Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2006

Eerste verdieping bibliotheek Voorhout in november gereed

Voorhout – Al jaren wordt de eerste verdieping van de bibliotheek door met name twee oorzaken niet gebruikt. Er is nog geen lift in het pand waarvan niet alleen gehandicapten en ouders met kinderwagens, maar ook medewerkers die met boeken sjouwen, gebruik van kunnen maken. Daarnaast is er nooit een airconditioningsysteem aangelegd, zodat de temperaturen in de zomer boven de dertig graden kunnen stijgen. Dat was ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de boeken.

door Joep Derksen

De architect Ingeborg Kleinjan heeft haar ontwerp gepresenteerd aan de leiding van de bibliotheek. Liesbeth van Splunteren reageert: “We zijn zeer tevreden met dit bouwplan en ik sta er volledig achter. We zijn met onze ideeën gekomen en de architect heeft vorm gegeven aan die plannen. Vervolgens kunnen wij weer wijzigingen aangeven en zo ontstaat een wisselwerking, waarin de vraag centraal staat: wat zijn de praktische eisen voor de bibliotheek en het publiek. De ideeën van mooi en uitstraling hebben van een architect moet met elkaar opgaan. Alles heeft voor- en nadelen. Je moet keuzes maken. Er komt een lift en er komt een airco boven: dat is een belangrijk punt! Beneden is er natuurlijk al een airconditioningsysteem, maar dat moet er natuurlijk ook boven zijn. Alle warmte stijgt naar boven en de wanden op de eerste verdieping bestaan vrijwel volledig uit glas.”

De oude gemeenteraad van Voorhout steunde de uitbreiding met een bedrag van € 80.000. De logische vraag is dus of de kosten binnen het budget vallen. Van Splunteren: “Er zijn nog een paar dingen die niet helemaal binnen het budget vallen, maar dat moet op te lossen zijn. Het budget van de gemeente is niet voldoende voor al onze plannen, inclusief het airconditioningsysteem. Nog niet alle plannen zijn definitief gerealiseerd en we moeten nadenken over de keuzes die we maken. Maar de prioriteiten worden zeker gerealiseerd: er komt een lift in het gebouw en boven krijgen we een coolingsysteem en dat zijn onze prioriteiten.”

Eind september beginnen de bouwwerkzaamheden in de bibliotheek. Hoewel zoveel mogelijk getracht zal worden om de overlast te vermijden, zal dat niet altijd lukken: dat is nu al duidelijk. Als eerste moet er een put gegraven worden om de lift te bouwen: vervolgens wordt de lift ter plaatse in elkaar gezet. Geluidsoverlast is dus niet te vermijden, al zal het gebruik van bijvoorbeeld drilboren zoveel mogelijk gebeuren wanneer de bibliotheek zelf dicht is. Ook wordt er tijdens de openingstijden niet met kasten en dergelijke gesjouwd.

Van Splunteren: “De bibliotheek blijft zoveel mogelijk open, maar mocht er sprake zijn van een sluiting van een of maximaal twee keer een week, dan zullen we dit ook van tevoren publiceren. De inwoners van Voorhout kunnen dan overigens ook terecht in de vestingen in Sassenheim en daar de boeken inleveren en weer lenen. Maar ook in Noordwijk, Oegstgeest en Lisse en Warmond kan men langskomen.”

Heringericht

Ook de benedenverdieping moet heringericht worden. Behoorlijk wat boeken verhuizen natuurlijk naar boven en de bezoekers willen niet geconfronteerd worden met allerlei open plekken tussen de boeken. Op korte termijn komt er geen uitbreiding van de collectie. “Liesbeth: “Onze collectie is nu al uitgebreid, maar niet echt toegankelijk, omdat het zo op elkaar staat. Wellicht krijgen we een uitbreiding van ons aanbod op latere termijn, maar daar moet ook voor gespaard worden.”

Overigens zal de uitbreiding van de bibliotheek geen effect hebben op de lidmaatschapskosten. Momenteel zijn de kosten om een jaar lang boeken te lenen € 24,50 en Van Splunteren verwacht zeker geen sterkere stijging dan gebruikelijk, namelijk gebaseerd op de inflatie. Wel zal er een open dag komen, zo rond eind november en na voltooiing van de verbouwing: “Wanneer wij in de heringerichte bibliotheek zitten, zullen we dat behoorlijk groots openen. Rondleidingen worden op die open dag gegeven, voor groepen maar ook voor individuen.”

Als de bibliotheek in november open gaat, zal het catalogussysteem veranderd zijn. “Dit systeem is “gebruikersvriendelijk”, maar het publiek zal er toch ook aan moeten wennen”, zo informeerde Van Splunteren. Ook voor de medewerkers is het best een hele omslag. “Binnen komt een inleverbus te staan, waar de mensen hun boeken kunnen deponeren, zodat ze niet meer in de rij hoeven te staan bij een vrouw aan de balie. Mochten deze boeken te laat worden ingeleverd, dan worden de boetes geïnd op het moment dat nieuwe boeken worden geleend. Dit systeem werkt al sinds 2005 in Oegstgeest Lisse en Noordwijkerhout en we hebben er goede ervaringen mee. De mensen kunnen veel sneller hun boeken inleveren en hoeven niet in de rij te staan. Alleen wanneer ze de boeken weer mee willen nemen, moeten ze soms nog in de rij staan. Overigens wordt op latere termijn ook daar een nieuw apparaat voor geïntroduceerd.”

Liesbeth sluit af: “Enige jaren geleden was er sprake van dat de bibliotheek op een andere plaats zou komen, omdat dit gebouw een centrale plek moet innemen in de gemeente. Nu vinden er bouwactiviteiten plaats in de omgeving en die zullen ook overlast bezorgen voor de bezoekers van de bibliotheek. Maar wanneer er een supermarkt en winkels staan, dan heeft de bibliotheek ook een centrale plek tussen het oude en het nieuwe dorp in en dat lijkt me heel zinvol!”