Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2007

Asbest verwijderd aan Spoorlaan

Voorhout – Enkele weken geleden werden langs de Spoorlaan kabels aangelegd en werd onderhoud gepleegd aan de riolering. Bij deze wegwerkzaamheden zijn “forse hoeveelheden” asbest aangetroffen, zo maakte de gemeente Teylingen vorige week bekend. Dit asbest is ondertussen door een professioneel bureau verwijderd, maar de buurt is tot nog toe in het ongewisse gehouden. Een brief die vorige week door de Milieudienst West Holland gestuurd zou worden, moet nog bij de omwonenden in de bus vallen.

door Joep Derksen

Wethouder Gerrit van der Meer (ruimtelijke ordening) zegt hierover: “Deze asbest heeft er al tientallen jaren gelegen en is er indertijd, naar huidige maatstaven genomen, waarschijnlijk illegaal gestort. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, want het gaat hier om vast asbest, dat niet afschilfert wanneer het nat wordt. Alleen als je eraan gaat zagen of schuren, is er enig risico.”

Geruststellend voegt de wethouder eraan toe: “Het is al vele jaren gemeentelijke grond geweest. De asbest lag vrij diep en is intussen weggehaald en de omwonenden worden door een brief van de Milieudienst op de hoogte gesteld.”

Voorzorgsmaatregelen

Dit is niet de eerste keer in de gemeente Teylingen dat er asbest is gevonden: neemt het bestuur maatregelen om de asbestrisico’s in kaart te brengen? Van der Meer: “We gaan niet heel Teylingen 50 – 60 cm afgraven en zoeken naar asbest. Wel zijn bij ons de gebouwen bekend waarin asbest verwerkt is. Mochten er aanpassingen aan deze panden gebeuren, dan worden op dat moment de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen.”

De wethouder gaf eerder vorige week ook aan dat de omwonenden diezelfde week een brief zouden ontvangen van de Milieudienst West-Holland met nadere gegevens over de asbest. Navraag bij meerdere bewoners leerde dat deze brief niet ontvangen was. Veel van de bewoners wisten dan ook nog niet van het nieuws over de asbest en hadden geen idee waar de asbest zou hebben gelegen.

Hannie Korthof, werkzaam op de afdeling communicatie van de Milieudienst West-Holland, informeerde dat de bewuste brief op z’n vroegst maandag 26 maart verzonden zou worden.