Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 juli 2006

Zemelpoldermolen officieel van Rijksmonumentenlijst

Lisse – De Zemelpoldermolen staat niet meer op de lijst van Rijksmnumenten. Wethouder Guus Mesman (PvdA) vindt dat jammer. 'Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel; dit betekent dat Lisse minder geld kwijt is aan onderhoud.'
Joep Derksen
Ooit bemaalde de molen de Zemelpolder, in 1999 brandde het Rijksmonument grotendeels af, maar dankzij onder meer giften van de inwoners van Lisse werd de molen op 6 juni 2003 feestelijk heropend. We hebben het hier natuurlijk over de Zemelpoldermolen. En juist dit historische pand is van de lijst van Rijksmonumenten gehaald.

Fier staan de nieuwe wieken rechtop in de wind, maar volgens Monumentenzorg waren de wieken, en in feite de hele molen, iets te nieuw en weinig authentiek. De gemeente Lisse werd geïnformeerd dat de Zemelpoldermolen van de monumentenlijst gehaald zou worden. Lisse had echter nog de mogelijkheid om bezwaar te maken, wat de gemeente dan ook deed. Helaas bleek dit bezwaar een dag te laat ingediend, en dus werd de molen automatisch van de Rijksmonumentenlijst gehaald.

D66-wethouder De Roon tekende bezwaar aan tegen de procedure, maar besefte in maart van dit jaar dat hij met een achterhoedegevecht bezig was. Vorige week kwam dan ook de bevestiging van wat hij al vreesde: de Zemelpoldermolen staat niet meer op de lijst van Rijksmonumenten. Wethouder Guus Mesman van de PvdA vertelde desgevraagd dat ‘hij het jammer vond dat Lisse nu een rijksmonument minder heeft. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: dit betekend dat Lisse ook minder geld kwijt zal zijn aan het onderhoud van de molen.’