Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 juli 2006

Aan de slag met een hart voor vrijwilligers

Teylingen – De Vrijwilligersvacaturebank (VVB) is in 2003 opgezet door Rosemarie van Noort. Nadat ze jarenlang vrijwilligers in Warmond heeft ondersteund met advies, contacten en cursussen, draagt Rosemarie nu het steentje over aan Sandra Venhuizen. Een dubbelinterview met de twee vrouwen die het vrijwilligersleven in Teylingen een warm hart toedragen.

door Joep Derksen

Bij de oprichting was de VVB in de eerste plaats bedoeld om vrijwilligers te werven in Warmond. Al snel bleek echter dat er ontzettend veel mogelijkheden waren om de vrijwilligers meer en beter van dienst te kunnen zijn. De VVB werd al snel een adviespunt voor de vrijwilligers in Warmond. De mensen die hun vrije tijd gebruiken om andere mensen te helpen kunnen dankzij de VVB cursussen volgen, leren hoe nieuwe fondsen geworven kunnen worden en hoe je aan de juiste contacten kunt komen. Daarnaast verschijnt er ook regelmatig een nieuwsbrief.
Keuzes

Sandra wil deze diensten ook blijven aanbieden voor alle vrijwilligers in Teylingen. De gemeente Teylingen zorgt ervoor dat Sandra negen uur per week de vacaturebank verder kan uitbreiden en opzetten. Ze beseft dat ze met deze negen uur keuzes moet maken tussen wat “leuk is om te doen en wat noodzakelijk is voor de vrijwilligers”. Rosemarie wilde nog wel eens helpen met folders plakken, maar Sandra zal zich voornamelijk gaan bezighouden met het verder uitbreiden van de diensten. “Ik wil dat de vrijwilligers meer geholpen worden door de gemeente. We zullen ideeën aanbrengen waarvan de vrijwilligers gebruik kunnen maken, maar ik daag vooral de mensen uit om ook zelf met initiatieven te komen!”

Rosemarie: “De maatschappij verandert voortdurend en ook de eisen die de mensen stellen aan een goed steunpunt. De afgelopen jaren ben ik er achter gekomen dat onze maatschappij draait op vrijwilligers. Zonder hun tomeloze inzet zouden veel dingen in de soep lopen.”

Sandra: “Veel organisaties hebben behoefte aan informatie en voorlichting. Ze willen weten hoe ze mensen werven, hoe ze hen ook kunnen behouden. Wat zijn de regels over onkostenvergoedingen? Moeten mensen verzekerd worden? Dat zijn allemaal vragen waar ik bij kan helpen. Via cursussen krijgen de mensen meer kennis en kunnen ze hun netwerk uitbreiden. Overigens helpt de vrijwilligersvacaturebank niet alleen organisaties, maar ook individuele vrijwilligers met hun vragen.”

Trots

Over een ding zijn Sandra en Rosemarie heel duidelijk: “We helpen niet met de aanvraag van subsidies bij de gemeente Teylingen. Dat houden we strikt gescheiden, want anders zit je toch met een dubbele pet aan tafel.” Wel is hun advies aan de verenigingen om zoveel mogelijk openheid over de eigen financiën te geven: dit vergemakkelijkt het beslissingsproces van de gemeente. Bovendien kunnen vrijwilligers zich inschrijven voor een cursus Fondsenwerving.

Een van de initiatieven die wordt ondernomen is het in contact brengen van vrijwilligersorganisaties met commerciële bedrijven. Zo zou een administratiekantoor best wel eens bereid kunnen zijn de financiën van zo’n vereniging bij te houden. Ook binnen de verenigingen zelf bestaat hier vaak voldoende kennis over, alleen wordt die niet altijd goed gebruikt, aldus Sandra en Rosemarie. “Er liggen nog heel veel kansen”.

Rosemarie vertelt op welke prestatie van de afgelopen jaren ze het meest trots op is: “Alle politieke partijen waren vol lof over de VVB en de gemeente Teylingen heeft deze vacaturebank als voorbeeld genomen voor het vrijwilligersbeleid van de komende jaren. Ik vind het aan de ene kant wel jammer dat ik mijn werk niet voort kan zetten, want het is toch wel ‘mijn kindje’. Maar ik ben heel blij dat Sandra het overneemt. Zo blijft de Vrijwilligersvacaturebank in goede handen.”