Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2006

Bindende voordracht twee leden Monumentencommissie bekend

Lisse – Eindelijk is duidelijk welke twee representanten van de lokale erfgoedorganisaties de nieuwe leden van de monumentencommissie worden. Wim Bosch, Voorzitter van de Vereniging Oude Lisse (VOL) en Joop Abeling, Architect en lid van de VOL zullen deze commissie versterken. Wim Bosch continueert hiermee zijn werkzaamheden voor de monumentencommissie en Abeling draagt met zijn kennis verder bij aan de activiteiten.

Joep Derksen

Eerder dit jaar deed het college een voorstel voor een nieuwe samenstelling van de monumentencommissie, maar dit werd door de gemeenteraad afgewezen. Ten onrechte was het ambtelijk advies voorbijgegaan aan de in 2005 uitgesproken wens van de gemeenteraad om minimaal twee vertegenwoordigers van de lokale erfgoedorganisaties in deze commissie te laten plaatsnemen. Deze vier organisaties zijn: Vereniging Oud Lisse, Museum De Zwarte Tulp, Stichting Kasteel Keukenhof en Stichting Vrienden ’t Huys Dever.

Wethouder Guus Mesman erkende enkele maanden geleden dat de procedure voor een nieuwe monumentencommissie niet geheel correct was uitgevoerd. De indertijd geselecteerde personen ontvingen een brief waarin werd uitgelegd dat de eerdere bevestiging van hun aanstelling in de commissie met terugwerkende kracht geannuleerd werd. Mesman nodigde de lokale erfgoedorganisaties uit om zelf met een voordracht van twee personen te komen die in de monumentencommissie willen plaatsnemen. Deze voordracht is bindend, wat wil zeggen dat het college deze twee mensen niet kan afwijzen. Wel worden nog vier andere leden door de burgemeester en wethouders aangesteld.

Hans Smulders, secretaris van de VOL legt uit: ‘De vier erfgoedorganisaties hebben deze twee kandidaten unaniem voorgedragen. Inderdaad zijn beide personen gelinked met de VOL, maar ze vertegenwoordigen een veel groter belang: het belang van de monumenten in Lisse.’