Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 november 2006

Schooljeugd krijgt rondleiding in bestuurscentrum Voorhout

Voorhout – De leerlingen van groep zes, de Vlindertuin, van de Emmaüsschool hadden afgelopen vrijdag de dag van hun leven, onder leiding van juf Sabine. ‘We gaan vandaag niet werken!’ riepen de kinderen enthousiast.

door Joep Derksen

Zo, niet werken. Wat ging de jeugd dan doen?, zal menig zwoegende Teylinger zich afvragen. Een van de politici, Daisy Nieuwenhuizen (VVD), had geregeld dat de achttien schoolkinderen mochten rondkijken op het voormalige gemeentehuis van Voorhout. Ook Rose Marie Keijzer (D66) was aanwezig om te kijken hoe deze ontvangst paste in de gemeentelijke plannen voor betere burgerparticipatie. In dit bestuurscentrum wachtte CDA-wethouder Wim Hollart de leerlingen op om hen te vertellen wat er allemaal nodig is om een gemeente te leiden.

En wie kan daar het beste over vertellen dan burgemeester Sander Schelberg zelf? In volle vaart toog de groep naar zijn werkkamer, waar de eerste burger zijn gasten ontving. Iedereen gaf Schelberg een handje waarna hij zijn eerste vraag stelde: “Wat is een burgemeester?” Dat wisten de kinderen wel: “Hij is de baas van het hele dorp!” “Nou, daar houden we het maar op!”, lachte Schelberg. Hij verduidelijkte wel dat uiteindelijk de gemeenteraad de baas is en dat hij voorzitter is van diezelfde gemeenteraad.

Dikke buik

Veel kinderen hadden de burgemeester nog nooit gezien, dus ze hadden wel allerlei verwachtingen van hoe hij eruit zou zien, zo bleek: “Burgemeesters hebben toch altijd een hele dikke buik?”, riep Koen. Zijn klasgenootjes vulden hem aan: “Ja, en ze hebben een zwarte hoed op, dragen een snorretje en hebben hele witte tanden!” De burgemeester van Teylingen voldeed niet aan deze omschrijvingen, maar de kinderen vonden het wel “vet” dat ze bij hem geweest waren.

Na een verdere rondleiding door de wethouder kregen de kinderen koek en limonade, zodat de gebeurtenissen van de dag geëvalueerd konden worden. Een van de dingen die het meest indruk maakte op de kids was, dat de straatlantaarns niet met een knopje aan worden gezet, maar dat dit door een computer gebeurde. En wat zouden de kinderen zelf doen als ze een dagje burgemeester zouden zijn? Een bloemlezing: “Ieder kind gratis speelgoed geven”, “Een gameroom bouwen”, “Nee, een pretpark”. Ook waren er wat idealistischere gedachtegangen: “Ik zou een muziekwinkel in Voorhout willen hebben”, “Werk geven aan de mensen” en een uitstekende afsluiter: “Zorgen dat de mensen geen ruzie meer maken!”