Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2006

Dankzij actie bewoners Van Speijkstraat krijgen kinderen eigen speelplek

Wethouder Kippers: ‘Deze speeltuin is het resultaat van positieve burgerparticipatie’

Lisse – Aan de Van Speijkstraat staan drie grote flats. Tot mei van dit jaar stonden er bij alledrie de flats speelplekken met een duikelrek en een zandbak. Maar van de ene dag op de andere waren de speeltoestellen bij de middelste flat verwijderd. Een van de bewoners, Marco Duivenvoorde, wilde dit niet zomaar laten gebeuren. Zijn acties hebben ertoe geleid dat de kinderen weer volop kunnen genieten van de nieuw geplaatste en veilige speeltoestellen die afgelopen zaterdag officieel werden geopend door wethouder Jan Kippers en Trias-directeur Hans Al.

Joep Derksen

Marco woont nog maar twee jaar in Lisse, maar de eerste de beste keer dat hij de wethouder zag, schoot hij hem aan om de verdwijning van de speeltoestellen aan te kaarten. Van een van de ambtenaren kreeg Marco te horen dat de speeltuigen weg waren en niet meer terugkwamen: het was een onomkeerbaar proces, zo werd verteld. Marco: ‘Niets is onomkeerbaar’ en samen met een paar andere flatbewoners nam hij dan ook het initiatief om eigen speeltoestellen in elkaar te zetten, zodat de kinderen in ieder geval vlak bij het eigen huis konden spelen.

Officieel moeten vergunningen worden aangevraagd om deze speeltoestellen op openbaar terrein te plaatsen, maar Kippers bekeek de situatie persoonlijk en besloot ‘dat de gemeente niet handhavend wilde optreden, maar wilde zoeken naar een deugdelijke oplossing. Deze speeltuin is het resultaat van positieve burgerparticipatie.’ Marco was het hier mee eens: ‘Af en toe moet je gewoon initiatief tonen om iets te bereiken. Wij als buurt vonden dat de kinderen hier moeten kunnen spelen en het is fijn dat het ook gelukt is.!’

De woningcorporatie Trias Woondiensten heeft op eigen kosten een keurig speelplaatsje gemaakt onder het motto: ‘Buurt op maat’. Het bedrijf schafte een wipkip, duikelrek en een schommel aan die door de gemeente geplaatst zijn en onderhouden worden. De naastgelegen zandbak is de verantwoordelijkheid voor de bewoners. Ook is er een vuilnisbak geplaatst, zodat geen van de bezoekers van het speelterrein hun afval op de grond hoeft te gooien. De Trias-directeur: ‘We zijn erg blij met het resultaat en de speeltoestellen voldoen aan alle eisen: ze zijn veilig en duurzaam.’

Onder het goedkeurend oog van de kinderen, bewoners, een levensgroot knuffelbeest en een steltlopende ballonnenclown trokken de kinderen een blauw zeil van de schommel. Binnen twee seconden zaten de eerste kinderen al in de stoeltjes en genoten volop.