Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 december 2006

Te weinig bussen, opstootjes bij leerlingen en te weinig regenjassen

‘Rampenoefening succes’

Noordwijk – Bijna alle leerlingen van het Northgo College offerden vorige week woensdag hun waardevolle lestijden op om mee te werken aan een rampenoefening. Een aantal studenten moesten een proefwerk maken en acht kinderen mochten niet meedoen omdat ze geen toestemming kregen van hun ouders. Doel van de dag was om bij het Northgo College en op de Grent te kijken of verschillende locaties snel genoeg ontruimd kunnen worden.

Joep Derksen

Als eerste ging in het college het brandalarm af, zodat gekeken kon worden of iedereen binnen drie minuten de school kon verlaten. Dit verliep vlekkeloos, waarna de leerlingen werden opgevangen in de nabijgelegen gymzaal. De planning was om de kinderen in een twintigtal bussen te plaatsen en hen te vervoeren naar het uitgaansgebied De Grent. Hele rekenprogramma’s waren losgelaten om te tellen hoeveel bussen er nodig waren om 1000 leerlingen en begeleiders te vervoeren. Dat zijn dus 20 bussen met 50 plaatsen, die dan ook gereserveerd waren.

Helaas boden niet alle bussen plaats aan 50 mensen, zodat er dus een tekort aan zitruimte was. Omdat het een gemeentelijke oefening was, kon het dus niet zo zijn dat leerlingen stoelruimte delen, dus de enige logische oplossing was om extra bussen te bestellen. Na anderhalf uur lang in de gymzaal gewacht te hebben konden de schoolkinderen eindelijk in de bussen plaatsnemen.

De Grent

Op de Grent zelf stonden de brandweer, politie, suswacht en de BHV-ers (Bedrijf Hulp Verleners) al te wachten. Een brandweerman was niet blij met de opgelopen vertraging en verzuchtte tegen een collega: ‘Zijn die veewagens er nog niet, dan?’ Nadat ieder kind een badge uitgereikt had gekregen, waardoor ze naar de juiste bus konden lopen, werd eindelijk de reis naar De Grent ondernomen. Voor veel kinderen was dit hun eerste kennismaking met de deelnemende etablissementen: The Grand, de Camp, 19 en het Koffiehuis. Eindelijk konden de leerlingen uit de bussen door de regen rennen om bij de uitgaansgelegenheden naar binnen te gaan, genieten van de dreunende discomuziek en een lekker glas fris te drinken. Het werd toch nog gezellig!

Helaas was die pret van korte duur, want daar klonk alweer het alarm: iedereen de tent uit! Weer terug in de kille regen was voor de leerlingen het plezier weg en het geduld op. Tot overmaat van ramp waren er ook te weinig plastic jassen aanwezig en het gemopper was niet van de lucht. De ontruiming uit de bars gebeurde echter ruim binnen de gestelde tijd tot grote tevredenheid van de veiligheidsdiensten en de bareigenaren zelf.

Opstootjes

Het schema van de rampenoefening was ver uitgelopen en twee verdere ontruimingsoefeningen werden afgelast, waarna de leerlingen weer naar de gymzaal werden gebracht. Ook daar moesten de kids weer wachten en de aanwezige vrijwilligers van het Rode Kruis hadden hun handen er vol aan.

Gerrit Eenkhoorn, Coördinator Noodhulp Regio Duin- en Bollenstreek: ‘De grote menigte was moeilijk in bedwang te houden. De oefening zou om 1 uur afgelopen zijn en de jeugd was om half twee nog steeds in de gymzaal. Ook werd hen niet verteld waarom ze moesten wachten en dat leidde tot onrust en irritatie. We hebben wat kleine opstootjes in de kiem gesmoord, maar hadden liever wat meer hulp willen hebben van de politie of de schoolbegeleiding. Maar mijn algemene indruk van de hele actie is op zich goed. Het vertrek van de mensen uit het college en in de bussen ging goed gecoördineerd en redelijk vlot.’

Concluderend stelt gemeentelijk interim coördinator De Witte: ‘De ontruimingen op zowel het Northgo College als De Grent zijn goed en binnen de gestelde drie minuten verlopen. Dat is een compliment voor de deelnemende school en bars zelf. Door het lange wachten werden er in de gymzaal inderdaad wat broodzakjes over en weer gegooid, maar dat zijn kleinigheden: de operatie zelf was een succes.’