Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2006

Het geheim van 60 jaar huwelijk: gezellig samen in de weer zijn

Voorhout – Op 21 augustus zijn Jan en Alie van den Nouland – Van der Vlugt niet minder dan 60 jaar getrouwd. Het gelukkige echtpaar vierde deze gedenkwaardige dag met een heilige mis in de Bartholomeuskerk en aansluitend een feest in restaurant De Eng. Op Jan’s 89ste verjaardag, afgelopen zaterdag, bracht loco-burgemeester Hollart namens de gemeente Teylingen naast felicitaties ook een grote bos bloemen en een kaarsenstandaard.

Joep Derksen

Alie (84) en Jan zijn allebei geboren en getogen in Voorhout en hebben nooit ergens anders willen wonen. Jan was bollenkweker en had zijn eigen bedrijf, dat nog steeds door achterneven beheerd wordt. Alie ondersteunde haar man met het bedrijf en zorgde tegelijkertijd voor de opvoeding van hun zes kinderen; drie zonen en drie dochters.

Het stel kende elkaar al sinds Alie zes jaar was. Maar pas jaren later kregen Jan en Alie echt verkering. Jan’s zus ging trouwen in 1941 en zijn familie wilde dat hij op de bruiloft van zijn zus niet alleen zou zijn. De ouders hadden een mogelijke bruid voor hem uitgezocht, maar Jan vond dit meisje ‘niet zo leuk’. Een week voor de bruiloft vroeg hij Alie of zij met hem mee wilde gaan naar de bruiloft en Alie stemde toe.

Ware liefde

En deze keuze had verstrekkende gevolgen, want na een verkeringsperiode van vijf jaar zijn ze nu al zes decennia bij elkaar. Dat moet wel ware liefde zijn, maar was het ook liefde op het eerste gezicht? ‘Nee’, aldus Alie, ‘dat is gegroeid van beide kanten. De verliefdheid kwam later en is uitgegroeid tot liefde.’ Voor jongelui die willen gaan trouwen heeft Alie nog wel wat adviezen: ‘Zorg ervoor dat je goed leeft met elkaar en elkaar leert waarderen. Het meest belangrijke is, dat je wat voor elkaar over wilt hebben!’

Gevraagd naar een leuke anekdote is het eerste wat het echtpaar te binnen schiet de ‘wc-pot affaire’. Haar schoonzoon Jan wilde het wc-raampje schoon maken en ging ‘met zijn vieze cementschoenen bovenop mijn splinternieuwe stoel staan’, zo vertelde Alie. ‘Vervolgens liet hij een steen vallen bovenop de wc, die prompt helemaal kapot was. Ik kwam net terug van het zwembad waar twee van mijn kinderen, Sjaak en Marian, hadden afgezwommen en we moesten hoognodig. Gelukkig hebben we op stel en sprong een nieuw toilet kunnen vinden.’ Schoonzoon Jan mag zich overigens nog altijd lid van de familie noemen.

Moeilijk

In zestig jaar heb je ook wel eens moeilijke tijden. Alie: ‘We zijn in 1946 getrouwd en direct na de oorlog was er niets. Die beginjaren waren heel moeilijk vanwege geldgebrek. Toen we trouwden hadden we alleen een paar stoelen en een eigen bed. We hadden geen handdoeken, textiel of andere uitzet.’ 1958 was een rampjaar voor het gezin. Maar liefst vier kinderen leden tegelijkertijd aan geelzucht en Alie moest bollen pellen om suiker te kunnen kopen. Suiker helpt namelijk tegen de geelzucht. Gelukkig hebben alle kinderen deze ziekte overwonnen.

Dochter Corrie vertelt hoe blij ze is met haar ouders. ‘In al die jaren is vader nog nooit boos geweest. Hij is een heel rustige man. Ma gaat altijd graag uit eten met de kinderen. Ook al heeft ze haar eigen pannen op tafel staan, ze laat het rustig koud worden om samen naar het restaurant te gaan. De grootste hobby’s van mijn vader zijn lezen en bridgen. Ma zorgde altijd voor zieke familieleden en heeft in de loop der jaren heel veel kleren voor ons gemaakt.’

Het echtpaar geniet heel veel van de familie: op hun verjaardagen, maar ook met kerst komen de kinderen, tien kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen bij elkaar en dat is altijd een waar familiefeest! En wat is het geheim om zo lang te leven dat je je 60-jarig huwelijk kunt vieren? Alie: ‘Iedere dag voor het eten een glaasje nemen. Jan neemt een sherry en ik een portje. Daarnaast is het heel belangrijk om gezellig samen te leven en in de weer te blijven.’