichten geven uiting aan zijn verbazing, onmacht, woede, maar vooral ook aan zijn humor en dromen. Eenieder die ooit een naaste verloren heeft of een zieke vriend, vriendin of familielid heeft, zal dit boek uit het hart gegrepen zijn.

Sinds mei vorig jaar schoten allerlei gedachten door Sander’s hoofd. Hij besloot zijn gedachten op te schrijven. De laatste maanden kan hij niet meer met een pen schrijven, maar gebruikt hij zijn mobiele telefoon om letter voor letter de woorden te maken. Op de vraag waarom hij het wilde publiceren, vertelt hij: “Puur voor mezelf en niet direct om iets achter te laten. Achteraf zal het boek pas betekenis gaan krijgen. Dit boek is mijn dank aan de goede vrienden en mijn familie die ontzettend veel meehelpen en zich heel erg inzetten”.

Vrijdag 31 maart zond SBS6 een interview uit met Sander. Hij heeft tientallen reacties gekregen per email van mensen die met hem meevoelen en die hetzelfde hebben meegemaakt. Sander: “Zet in je artikel dat ik deze reacties leuk vind om te krijgen!”

Op de dag van de presentatie waren meer dan 100 vrienden en familie aanwezig. Het was hartverwarmend te zien hoe deze mensen Sander een warm hart toedragen. “Fantastisch hoe hij met een combinatie van ernst en humor met zijn ziekte om kan gaan”. “Het is fenomenaal hoe hij zijn gevoelens in gedichten kan verwerken”. Een goede vriendin van Sander’s vader vertelt: “De eerste jaren van zijn leven waren vol verdriet en pijn. Zijn moeder overleed na een lang ziekbed aan kanker toen hij drie jaar was. Soms kwamen haar kinderen bij me langs om uit te huilen. Daarna gingen ze weer de deur uit om op straat te spelen”.

Het allereerste exemplaar van “Zoals het is” werd ingelijst aan Sander zelf gegeven door zijn vader, Jacques de Groot, met de woorden: “Sander, ik ben trots op je!”. Vier mensen die veel voor Sander betekenden kregen als eerste het boek in handen: Marris van de Luytgaarden, die hem gestimuleerd heeft om zijn werk te publiceren, Marcel Floor, zijn beste vriend, Edwin de Groot, als symbool van Sander’s hele familie en Ron Labordus, zijn uitgever.

De gedichten en gedachten gaan over tientallen verschillende onderwerpen: onder meer over de natuur, vaderdag, het lot, kussens op de bank en kussen op de wang.

Het boek “Zoals het is”, met als ondertitel “Gedachten veranderen, Anders ik wel…” is voor slechts € 8,- te koop bij Boekhandel Hoek Boek, Herenstraat 63 in Voorhout. Ook is het te bestellen via de website www.zoalshetis.nl en per email: reactie@zoalshetis.nl