Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 augustus 2006

Fietsbranche: ‘verplichten fietshelm een goed idee’

Teylingen – Niet minder dan 67.000 fietsers bezoeken jaarlijks de Spoedeisende hulp. Van deze slachtoffers hebben 15.000 mensen te maken met hoofdletsel. Dit is reden voor de stichting Consument en Veiligheid om te pleiten voor een verplichting van het dragen van een fietshelm.

door Joep Derksen

Volgens de stichting weerhoudt met name het imago van de fietshelm mensen ervan om dit veiligheidsmiddel te dragen. “Het wordt in Nederland als iets belachelijks gezien om met een helm op rond te fietsen. Maar met name kinderen tussen de vijf en tien jaar zijn kwetsbaar en moeten nog leren fietsen. Bij hen komt hoofdletsel vaak voor, maar liefst 1.600 keer per jaar.”

Fietsspeciaalzaak Profile Warmerdam, met verschillende vestigingen in Teylingen, kan zich helemaal vinden in het advies van Consument en Veiligheid. Hubert, een van de medewerkers, vertelt: “Helmen zijn goed en veilig. Nederland is een van de laatste landen waar een helm nog ingevoerd moet worden. Wat ons betreft, gaan niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zo’n helm dragen.”

Over het negatieve imago van de helm maakt de fietsverkoper zich geen zorgen: “Met mooie designs, wordt zo’n helm meteen een stuk flitsender. Bovendien, wat vind je belangrijker: je eigen veiligheid of je imago?”

De dokterspost in Voorhout was duidelijk in de reactie op het gebruik van een fietshelm. “Natuurlijk is een helm dragen tijdens het fietsen veiliger!”