Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juni 2006

Briljant: Gé en Tonny Peters zijn 65 jaar getrouwd


Voorhout – Nadat iemand 65 is geworden, krijgt hij AOW. Gé en Tonny Peters doen er nog een schepje bovenop: zij zijn al 65 jaar met elkaar getrouwd! En dit huwelijksgeluk zit waarschijnlijk in de genen, want ook hun dochter vierde onlangs het 40-jarig huwelijk.

door Joep Derksen

In 1939 werkte Gé als inzeper in een kapperszaak in Rotterdam met een prachtig uitzicht op Tonny. Zij werkte bij de groentezaak aan de overkant en vond Gé van afstand wel een interessante jongen. Maart 1939 trok Gé de stoute schoenen aan en wachtte Tonny op bij haar werk. Hij stelde voor om Tonny naar huis te fietsen, zoals het een jonge heer betaamt. Gé heeft dat geweten ook, want Tonny Geul woonde in Schiedam. Het was gelijk een goede test om te zien hoe serieus deze 17-jarige jongen was…

Heel serieus, zo bleek al snel. Voor Gé was het liefde op het eerste gezicht. Tonny vond hem eerst “wel een aardige jongen”, maar ook bij haar ging het hart al gauw sneller bonzen wanneer ze Gé zag. In 1941 kon het stel een huis krijgen in Rotterdam, maar dan moesten ze wel getrouwd zijn. Dus na een zeer korte verlovingstijd gaf het stel op 26 juni van dat jaar elkaar het jawoord.

De eerste jaren waren goede jaren, aldus het briljanten paar. In de oorlog pakten de Duitsers Gé echter op in een razzia en hij werd bijna twee jaar in Duitsland tewerk gesteld. Tonny was hoogzwanger en Gé kon zijn zoon pas voor het eerst zien toen hij anderhalf jaar was.

Nieuw begin

“Na de oorlog was het tijd voor een nieuw begin”, vertelt Tonny. “In Voorhout was de kapsalon op zoek naar een herenkapper en Gé ging er langs om te kijken of dit wat voor hem was.” Gé: “Op een ploffiets, dat is een fiets met houten banden, ben ik van Rotterdam naar Voorhout gegaan. Als ik bij de kapsalon ging werken, dan konden we ook in het aangelegen huis wonen. Na die twee moeilijke jaren in de oorlog leek me dit een perfecte gelegenheid om samen iets nieuws op te bouwen.”

Tonny, een rasecht stadsmeisje, was in eerste instantie niet enthousiast om te verhuizen naar een dorp als Voorhout. Uiteindelijk stemde ze erin toe om voor maximaal drie jaar naar ‘dat dorpje’ te gaan. Het is een beslissing geweest waar ze nooit spijt van heeft gehad. Tonny: “Als je elkaar twee jaar niet ziet, dan ben je allebei veranderd. Onze verhuizing naar Voorhout heeft ervoor gezorgd dat we met elkaar de relatie weer konden opbouwen. Voorhout heeft ons huwelijk gered.”

Is in die 65 jaar nu altijd alles koek en ei geweest? Tonny: “We hebben eigenlijk nooit ruzie. Ik kan me maar één voorval herinneren. Onze zoon was in 1951 stiekem wezen varen, terwijl hij eigenlijk in de zaak had moeten werken. Gé dacht dat ik hem daar toestemming voor had gegeven en was kwaad op mij. Hij beschuldigde mij onterecht!” “Zo zie je maar”, lacht Gé, “ruim vijftig jaar later wrijft ze me dit nog in!”

Geheim

Wat betreft het geheim van een goed huwelijk willen Tonny en Gé wel een tipje van de sluier oplichten. “We zijn altijd samen geweest. We zijn samen met elkaar en samen voor elkaar.” “En natuurlijk veel toegeven” merkte Gé op. Aankomende stelletjes kunnen het volgende advies ter harte nemen: “Voel elkaar aan; een huwelijk is een kwestie van geven en nemen.”

Het echtpaar doet veel dingen samen. Een paar keer in de week lopen ze door het dorp en ook pakken ze vaak de trein. “Dat is echt een hobby van ons.” Maar echt feest is het als de 2 kinderen, vijf kleinkinderen of vijf achterkleinkinderen bij hen langskomen. En Gé, die van 1945 tot 2000 zijn eigen kapperszaak had in Voorhout, knipt ze nog allemaal. Gratis, want eigenlijk mist Gé zijn zaak nog altijd een beetje.

Afgelopen maandag werd een receptie gehouden waar vele honderden mensen Tonny en Gé feliciteerden. Ook Koningin Beatrix en de commissaris van de koningin van Zuid-Holland hebben per brief hun felicitaties gegeven. Burgemeester Staatsen kwam persoonlijk langs om de warme wensen te geven aan het paar dat het eerste briljanten huwelijk in de gemeente Teylingen viert.

Gaan Gé en Tonny voor het record van langstgetrouwd echtpaar van Nederland (79 jaar)? Gé: “Dat hoef ik alleen mee te maken in goede gezondheid. We zijn gelukkig met elkaar en blij met de jaren die we gekregen hebben. En inderdaad, we hopen nog vele jaren extra te krijgen!”