Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 augustus 2007

Anne-Gine Goemans leest voor op locatie

NOVA maakt opnames in regio

STREEK – Schrijfster Anne-Gine Goemans is opgegroeid in Lisse en haar in april uitgekomen debuutroman Ziekzoekers, wordt in het programma NOVA uitgelicht. Dinsdag 7 augustus vonden de opnamen plaats op locaties die ook een prominente rol spelen in het boek zelf: Panorama Tulipland in Voorhout, een veld in Hillegom waar werknemers nog bezig waren met het veredelen en een afgelegen schaftkeetje in Noordwijkerhout. Goemans leest passages voor uit haar boek, die op de betreffende plekken betrekking hebben.

Door Joep Derksen

Goemans vertelt over de opnamen: “NOVA maakt een item over een nieuwe trend: de polderliteratuur. Steeds meer auteurs schrijven almaar vaker over het landschap in de Nederlandse literatuur en NOVA wil hier aandacht aan besteden. De schrijvers Gerbrand Bakker (Boven is het stil), Jan Siebelink (Knielen op een bed violen) en ik worden in dit programma uitgelicht. Ze hebben voor mij gekozen omdat ik de enige schrijfster van dit moment ben die het landschap prominent een hoofdrol laat spelen in het verhaal.”

Goemans: “Het boek Ziekzoekers is geen streekroman, maar een universeel verhaal dat zich in de Bollenstreek afspeelt. In het verhaal laat de hoofdpersoon onder meer een panorama van de Bollenstreek schilderen, omdat het aloude landschap in ras tempo verdwijnt.”

Een van de karakters in ‘Ziekzoekers’ heet Leo. Is deze man vernoemd naar Leo van den Ende, schilder van het Panorama Tulipland? Goemans lacht even: “Het karakter Leo is vernoemd naar mijn oom en die zat indertijd ook in De Hartekamp. Dit verhaal is dan ook zijn verhaal, maar dat is het enige autobiografische onderdeel van het boek. Verder zijn de personages en is het hele verhaal fictie. Maar daarentegen gaat het wel over de streek en hoe die werkelijk is.”

Van de eerste druk van ‘Ziekzoekers’ zijn alle 5.000 exemplaren verkocht en ook de verkopen van de tweede druk (3.000) verlopen voorspoedig. Goemans: ‘Voor een debuutroman is zo’n oplage heel verheugend! Onder voorbehoud van wijziging wordt het programma van NOVA uitgezonden op zaterdag 11 augustus, 22:15 uur. Voor meer informatie:
www.ziekzoekers.nl en www.novatv.nl.