Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juni 2006

Jeugdcircus Atleta: bijzondere kunsten door gewone kinderen

Warmond - Iedere woensdag- en donderdagavond trainen 33 kinderen uit Warmond, Sassenheim, Voorhout, Oegstgeest en Leiden voor Jeugdcircus Atleta. Schijnbaar zonder enige moeite fietsen ze op eenwielers, houden vijf kegels in de lucht, voeren trapezeacts uit of dansen op een koord met een hoepel in de ene hand en een paraplu in de andere.

door Joep Derksen

Circus Atleta is in 1960 opgericht door de heer Witzenburg. Hij verwezenlijkte zijn droom om kinderen tussen 7 en 17 jaar hun eigen circus te geven. In de eerste jaren gaven alleen Warmondse kinderen voorstellingen, maar dat is wel veranderd. Atleta heeft een wachtlijst met kinderen uit de hele regio die graag kun kunsten willen vertonen.

Geen wonder, want dit jeugdcircus treedt in allerlei plaatsen op en voor allerlei instanties: gemeentes, bedrijven, Oranjeverenigingen, op koninginnemarkten en in bejaardentehuizen. Al dat oefenen en voorstellingen geven heeft ertoe geleid dat al verscheidene keren de eerste plaats is behaald in het Open Nederlands Kampioenschap voor Jeugdcircussen. En als je tot de besten behoort, kun je niet steeds hetzelfde kunstje uithalen: daarom worden steeds nieuwe stunts bedacht, die honderden malen worden geoefend. Jaarlijks geeft Atleta een kleine tien voorstellingen in de regio, niet alleen in zalen, maar ook in de open lucht met muzikale ondersteuning. Tijdens deze voorstellingen wordt het geleerde in de praktijk gebracht.

Bart Tuijthoff, voormalig eenwielrijder en clown en al weer 18 jaar verbonden aan Atleta, vertelt waarom de kinderen vele jaren betrokken blijven: “De sfeer is gewoon heel goed tussen de kinderen. Bovendien, wanneer je eenmaal het virus van het jongleren of trapezewerk te pakken hebt, wil je niet snel nog wat anders. Ook de wisselwerking tussen de leiding en kinderen gaat prima: we laten de kinderen in hun waarde.”

Ongelukken zijn er in de laatste jaren niet gebeurd, overal liggen dikke matten die iedere mogelijke val opvangen. De kinderen waren tijdens de training waar de fotograaf aanwezig was overigens wel wat zenuwachtig. Dit was toch de kans om in de krant te komen! En prompt ging het jongleren met ballen en het fietsen op de eenwielers een stuk lastiger…

Over de veranderingen die Atleta de laatste jaren ondergaan heeft, kan Bart het volgende vertellen: “We werken niet met dieren, alleen in de jaren 70 hebben we een hondje gehad dat optrad: Toto. Hij was wereldberoemd in heel Warmond. Ook hadden we een fakir en clowns. De fakir komt voorlopig niet meer terug, maar we zijn bezig om de clowns weer een plaatsje in het circus te geven.”

Workshops

Bart: “In de nabije toekomst staan nog wel een aantal leuke dingen op stapel. We gaan workshops geven voor groepen kinderen die zo kennis kunnen maken met het circus. De eerste workshop zal plaats vinden in het bedrijf Factor Welzijn in Katwijk aan het Strandplein op vrijdag 14 juli. De bedoeling is, dat kinderen dan een paar circusacts leren en aan het eind van de training kan de jeugd dan haar eigen voorstelling geven.

Op twee september zal Jeugdcircus Atleta te zien zijn op de Trefmarkt, de uitmarkt van ’t Onderdak in Sassenheim. Bij deze zijn alle lezers van Nieuwsblad Teylingen uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Voor nadere informatie kan ook contact worden opgenomen via de website:
www.circusatleta.nl of per email: info@circusatleta.nl.