Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 januari 2007

Bond van Ouderen viert deze week haar 30-jarig jubileum

“We zijn geen club die alleen maar kaart en bingo speelt”

Voorhout – De Bond van Ouderen (BVO) viert deze maand haar 30-jarig bestaan en organiseert tal van activiteiten. Een uitstekend moment dus om terug te kijken op wat de BVO voor de mensen betekent heeft. Ben Went (76) is al 11 jaar voorzitter van de bond met 650 leden en in een interview vertelt hij vol passie over de wijze waarop veel vrijwilligers bijdragen aan de oudere generaties.

door Joep Derksen

Ben was directeur van basisschool Antonius en soms heeft hij het gevoel dat er niet veel verschil is tussen zijn werkzaamheden toen en nu. “Na afloop van een activiteit kwamen de kinderen op me af om te bedanken voor de fijne dag en ook nu komen ‘grotere kinderen’ zeggen dat ze het zo geweldig hebben gehad bij een bijeenkomst.” Hij kaart direct aan wat hem al jaren stoort: “We zijn geen club die alleen maar kaart en bingo speelt, maar hebben een duidelijke maatschappelijke functie. Wij halen door het organiseren van allerlei evenementen de 55+ mensen uit hun eenzaamheid.”

Gruwelen

De eerste maatregel die Ben nam na zijn aanstelling als voorzitter, was het veranderen van de oude naam ‘Bejaardenbond’ in Bond van Ouderen. Hij zegt hierover: “We zijn geen club van bejaarden, dat woord doet me gruwelen. De mensen zijn enorm vitaal en graag bereid allerlei dingen te doen. En gelukkig organiseren we veel evenementen in De Verdieping. Wekelijks maken zo’n 135 mensen gebruik van activiteiten als bridgen, sjoelen, tekenen en jeu de boules. Maar ook hebben we een hobbyclub waar je kunt knutselen met papier en een ouderenkoor. Dit koor heeft onder leiding van de fantastische dirigent Toos Cozijn al veel prijzen behaald op concoursen.”

Naast de maatschappelijke functie treedt de BVO ook op als belangenbehartiger voor haar leden. De organisatie bemiddelt wanneer er een geschil bestaat tussen een (overheids)instantie en een lid. Informatiemiddagen vinden regelmatig plaats, onlangs nog over de invoering van de WMO. Ben is benieuwd wat de gemeente Teylingen zal ondernemen waar het gaat om de harmonisatie van subsidies. Zal dit betekenen dat de gemeentelijke bijdrage aan de BVO omlaag gaat?

Het jaarprogramma voor 2007 staat al helemaal volgeboekt. Niet voor niets is de slogan: “Je bent 55-plusser en je wilt wat”. Ben is blij met de mensen die willen helpen activiteiten op te zetten: “Er zitten gelukkig ook wat jongeren van 60+ bij die zaken willen aanpakken.” De BVO helpt haar leden ook met het invullen van de belastingaangiftes, een dienstverlening waarvan veel 55+ers dankbaar gebruik van maken.

Servicebusje

De BVO Voorhout werkt heel nauw samen met de SWOT (Stichting Welzijn Ouderen Teylingen) en organiseert regelmatig gezamenlijk activiteiten met deze stichting. Vorig jaar sloten de BVO’s van Sassenheim, Warmond en Voorhout een convenant, om als één spreekorgaan naar de gemeente toe op te treden. Tot een volledige fusie zal dit overigens de komende jaren niet leiden, daarvan is Ben overtuigd: “Je moet de mensen niet naar Sassenheim of Warmond laten gaan, want dat is de dood van de activiteiten. En het inzetten van een servicebusje is ook niet de oplossing want de mensen gebruiken nu ook niet de regiotaxi om naar de activiteiten te gaan.”

Het dertigjarig bestaan wordt gevierd op donderdag 18 januari in de Verdieping aan de Herenstraat. In een gezellig samenzijn van 13:30 – 16:45 uur krijgen de mensen een fijn programma voorgeschoteld. Zo zal niemand minder dan Marijke Kots een solotoneel geven over Aletta Jacobs. Op 25 januari krijgen alle vrijwilligers van de BVO een speciale avond voorgeschoteld. Ben: “We zouden nooit 30 jaar hebben kunnen bestaan zonder hen: ze zijn de handjes en voetjes van het bestuur.” Voor meer informatie over de BVO Voorhout: Tel. 0252 210 913 of: voorhout.bvo@hetnet.nl.