Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2007

Grenspaal behoort ook op monumentenlijst

Door Joep Derksen

LISSE – Ook grenspalen moeten een monumentenstatus krijgen. Dit advies krijgt wethouder Guus Mesman (PvdA) van de monumentencommissie. Op dinsdag 31 juli gaf Bert Kölker een uitgebreide en gepassioneerde presentatie over de acht nog resterende grenspalen die Lisse rijk is.

De meest bekende grenspaal is natuurlijk het uit 1820 stammende exemplaar dat langs de Leidse Trekvaart staat en die ook wel de Halfscheydtpaal genoemd wordt. Maar ook zijn grenspalen te vinden aan de Zwartelaan, Loosterweg Noord, Essenlaan, op ’t Vierkant, op de Keukenhof, in het museum De Zwarte Tulp en twee bij begraafplaats Duinhof.

Kölker: ‘Grenspalen zijn monumenten van de geschiedenis en op de slechts acht exemplaren die we nog in Lisse over hebben moeten we heel zuinig zijn. Ik pleit er dan ook voor om grenspalen en grensstenen meer te presenteren door er een paar tegels rondom te leggen, zodat ze wat meer van de woekerende brandnetels worden gescheiden. Ook zouden bordjes met een omschrijving een goed initiatief zijn en van harte pleit ik voor een gemeentelijke monumentenstatus voor deze palen.’ De monumentencommissie was het unaniem eens met de oproep voor de monumentenstatus en dient een officieel verzoek hiertoe in bij Mesman.