Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 september 2006

Ecozones op dood spoor

Lisse – In de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 23 augustus had VVD-wethouder Bas Brekelmans een minder leuke mededeling voor de aanwezigen. Sinds de gemeentelijke begraafplaats is uitgebreid is de gemeente bezig om stukken en stukjes grond op te kopen van particulieren om zo een groene zone - ecozone - in te stellen. Deze ecozone wil de gemeente graag hebben als compensatie voor het verloren gegane stuk natuur dat nu als begraafplaats dienst doet.

Volgens planning zou de aankoop van deze stukken grond nu in de laatste fase zitten. ‘Er dreigt echter een kink in de kabel te komen’, zo vertelde wethouder Brekelmans. ‘Eén agrariër van wie de gemeente een aanzienlijk stuk grond wilde overnemen ziet om privé-redenen toch af van verkoop van zijn stuk grond. Volgens de betreffende boer zou het verdwijnen van een gedeelte van zijn land problemen geven met betrekking tot de bedrijfsvoering.’ De wethouder kon vanwege deze reden geen uitspraak meer doen of en wanneer de inrichting van de ecozone afgerond kan worden.

In een reactie tijdens een vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur vroeg Benno Kooij van het CDA zich af of de wethouder overwoog om grond te onteigenen zodat alsnog de ecozones gerealiseerd kunnen worden. Brekelmans: ‘Die mogelijkheden zijn er wel, maar we vinden dat als college niet gepast. De ecozones zullen mogelijk niet zo uitgebreid worden als we in eerste instantie gedacht hadden: dat gaat nu niet lukken.’