Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 augustus 2006

Wethouder De Roon zet in op versterking cultureel aanbod

Nieuwe nota moet imago Lisse verbeteren
Lisse - D66 wethouder Adri de Roon gaat via de nieuwe cultuurnota het culturele aanbod versterken. Hij wil dit bereiken door ‘kwaliteitsimpulsen’ te geven, in samenwerking met de beheerders van musea, verenigingen en stichtingen. Zijn plannen verkeren nog in een pril stadium.

Joep Derksen

De Roon: ‘Er zijn honderden vrijwilligers die uitstekend werk verrichten, maar op toeristisch vlak zou Lisse meer te bieden kunnen hebben. Museum De Zwarte Tulp is bijvoorbeeld absoluut het bezoeken waard en toch komen er slechts 5.000 mensen per jaar. Begrijp me goed: ik heb helemaal geen kritiek op het bestuur en de vrijwilligers van dit museum: zij doen hun werk heel goed. Ik kan me alleen voorstellen dat een nieuwe cultuurnota - daarmee hangen het toeristisch beleid en het imagobeleid samen - de uitstraling van toeristentrekkers kan versterken.’
Integraal

De wethouder van onder meer Kunst en Cultuur legt momenteel de eerste hand aan 'zijn' cultuurnota, waarvan eind volgende maand de ambtelijke versie gereed is. De Roon geeft aan dat hij kunst en cultuur ‘integraal’ wil zien waar het gaat over het verbeteren van het imago. Lisse profileert zich al jaren met haar bloembollencultuur en de economische centrumpositie in de regio. Volgens de wethouder dienen de culturele activiteiten hierop in te spelen. In eerste instantie geeft de commissie Culturele Zaken een oordeel over de cultuurnota. Daarna spreekt de gemeenteraad zich erover uit.

‘Met nadruk wil ik vermelden dat elk voorstel tot verbetering van de kwaliteit alleen kans van slagen heeft als de eigenaren van de panden er zelf ook achter staan. Als wij als gemeente meehelpen, bijvoorbeeld om musea een erkende status te geven, dan betekent dit dat zowel Lisse als de Provincie financieel kunnen bijdragen aan de verdere opbouw.’