Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2006

Voorhoutse Fietsdriedaagse valt voor een deel in het water

Voorhout – De jaarlijkse fietsdriedaagse kan normaal gesproken rekenen op redelijk wat belangstelling. Vorig jaar meldden ruim 150 mensen zich bij de Oranje Vereniging Voorhout aan om de drie keer 25 kilometer met de tweewieler af te leggen.

door Joep Derksen

Het weer moet echter wel meewerken en dat was dit jaar bij de 22ste driedaagse in de voorverkoop te merken. Slechts 32 kaartjes waren verkocht en ’s avonds bleek dat maar een tiental personen ook daadwerkelijk kwam opdagen. Ongetwijfeld zullen de regenbuien en het onweer hiervoor de redenen zijn geweest.

Voor de organisatie was deze lage opkomst natuurlijk licht teleurstellend. “Maar als er maar een paar deelnemers zijn, dan laten we onze activiteiten toch altijd doorgaan”, zo vertelde Hans Dierdorp, voorzitter van de Oranje Vereniging Voorhout optimistisch. Ted Duineveld is al vier jaar voorzitter van de fietscommissie en hij heeft vele uren gestoken in het organiseren van deze drie dagen en het persoonlijk verkennen van de drie routes. “Vorig jaar organiseerden we de fietsdriedaagse aan het begin van de zomervakantie in juni, maar dit jaar wilden we, om meer deelnemers te trekken, dit evenement pas later in het seizoen laten plaatsvinden. Maar ja, dan moet het weer wel meewerken. En als het weerlicht, dan gaat het gewoon niet door.”

Annemieke Slobbe was de eerste die zich aan de balie kwam inschrijven. “Mijn man en ik hebben net nieuwe fietsen gekocht en willen deze nu uitproberen. We zagen in Nieuwsblad Teylingen het bericht over de fietsdriedaagse en vonden dat een perfecte gelegenheid om onze fietsen voor het eerst te gebruiken.” Boven het hoofd van Annemarie verzamelden zich ondertussen donkere wolken. “Ach, dat waait wel over!” zei ze positief.

Om 19:00 uur hadden tien mensen zich verzameld en stonden klaar om te vertrekken, maar voorzitter Dierdorp had een teleurstellende mededeling voor hen. Hij klom op een steen en zei: “De commissie vindt het onverantwoord om de fietstocht door te laten gaan. Het is jammer, maar we willen het risico niet nemen. De weersvoorspellingen zijn dermate slecht, dat we vanavond de routes niet uitdelen.”

De meeste deelnemers reageerden begripvol. Piet Altorf was uit Noordwijk komen fietsen, maar kon meteen weer terug. Zijn reactie: “Het is wel goed dat het niet doorgaat, er is toch een grote kans dat het gaat onweren. Dit jaar doe ik voor het eerst mee, maar morgen kom ik zeker terug.” Een andere deelneemster merkte op: “Er zijn toch een aantal kinderen bij en dan is het heel verstandig om de fietstocht af te lasten.”

Koos van der Wereld was het met die beslissing echter helemaal niet eens. “Ik ben postbode geweest in Voorhout en heb in weer en wind moeten fietsen. Ik deed mee aan de vierdaagse van Nijmeegse en Drente en deze zijn allebei afgelast vanwege de warmte. Nu is het eindelijk niet te warm en dan gaat deze tocht niet door omdat het te nat is. Er is ook altijd wat! Bovendien, als je in de regen fietst, valt het meeste er toch naast!”

Hans reageerde hier gelaten op: “Wij willen de verantwoordelijkheid niet nemen als mensen in onweer terechtkomen. Daarom delen we ook de routebeschrijving niet uit, want dan gaan de mensen op eigen houtje de fietstocht maken. Maar morgen verzamelen we ons weer op het Breughelhof en dan gaan we er een geslaagde fietstweedaagse van maken!” Op de tweede dag kon de organisatie toch nog 46 deelnemers noteren.