Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juni 2006

Jury heeft pittige klus aan kiezen van representatieve lekkernij


Teylingen – Het was een dankbare, maar geen gemakkelijke taak van de juryleden, Marco van Veelen, Willem Vogels en Frank Manders. Inwoners en, met name, bedrijven van Teylingen hadden hapjes en – sterke – drankjes van hoge kwaliteit gemaakt, in de hoop dat hun creatie de eervolle titel “Teylinger Lekkernij” mag dragen. In het gemeentehuis van Voorhout dronk en at de jury zich door de verschillende gerechten.

door Joep Derksen

De jury moest samen met zes panelleden een keuze maken wat zij de drie smakelijkste en best uitziende gerechten vonden. Er werd speciaal gelet op de vorm, smaak, uiterlijk, originaliteit en creativiteit van het product. Daarnaast waren verpakking, de binding van de lekkernij met Teylingen en de houdbaarheid ook bepalende factoren voor de keuze van de drie voorlopige winnaars.

Op het moment dat de eerste deelnemer zijn inzending binnenbracht, viel er een bijna plechtige stilte. Vol verwachting keek het aanwezige publiek hoe de jury en panelleden zouden reageren op dit drankje. De champagne smaakte echter prima en de sfeer veranderde onmiddellijk. Alle drankjes en hapjes waren van bijzondere kwaliteit en vanwege het grote aanbod kon ook het publiek meegenieten.

De eerste van de drie gerechten die door de jury zijn geselecteerd is het Teylinger Verspleintje van slagerij John Voordouw uit Voorhout. Dit voorgegaarde kipfiletje met schijfjes tomaat en plakjes ham is al een jaar lang een bestseller in zijn slagerij. John heeft dit gerecht gemaakt nadat de Tweede Kamer vorig jaar de fusie van onze gemeente goedkeurde. John: “De basis van deze lekkernij komt uit Voorhout, de toevoeging uit Sassenheim en de topping uit Warmond.”

Van de heer Hoek, bij vele Teylingers bekend van zijn voormalige bakkerij, viel de amandelcake, gevuld met confituren en abrikozen, zeer in de smaak. Hoek: “Ik heb dit banketgebakje uit bezieling gemaakt en noem het de ‘Re-Creatie’. Dit vanwege het feit dat je goed kunt recreëren in Warmond, en voor de creatie van de jaarlijkse bollenteelt in Sassenheim en Voorhout.”

Zeer enthousiast waren de panelleden en jury ook over de derde finalist. Restaurant De Kaagsociëteit heeft een speciaal bonbonnetje gemaakt, met een gewaagde naam: het Teylinger Hoogtepunt. Marscha de Bakker, bedenker van deze zoete lekkernij: “Dit is een geheel nieuw product. De bonbon heeft een crèmevulling, met een melkchocoladelaagje. Aan dit chocolaatje hebben we ook Kaagwater toegevoegd, voor de leken: Jenever. Als je de heerlijke smaak van het Kaagwater, het hemelse van een lekkere bonbon en de hoogte van de starttoren in de Kaag combineert, krijg je het Teylinger Hoogtepunt!”

Maagpillen overbodig

Burgemeester Staatsen was diep onder de indruk van de kwaliteit van alle inzendingen. “De lekkernijen hebben mijn verwachtingen ver overtroffen. Ik had voor de zekerheid maagpillen meegenomen voor de jury, maar die bleken absoluut niet nodig te zijn geweest.”

De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op zaterdag 8 juli. De heer Jan Franssen, Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, zal dan de Natte Kaagweek openen en als eerste de Teylinger Lekkernij proeven. Dan zullen we weten of de Re-Creatie, het Verspleintje of toch het Hoogtepunt heeft gewonnen.