Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juni 2007

Roefeldag laat kinderen kennis maken met het echte werk

NOORDWIJK – Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen bij verschillende bedrijven werd met Roefeldag geboden aan de Noordwijkse kinderen. Vijftien jongeren in de leeftijd tussen 8 en 12 jaar maakten er gebruik van. De kids bezochten de McDonalds, Hema, brandweer, het gemeentehuis en Hoek’s Vis. Roefeldag werd woensdag 13 juni georganiseerd door Jeugd en Jongerenwerk Noordwijk, samen met drie studenten van het ROC Leiden.

Roefelen betekent snuffelen en voor de eerste keer krijgen Noordwijkse kinderen een rondleiding in de verschillende bedrijven. Eigenaar Frans Hoek en bedrijfsleider/ketelbinkie Leo Langer van Hoek’s Vis leggen de kinderen graag uit wat hun vak inhoudt. ‘Door het overbrengen van onze kennis, hopen we meer kinderen te informeren dat er ook andere dingen te eten zijn dan varken en koe. Wellicht wordt een van hen ook gegrepen door het vak zelf, zodat ze later in de zaak kunnen helpen.’

Jennifer (10), Kelly (8) en Theresa (11) komen met begeleider Reinout Breur de zaak binnenlopen. Een beetje stilletjes, want spannend is het wel natuurlijk. Langer informeert hen over de verschillende soorten vis en laat hen allerlei exemplaren zien, zoals de Rode Poon, de platvis en de Dorade Royal. ‘Dat is een vis met een kroontje op zijn hoofd.’ Als klap op de vuurpijl mogen de drie jongedames een stukje haring proeven. Alledrie vonden het heerlijk, zelfs Theresa die nog nooit een haring had gegeten.

Hebben de meisjes wat geleerd van dit bezoek? Jennifer: ‘Heel veel zelfs. We zagen hoe je een vis moet schoonmaken en weten nu dat er veel verschillende soorten vis zijn.’