Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juni 2006

Graffitie irriteert winkeliers Oosthoutplein mateloos


Voorhout – Al twee jaar spuiten baldadige jongeren met verf allerlei tekens en teksten op de muren en gevels van de winkels aan het Oosthoutplein. Spraypainten noemt de jeugd het. Een aantal winkeliers is het nu spuugzat en heeft officieel aangifte gedaan bij de politie.

door Joep Derksen

Vaak gebeurt het in het weekend. Op vrijdagavond wordt de winkel keurig achtergelaten en de volgende dag staan er oranje of roodgekleurde symbolen op de muren. Deze verf moet vervolgens door een professioneel bedrijf verwijderd worden voor een bedrag van € 250,- per keer. “De lol van het ondernemen gaat er dan wel af”, aldus een getergde winkelier.

Noch de politie, noch de winkeliers weten precies wie de onverlaten zijn, al heeft een van de geïnterviewden wel een vermoeden. “Ik denk dat het steeds dezelfde jongen of een groepje van kinderen is. De teksten zijn in dezelfde stijl getekend en ondertekend. Graffitispuiters willen graag hun eigen manier van spraypainten laten zien. Omdat het vaak in het weekend gebeurt, is de kans groot dat het gaat om jongens die uitgaan in Noordwijk en op de heen- of terugweg even lekker gaan spuiten.”

De detaillisten hebben de politie al gevraagd om ’s nachts te patrouilleren, maar dat blijkt nogal lastig te zijn. In het weekend heeft de politie maar één wagen om in een groot gebied een oogje in het zeil te houden, dus kan de sterke arm alleen maar af en toe langsrijden bij het Oosthoutplein.

Omdat de graffiti de spuigaten uitloopt, zijn er al plannen gerezen om een burgerwacht op te zetten om ’s nachts zelf de boel in de gaten te houden. De politie heeft dit afgeraden, want als je een dader op heterdaad betrapt en je hem in je opwinding een oplawaai geeft, kom je zelf achter de tralies te zitten. Ook geen aanlokkelijk vooruitzicht voor een ondernemer die iedere dag in de zaak aanwezig moet zijn.

Ron Ammerlaan is verantwoordelijk voor de bakkerij aan het Oosthoutplein. Hij heeft nu al enkele keren de graffiti weggehaald. “Ik vind het schandalig dat de jeugd dit met particuliere eigendommen doet. Vorige week heeft een jongen met een viltstift op mijn deur geschreven. Dit heb ik dezelfde dag weer verwijderd. Die jongen was daar blijkbaar zo pissig over dat hij de dag erna met een spuitbus op mijn deur en gevel leuzen heeft gekalkt.”

Ron heeft aangifte gedaan bij de politie, maar verwacht hier geen direct resultaat van. “Ik let nu zelf wat extra op de zaak, kom vaker ’s avonds nog even langs. Er wordt ook gesproken over het instellen van een burgerwacht, maar dat vind ik wel wat extreem. Uiteindelijk zijn het maar een of twee mensen die de overlast veroorzaken en niet weten waar ze mee bezig zijn.”

De schade voor de bakker loopt aardig in de papieren. “Als ik de graffiti door een professioneel bedrijf laat verwijderen, kost mij dat tienduizenden Euro’s. Laat die spuiters hun eigen schutting volkalken en dan proberen het spul eraf te krijgen!”

De bakker maakte van de gelegenheid gebruik om aan de gemeente een suggestie te doen. “Zet een gedoogmuur op, waar de jeugd zich met hun verfspuiterij kan uiten, net zoals al tijdens de Oranjefeesten gebeurt.”

Landelijk onderzoek wijst overigens wel uit dat het probleem vanzelf verholpen wordt, wanneer de daders ouder worden, een vriendin krijgen en voltijds gaan werken.