Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juni 2006

Stamtafel: Teylinger hectares weg, Agnes weg: waar gaat dit heen?

Stamtafel krabt zich achter de oren
Voorhout - Het waren weer geanimeerde gesprekken, vorige week zaterdag bij de stamtafel. Twee onderwerpen die de deelnemers na aan het hart lag werden besproken, namelijk de perikelen rond de Agnes en het beschikbaar stellen van hectares gemeentegrond voor Rijnsburgse glasteelt.

door Joep Derksen

Een aantal lokale politici vertelde over wat ze wisten van het plan Knoop Leiden West. Al in 2003 heeft de toenmalige gemeente Voorhout toegezegd mee te willen werken aan het Rijnsburgse plan om hun glastelers op Voorhouts grondgebied te laten opereren. De Teylinger politici wisten niet anders dan dat het zou dan gaan om in totaal twintig hectare waarop kassen neergezet worden.

Angelique Fortanier van het CDA wist echter te melden dat in de samenwerkingsovereenkomst dat Teylingen zal moeten tekenen om de kasteelt op eigen grondgebied te laten doorgaan, plotseling melding wordt gemaakt van netto 20 hectare. Een klein woordje, dat netto, maar in feite betekent dit dat de feitelijke grond waarop de kassenbouw geplaatst wordt, maar liefst 40 hectare zal zijn. Het dubbele aantal hectare aan grond dus, waar geen natuur meer zal zijn en geen recreatie meer kan plaatsvinden.

Fortanier: “Rijnsburg, nu dus Katwijk, opereert vrij bijdehand in het geheel. 40 hectare is 20 hectare te veel voor het CDA, vooralsnog. We willen best over de grenzen heenkijken en in dat kader was onze partij voorstander om 20 hectare beschikbaar te stellen. 40 hectare is echter 20 hectare te veel. Bovendien, Rijnsburg kan door het revitaliseren, vernieuwen en verdichten van haar eigen glastuinbouwgebied al snel zelf voor extra 40 hectares zorgen. Mocht dit plan toch doorgaan, dan willen we een betere financiële vergoeding en een geschiktere locatie overwegen. We willen dan ook zelf bepalen waar de kassen komen en niet per se dat de locatie moet aansluiten aan de Kloosterschuur Trappenberg.”

“De handtekening is nog niet gezet”, aldus Fortanier. “Wethouder Van der Meer zal in de volgende vergadering over het punt van het aantal hectares nog extra informatie geven. Gaat het nu om 40 hectare of toch nog 20 hectare?”

Agnes

Nieuwsblad Teylingen maakte vorige week bekend dat het voor het einde van deze maand begonnen zou worden met het afbreken van de Agnes. Huub Paardekooper wist echter te melden dat het zo eenvoudig niet was.

In verband met het broedseizoen, zijn er in een zogeheten ‘Natuurtoets’ regels opgesteld voor het afbreken van gebouwen. In feite komt het erop neer dat zolang de vogels aan het broeden zijn in de struiken en bomen in de buurt van de Agnes, de sloopwerkzaamheden niet kunnen beginnen. Zowel de gemeente als de politie zijn hierover geïnformeerd.

Al met al was het een bijzonder geanimeerde vergadering. De stamtafel zal op zaterdag 1 juli weer bij elkaar komen en ongetwijfeld zullen onderwerpen als de Agnes, de hectares en andere Teylinger perikelen besproken worden.