Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juni 2006

Wie bedenkt het culinaire visitekaartje van Teylingen?

Teylingen - Om de inwoners van onze gemeente het echte Teylingengevoel te geven, kwam een van de ambtenaren met het idee om een typisch Teylinger lekkernij te laten maken door een van de inwoners. Burgemeester Staatsen heeft dit idee opgepakt en een wedstrijd georganiseerd. Iedere Teylinger of bedrijf in Teylingen kan een eigen gerecht voordragen dat op maandag 19 juni gekeurd wordt door een tweekoppige jury. Het winnende gerecht zal dan net als de Bossche Bollen en de Haagse Hopjes een promotioneel hapje worden.

door Joep Derksen

De mensen die in de jury zitten zijn Frank Manders, Voorzitter van de Teylinger Ondernemers Vereniging, en Willem Vogels, oprichter van de Kinderkookclub en Chef kok in de Mariënburg in Warmond. Ze krijgen een lastige taak om de zeven aangemelde gerechten te beoordelen. De variatie is dan ook groot. De ene inzender heeft iets van chocola gemaakt, een ander iets heerlijks gebakken. Toch een beetje appels en peren vergelijken, zo geven Frank en Willem ook toe.

Daarom staan ze ook niet alleen in de beoordeling. Op de avond van de beoordeling zullen zes personen plaats nemen in een proefpanel. Uit ieder dorp komen twee personen die ervaring hebben met koken. Dit kan zijn omdat dit het beroep is van het panellid, of omdat zij/hij graag thuis kookt. Dit proefpanel beoordeelt alle gerechten op basis van de smaak, vorm, verpakking en houdbaarheid. En natuurlijk ook op de functionaliteit: de gemeente moet de winnende lekkernij niet alleen als presentje kunnen weggeven, het gerecht moet ook verkocht kunnen worden bij de bakker, de kaasboer of in andere winkels.

Frank: “De lekkernij moet wel bij een groot publiek aanslaan. Het moet geen superexclusief gerecht zijn met bijvoorbeeld kaviaar. Zoiets zou tientallen Euro’s kosten als het in de winkels ligt en dat is niet de bedoeling. Het moet lekker zijn, er goed uitzien, lang houdbaar zijn en de prijs in de winkel moet laag zijn.”

De winnaar van deze wedstrijd wint de eer om de bedenker te zijn van de Teylinger lekkernij. Naast volwassenen kunnen ook kinderen zich nog inschrijven voor vrijdag 16 juni, 16:00 uur. De deelnemende kinderen krijgen in ieder geval een kinderkookboek. Indien u zich nog wilt aanmelden kunt u een email sturen aan mevrouw Willemijn Favier,
w.favier@teylingen.nl of u kunt bellen: 0252 783 300.