Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 december 2006

Kunstenaarscollectief exposeert in pand Allerzorg

Lisse – Allerzorg is een organisatie die allerlei diensten aanbiedt voor de thuiszorg. In januari zette regiodirecteur Els van Boom de vestiging in Lisse op. Dat gebeurde in eerste instantie vanuit haar eigen huis, maar de activiteiten zijn zo gegroeid, dat afgelopen zaterdag een nieuw kantoor aan de Nassaustraat 156 werd geopend. Ter ere van de opening exposeren drie kunstenaars van het kunstenaarscollectief BIB (Bollenstreek In Beeld) hun werken tot en met 20 januari 2007.

Joep Derksen

Van Boom kwam op het idee om een kunstexpositie te koppelen aan haar bedrijf, doordat ze altijd ‘enorm respect en bewondering heeft voor de kunst en kunstenaars.’ Ze legt uit: ‘Er is ook een relatie tussen kunst en zorg, want in beide beroepen moet je creatief bezig zijn. Dat is ook de reden waarom ik Allerzorg in Lisse heb gevestigd. Al jaren zijn hier dezelfde zorgaanbieders actief en de wet- en regelgeving maakt een helder overzicht voor de gebruikers heel lastig. Met de gevarieerde kunst van de BIB kunnen de mensen het kunstwerk uitkiezen wat ze zelf fijn vinden. Het is mijn wens dat de mensen in de toekomst ook de eigen zorg kunnen selecteren.’ De regiodirecteur verwachtte dat de wethouder voor kunst en cultuur, Adri de Roon, de expositie zou openen, maar helaas kwam hij niet opdagen.

De drie kunstenaars die exposeren in het kantoor van Allerzorg en die aanwezig waren bij de opening zijn Peggy Crince le Roy, Eliza Kopeć en Dorte Rasmussen. Ze zijn zeer enthousiast over deze combinatie van exposeren in een bedrijf. ‘We willen ons heel laagdrempelig presenteren en zijn heel dankbaar dat we deze ruimte kunnen gebruiken’, vertelt Peggy, een glaskunstenaar (‘Ik smelt de glazen en doe geen glas-in-lood, hoor!’).

Plannen

Het kunstenaarscollectief heeft grootse plannen: ‘We willen kijken naar meer tijdelijk leegstaande panden die in het bezit zijn van makelaar in Lisse en Hillegom. Juist in deze panden kunnen de 25 professionele mensen in de BIB hun werken exposeren. Het uiteindelijke doel is, dat we dan een keten van exposities hebben en daarbij past uitstekend dat we ook onze werken in bedrijven tonen. Zo kunnen we ons op diverse fronten profileren, want we kunnen ook verschillende variaties en thema’s presenteren met onze kunst.’

Eliza schildert abstracte kunst: ‘Ik heb 13 jaar figuratief geschilderd en het verhaal was op. De kunst die ik nu maak is onuitputtelijk. Dorte daarentegen kan zich helemaal vinden in het figuratieve schilderen en doet dat al zo’n twintig jaar. De drie kunstenaars komen uit verschillende landen: Indonesië, Polen en Denemarken. Is dat toeval, of juist een bewuste keuze geweest door Van Boom? ‘Puur toeval, want we kennen elkaar al een tijdje. Ik heb veel gereisd in Amerika en Afrika en sta open voor andere culturen en kunst. Dat zijn bindende factoren.’