Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 februari 2007

Onafhankelijk onderzoek naar vijftig lokale accommodaties

Lisse – Het organisatieadviesbureau K+V krijgt van de gemeente Lisse de opdracht om te adviseren over een integraal accommodatiebeleid, zo maakte wethouder Bas Brekelmans (VVD) vorige week dinsdag bekend.

Joep Derksen

Het bureau moet veldwerk verrichten en onderzoeken wat het aanbod van en de vraag naar accommodaties voor sport, cultuur en onderwijs is in het hele dorp. Ook worden de eigenschappen van de gebouwen zelf onderzocht. Er wordt gekeken naar omvang, akoestiek en mogelijkheden om de ruimtes te verhuren. K+V zal enquêteren, interviews houden en workshops opzetten voor mensen uit het (verenigings)leven die zich bezighouden met onderwijs, cultuur en sport.

Brekelmans: ‘Het uiteindelijke doel is dat we het beheer van de accommodaties goed regelen. Dat zou een accommodatiemakelaar prima kunnen. We willen het structureel goed aanpakken en daarvoor zijn bijvoorbeeld die workshops heel geschikt. Juist daar kan gezamenlijk gepraat worden over, bijvoorbeeld, wie de functie van accommodatiemakelaar op zich zou(den) kunnen nemen.’

Hoger doel

Zo’n makelaar zou een grote hoeveelheid aan activiteiten op zich moeten nemen en sterk in de schoenen moeten staan, legt Brekelmans uit. ‘Een database moet worden aangelegd, aanbevelingen gegeven over wat alles gaat kosten en de makelaar moet zorgen dat de gebouwen gevuld worden. Stel nu dat het cultureel centrum er komt: iemand moet regelen dat dit centrum zo veel mogelijk gebruikt wordt. Belangrijk is dat deze persoon een overzicht heeft van de totale beschikbaarheid van verhuurbare ruimtes.’ Er is ook een ‘hoger doel’, aldus de wethouder: ‘De accommodatiemakelaar zal synergie zoeken in het wijkbeheer en de ouderenzorg. Zo’n persoon moet dus enthousiast en inventief zijn. Wellicht wordt na verloop van tijd ook besloten dat bepaalde zaken worden afgestoten, omdat er geen vraag naar is. Zo besparen we als gemeente ons geld ook nog eens.’

Voorlopig worden 50 accommodaties onder de loep genomen, maar dit aantal zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid worden uitgebreid. Locaties die in ieder geval worden bekeken zijn: scholen, gymzalen, sport- en culturele faciliteiten, ’t Poelhuys, de sporthal bij FC Lisse, clubgebouwen en het gemeentehuis. K+V krijgt voor haar werkzaamheden een bedrag van circa 50.000 euro. De wethouder maakt haast met dit project, want deze week wordt al gestart met de werkzaamheden, zodat de resultaten voor 1 juli bekend zullen zijn.