Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 februari 2007

“Respect voor elkaar en voor onze Prins Johan I”

Voorhout – Dit jaar is niemand minder dan Frits van Arkel gekozen tot De Grote Bok. De 54-jarige, gelukkig getrouwde man woont sinds 1982 in Voorhout en is een bekend gezicht in het dorp. Hij zet zich zoveel in voor allerlei verenigingen dat het haast onvoorstelbaar is, dat hij ook nog een fulltime baan bij een groothandel heeft.

door Joep Derksen

Frits was zeer verrast om De Grote Bok te worden en zijn eerste opmerking was dan ook: “Waarom ik, want er zijn zoveel vrijwilligers actief in Voorhout?” Hij accepteerde echter onmiddellijk de nominatie, “want het is een grote eer. Het had niet gehoeven, maar het streelt me wel.”

De eerste vrijwilligersactiviteit waarvoor Frits zich met hart en ziel inzette, was de viering van 1.000 jaar Voorhout, samen met acht mensen. “Dat was mijn hoogtepunt op het vrijwilligersgebied. Je doet iets voor de gemeenschap, leert veel mensen kennen en doet een schat aan ervaring op met betrekking tot het bestuurlijke en organisatorische vlak.” In 1993 kwam hij in het bestuur van de Boerhaavetuin, want hij vindt het van essentieel belang dat deze vorm van cultuur in Voorhout bewaakt en bewaard moet blijven. Vol ontzag en bewondering spreekt hij over de vele vrijwilligers die iedere maandag de tuin onderhouden.

Nieuwtje

In 1998 stond hij aan de basis van de jeugdafdeling van de Bokken. Na zo’n zeven jaar heeft hij het roer overgegeven aan twee jeugdleden, Rogier Hoeijmans en Yvo van Kampen, die in het begin nog Bokkies waren. “Kleine bokkies worden groot en begeleiders”, verwoordt Frits het. Hij heeft ook een nieuwtje: “In 2009 bestaat de jeugdafdeling 11 jaar en we gaan daar voor de Bokkies een heel grote happening van maken.”

Iedere zaterdagmiddag fluit Frits jeugdwedstrijden bij Foreholte. “Af en toe is dat lastig, maar ik doe het met heel veel plezier. Ook is hij bekend van NENS, waar hij iedere zondagmiddag de presentatie van de Noordwijkse versie van Langs de Lijn op zich neemt. “Het is een sport op zich om iedere week live een goede uitzending neer te zetten.” En het lijkt maar niet op te houden, want Frits is ook steward bij Bax, waar hij ervoor zorgt dat het publiek zich rustig houdt en alles goed verloopt.

Wens

Voor de Bokken heeft hij een grote wens: “Ik hoop dat dit heel lang een gezonde vereniging mag blijven. Je hoeft als Voorhouter niet van carnaval te houden, maar laat het feest in zijn waarde. Ik hoop ook dat Oosthout in de toekomst meer betrokken wordt bij de viering, hoe weet ik niet maar wellicht kan het Bokkenbestuur de mogelijkheid bekijken om de optocht richting Oosthout te laten rijden. Zo kun je als vereniging ook verder groeien in ledenaantal, als je meer wijken bij de viering betrekt.”

Ook steekt Frits een hart onder de riem van Prins Johan I: “Voor Johan was het een grote verrassing dat hij Prins werd en hij heeft het fantastisch gedaan. In zijn speech in de kerk heeft hij alles gezegd wat verteld moest worden. Grote klasse en hij gaat er helemaal voor. Het is ook zo belangrijk dat iedereen elkaar steunt en een prins die ‘van de andere kant is’ is voor deze streek totaal uniek. En waarom zou het ook niet kunnen?! Johan zet zich voor 1.000% in, en ik heb daar groot respect voor. Dat zouden meer mensen moeten doen: wellicht zijn er dingen waar je het niet mee eens bent in het leven, maar accepteer de situatie of de andere meningen!” Met deze hartverwarmende conclusie beëindigd Frits het interview en stort zich in de polonaise die zich in de kantine van Foreholte gevormd heeft.