Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2006

Expositie valt in de smaak


Voorhout – Wethouder Wim Hollart opende dinsdag 28 augustus in het bestuurscentrum een expositie van de Werkgroep Kunstpromotie Voorhout met werken van Sonja Bisschops en Bob Ernsting. Meer dan 50 mensen uit Teylingen, Leiden, Wassenaar en andere plaatsen maakten gebruik van de mogelijkheid om de schilderijen en werken van keramiek te bewonderen. Het getoonde viel duidelijk in de smaak, want binnen vijf minuten na de opening was een aantal stukken al verkocht!

Joep Derksen

Kunstpromotie Voorhout zet al jaren exposities op in het oude gemeentehuis van Voorhout. Greetje de Groot, medeorganisator, vertelt: ‘Hier beschikken we over een goede ruimte, met uitstekende lichtinvallen. Als het aan ons ligt, dan zullen we hier nog lang exposeren. Ook de kunstenaars zelf zijn enthousiast, want we hebben momenteel een wachtlijst van anderhalf jaar.’

Sonja Bisschops was bij de opening aanwezig. Ze heeft al verschillende keren geëxposeerd, onder meer in Warmond, Leiden en Tilburg. ‘Ik heb een aantal opleidingen gevolgd, maar deze nooit afgemaakt: ik kreeg steeds het gevoel dat mijn artistieke expressie in banen geleid werd en dat kan nooit de bedoeling van kunst zijn. Mensen omschrijven mijn stijl als ‘lyrisch abstract’, maar zo zie ik het zelf niet: ik wil namelijk niet in een bepaald stramien geduwd worden. Normaal gesproken begin ik gewoon met kleuren en ik kijk dan wat er uitkomt. Weliswaar zet ik mijn werk abstract op, maar ik laat dan het doek en de verf hun werk doen, zodat er uiteindelijk iets specifieks verschijnt. Het werk komt via mijn handen uit mijn hart.’ Voor deze expositie heeft Bisschops, wonend in Leiderdorp, vrouwenfiguren als thema. Haar werken zijn van olieverf, maar werken met pastel vindt ze ook ‘leuk en interessant’.

Bisschops is zeer te spreken over haar mede-exposant, Bob Ernsting, die in verband met zijn vakantie niet aanwezig kon zijn bij de opening. ‘Ons werk versterkt elkaar: zijn gebruik van kleuren met mijn kleuren blijkt een goede combinatie te zijn. Wellicht zal dit ooit nog eens leiden tot een vorm van samenwerking.’

Steengoed

Wethouder Hollart gaf in zijn openingsspeech achtergrondinformatie over Ernsting: ‘Dit is, na een expositie in 1994, de tweede keer dat hij in Voorhout exposeert. Hij is gespecialiseerd in keramiek en de kleisoort die hij gebruikt heet ‘Steengoed’. Steengoed is een materiaal dat helderder is dan klei en heeft een lichtgrijze kleur. Zijn werk bestaat uit een combinatie van ronde, rechthoekige en gedraaide vormen. Hij maakt gebruik van een samenspel van de ronde vorm van de pot en het kleurenwerk van het glazuur.’

Na de opening wandelde het publiek tussen de werken: ‘Ja, deze vind ik echt mooi’ en ‘dit is fantastisch!’ waren opmerkingen die te horen vielen. Een stel bekeek het werk ‘In gedachten’ en de man zei: ‘Deze vind ik gaaf!’. Liesbeth Klaver vond de expositie ‘Erg mooi, zowel de schilderijen als de keramiek’ en Willem Barbel was van mening dat ‘er erg mooie kleuren zijn gebruikt: heerlijk om te zien!’.

Direct na opening wisselden Bisschop’s schilderijen ‘Zingara’ en ‘De roddel’ al van eigenaar en kregen andere kunstliefhebbers een porseleinen schaal met boommotief en een rood/bruine vaas van Bob Ernsting in hun bezit. De expositie is nog te bezichtigen tot 20 oktober. Het oude gemeentehuis van Voorhout, sinds 1 januari bestuurscentrum geheten, is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur.