Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2007

Boosheid na pgb-discussie

Lisse – Woensdag 14 februari sprak Els van Boom, regiodirecteur Allerzorg, voor de tweede keer in bij de commissie Maatschappij en Financiën. Zij benadrukte nogmaals dat er sprake is van rechtsongelijkheid, wanneer mensen die kiezen voor Zorg in Natura (ZIN) 100% van hun onkosten krijgen vergoedt, en dat mensen die een eigen persoonsgebonden budget (PGB) hebben en dus volledige keuzevrijheid van zorgaanbieder hebben, moeten 12% van de kosten zelf betalen.

Door Joep Derksen

Van Boom zei verstoord: ‘U als college beperkt de burgers in hun keuzevrijheid, en laat ze niet zelf hun eigen keuze maken.’ Wethouder Adri de Roon (D66) reageerde gepikeerd: ‘Mevrouw van Boom is erin geslaagd om op alle mogelijke punten de grootst mogelijke verwarring te zaaien. Met het PGB kun je helemaal niet bij ieder gewenst bedrijf zorg kunt inkopen. Het is een misvatting dat men naast de ZIN ook zorgaanbieding kan uitkiezen. Dat is absoluut niet de bedoeling geweest van de wetgever. Mensen mogen kiezen voor andere zorgaanbieders, maar dat kan een duurdere keuze zijn en dat is de eigen verantwoording.

Na afloop van de vergadering reageerde Van Boom: ‘Ik ben ontzettend boos op de wethouder en zijn gedrag. Hoe ongeïnteresseerd en gekkebekken trekkend hij in zijn stoel zat heeft me mateloos geïrriteerd en was uiterst onfatsoenlijk. De Roon wekt de indruk dat wij onze cliënten gebruik laten maken van het PGB omdat wij dat zo leuk vinden, maar we worden er gewoon toe gedwongen. De PGB-houders kunnen hun eigen zorg inkopen en de wethouder kan daar niet onderuit.’

Ze vervolgt: ‘Ik vind het jammer dat de wethouder er zo bij zat, maar dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met ons eerdere persoonlijke onderhoud. De wethouder had wellicht liever gehad dat ik hem meer naar de mond had gepraat, maar zo zit ik niet in elkaar.’