Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2006

Sporthal De Tulp feestelijk geopend


Voorhout – ‘Het kost wat, maar dan heb je ook wat!’ Beter kon voormalig Voorhoutse wethouder Sportzaken Paul van Riet het niet verwoorden. Na een investering van drie miljoen euro werd de nieuwe sporthal De Tulp aan de Jacoba van Beierenweg 118a op vrijdag 1 september geopend. Ook wethouder Wim Hollart, de aannemer, en de bedenkers van de naam ‘De Tulp’ deden hun zegje. Toespraken vol lof over elkanders werk kregen de aanwezigen over zich uitgestort, maar het moet geschreven worden: De Tulp staat als een huis!

Joep Derksen

Bij binnenkomst merk je het verschil met andere sporthallen direct al. De sportvloer van 30 meter bij 48 meter kan benut worden voor een breed scala aan activiteiten. Zaalvoetbalvereniging Bax, badmintonclub Bacluvo en handbalvereniging Foreholte maken al dankbaar gebruik van de sporthal. Daarnaast kunnen ook de schoolkinderen hun wekelijkse uren gym uitvoeren in De Tulp en zelfs het om de hoek gelegen ‘jeugdhonk’ kan het gebouw gebruiken om muziek- en dansfeesten te laten plaatsvinden. 550 mensen kunnen plaats nemen op de toeschouwerstribune. Het is dus een multifunctioneel gebouw, zoals het zo mooi heet.

De benaming ‘kantine’ doet het ontspanningsgedeelte geen eer aan. Bij binnenkomst waan je je in een Grand Café, dankzij de art-deco stijl meubelen en het alom terugkerende, rustgevende blauw. Trendy spiegels laten de rustende sporter zien hoe fijn het is na gedane inspanning uit te rusten. De bezoekers bij de opening zijn zonder uitzondering vol lof over het interieur: ‘Prachtig’, ‘Het is mooi, het ziet er schitterend uit’, waren opmerkingen die de architect als muziek in de oren zal hebben geklonken.

Gaasbak

Na bijna 30 jaar trouwe dienst is het dus over en uit voor de oude sporthal De Gaasbak. Heel symbolisch werd dit ook aangegeven door Van Riet toen hij de champagne uitgooide over de tulpenbloemen die in een gaasbak stonden. De Tulp is in iets meer dan een jaar gebouwd, ‘mede dankzij de tomeloze inzet van Jeanine Pauw’ merkte wethouder Hollart nadrukkelijk op. Ook Van Riet had lovende woorden voor Jeanine: ‘Ze heeft het bouwschema altijd aangehouden, ondanks de vele tegenslagen die op ons pad zijn gekomen, zoals de problemen met de grondsanering.’ De ex-wethouder kon het niet laten om toch een politieke opmerking te plaatsen: ‘Met een kanjer als Jeanine in huis heb je geen duurbetaalde externe adviseurs meer nodig!’
Naamgeving

De nieuwe sporthal kreeg de naam dankzij een wedstrijd die de gemeente had uitgeschreven. Allerlei originele invallen werden overwogen: ’t Jac, de Phoenix, de Springplank en zelfs de Van Riet Arena. Het werd uiteindelijk De Tulp. Niet een, maar zelfs twee inzenders kwamen op deze benaming. Leny van Beek en Ella van der Lans hadden beide een ‘spontane ingeving, want we wonen in tulpenland, vandaar de naam De Tulp’.

Was er dan helemaal geen kritisch woord te beluisteren? Zeker wel. Wethouder Hollart wilde toch nog even van het hart dat hij de troffels die hij bij het leggen van de eerste steen van de aannemer had gekregen, weer had moeten inleveren. Hij wilde deze wel hebben. Zijn wens werd overigens direct vervuld.

Na afloop van de openingsceremonie kregen de bezoekers een glas champagne en kon genoten worden van een demonstratie van de drumfanfare en majorettes van St. Cecilia.