Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 december 2006

NCRV-programma “Praatjesmakers” heeft Voorhoutse inbreng

 Iris en Friso op bank bij Jochem van Gelder

Voorhout – Het NCRV-programma Praatjesmakers, waar kinderen van vier tot en met zeven jaar enthousiast vertellen over allerlei onderwerpen, bestaat alweer zes jaar. Twee Voorhoutse kinderen, Iris van Gent (6) en Friso Postma (7) zijn tijdens de kerstuitzending op 24 december bij het onderdeel ‘Babbelopnames’ te bewonderen. In april 2007 zijn ze op TV te zien bij Jochem van Gelder op de bank, waar ze het hoogste woord hebben.

door Joep Derksen

De twee kinderen die niet op hun mondje zijn gevallen werden uit meer dan 1.000 jongeren geselecteerd op hun gevatheid, openheid en spontaniteit. In eerste instantie zou Friso niet meegaan, zo vertelt Iris: “Mijn oma had me opgegeven en toen ik een uitnodiging kreeg om te komen, wilde ik ook Friso meenemen. Wij zijn namelijk nepgetrouwd en verliefd op elkaar.”

Na de screentest, waarbij vele honderden kinderen afvielen, mocht het gelukkige stel hun praattalenten laten zien bij de babbelopnames. “Ja”, vult Friso aan, “tijdens deze babbelopnames moesten we uitleggen wat een vleermuis is en wat dopen inhoudt. Ook het verhaal van Sint Maarten moest ik kunnen uitleggen.” Dat dit goed in de smaak viel bij de televisiemakers bleek wel toen de ouders van Iris en Friso bericht kregen dat hun kinderen bij Jochem op de bank mochten komen. Friso was hier heel blij mee, zo vertelde zijn moeder Inge: “Hij stond te springen en te gillen op de bank en belde iedereen op om het te vertellen!”

Spannend

Iris vindt het bijwonen van de opnames “best wel spannend. Als ik voor de camera sta, krijg ik het helemaal warm. Maar het is wel gezellig hoor, zo met z’n tweeën.” Grootste probleem bij de voorbereidingen was nog de keuze van de kleding, zo vertelde Petra van Gent: “Je mag geen zwarte, witte, groene, geruite, gestreepte, gestippelde kleding hebben. Ook merkkleding is uit den boze.”

Op de bank stelt Jochem vragen aan de kinderen, maar hebben Iris en Friso zelf ook een vraag voor Jochem? Iris: “Waarom is hij presentator van Praatjesmakers geworden?” Friso weet ook wel een goede vraag: “Wat zijn z’n doopnamen?” Hij sluit het gesprek af: “Wij hadden niet gedacht zo ver te komen, maar de omgeving had er vanaf het begin alle vertrouwen in”, zo vertelt Friso. “Ik hoop dan ook dat iedereen in Voorhout gaat kijken naar de uitzending!”

De kerstuitzending is te zien op zondag 24 december op Nederland 1. Aanvangstijd van het televisieprogramma “Praatjesmakers” is 20:20 uur. In apri komen Friso en Iris nogmaals op televisie, waar zij het allereerste Praatjesmakershuwelijk sluiten. Met echte gegraveerde trouwringen.