Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2006

NVVH Vrouwennetwerk: al 45 jaar actief in de regio

Teylingen – In 1912 richtten Marie Heijne en Anna Polak de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen op om onder meer vrouwen een stem te geven en functies van man en vrouw gelijke waardering en betaling te laten krijgen. Nog altijd zijn deze onderwerpen actueel en houdt de wereldwijde organisatie zich bezig met het verbeteren van de positie van de vrouwen. Op lokaal gebied houden de vrouwen zich soms met andere dingen bezig. De afdeling Sassenheim van de NVVH Vrouwennetwerk, zoals de vereniging sinds 1 januari van dit jaar heet, heeft het sociale aspect hoog in het vaandel staan.

door Joep Derksen

“We vechten tegen de vereenzaming en zorgen ervoor dat vrouwen niet geïsoleerd raken”, zo vertelt Ineke van der Zee, Voorzitter. “Vaak komt het voor dat vrouwen van die hun partner verliezen in een gat vallen. Het hele sociale netwerk klapt soms ineen. Als je jonger bent, hoeft dat niet altijd zo te zijn, maar voor vrouwen boven de vijftig is het moeilijker om je leven weer op te pakken en met andere vrouwen in contact te komen. De NVVH helpt hierbij. Wij organiseren cursussen over bijvoorbeeld literatuur en kunstgeschiedenis, maar hebben ook een boekenclub, wandelclub, fietsclub en een bridgeclub. En als een van onze 180 leden ziek is, dan komen we langs met een bloemetje.”

De leden van de afdeling Sassenheim wonen in Voorhout, Warmond, Sassenheim, Lisse en Hillegom. Het bestuur bestaat uit zeven personen, die tijdens het interview allemaal aanwezig waren. Een van hen, Bep den Haring, vertelt: “Naast het sociale aspect helpen we soms ook mee met goede doelen. Zo hebben we een project in Afrika gesteund.”

De meeste leden van de NVVH zijn tussen de 50 en 90 jaar. Ineke zegt hierover: “Natuurlijk proberen we ook jongere vrouwen lid te maken, maar dat lukt gewoon niet. Onder de vijftig werkt het merendeel van de vrouwen, ze hebben hun gezin, gaan sporten en zijn razend druk. Ze hebben dan geen tijd voor de activiteiten van de NVVH, laat staan voor een bestuursfunctie.” Elly Wesseling vult aan: “Maar met de vergrijzing, waardoor er steeds meer 50-plussers komen, krijgen we dus ook meer leden!”

Naast het sociale aspect geeft de NVVH ook informatie over geldzaken, pensioen, echtscheidingen en dergelijke onder de noemer ‘Geld en recht’. Voor een lidmaatschap van € 35,- kunnen de leden hier gebruik van maken. “Als je jarenlang je echtgenoot over de financiën hebt laten beslissen, is het heel moeilijk om een goed overzicht te houden als je op een dag alleen komt te staan. Ook met deze dienst zijn we meer nodig dan ooit”, legt Riet Wiegel uit.

Iedere eerste zondag van de maand organiseert de NVVH lezingen. Later dit jaar zal er gesproken worden over het Parijs van toen en nu. In december sluit de vereniging het Rembrandtjaar af met een unieke diaserie.

Wilt u ook met andere vrouwen in contact komen? Op 7 september houdt de NVVH een open dag. Van 10:00 tot 12:00 is iedere vrouw welkom in het Onderdak voor een eerste kennismaking om zo te weten te komen wat de NVVH allemaal doet. Het 45-jarig bestaan wordt op 4 oktober door de leden gevierd met onder meer een presentatie van de enige ‘echte’ Jacoba van Beieren, Marleen van Leeuwen. Ook kan gekeken worden op de website:
www.nvvh.nl.