Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 september 2007

Bewoners Residence Nassau zijn jeugdoverlast en vervuiling beu

LISSE – Om de overlast van (plassende) hangjongeren tegen te gaan, wilden de bewoners van het complex Residence Nassau een hek plaatsen. Ze wilden dit volledig volgens de regels doen, de kosten van de plaatsing zelf betalen en hadden ook oog voor het architectonische element. Een fluitje van een cent, zou je denken, maar dat bleek niet het geval. De hele ambtelijke procedure duurde ruim 2,5 jaar. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders bezwaart J.C. den Hollander, medebestuurslid woongemeenschap Residence Nassau, zich over de gang van zaken.

‘Wij wonen hier sinds 1994 met veel genoegen en genieten elke dag weer van ons mooie stekkie. Maar vooral in de weekends en tot diep in de nacht was en is het Prins Clausplein een trefpunt van luidruchtige jongeren die al of niet onder de invloed van alcohol of andere geestverruimende middelen de buurt onveilig maken. Ze houden zich op in onze achterportieken en vervuilen het met achtergelaten condooms, ontlasting en wat er verder nog aan smerigheid te verzinnen valt. Ze verschaffen zich onrechtmatig toegang tot onze trappenhuizen en richten vernielingen aan.’

De bewoners wilden met een bescheiden hek de achterruimten afsluiten, maar dat ging niet eenvoudig. Na een jaar overleg met de wijkagent en verschillende ambtelijke afdelingen stuurden de bewoners op 10 maart 2006 een brief aan het college met dit voorstel. Op 30 mei kwam de reactie van een ambtenaar: ‘Het normale onderhoud van een bouwwerk dient zodanig te geschieden dat het bouwwerk zich in zindelijke staat bevindt. Bij de door u (in uw brief aan B&W) geschetste overlast, voor zover veroorzaakt door het achterlaten van spuiten, condooms alsmede wildplassen en –poepen, wordt aan dit voorschrift niet voldaan. Als eigenaar van het gebouw bent u hiervoor echter wél aansprakelijk.’

Stroomversnelling

Na een brief aan alle fractievoorzitters trok Cees Verburg (D66) zich de kwestie aan en kwam het proces in een stroomversnelling, waarna het college op 26 oktober een principebesluit nam voor het plaatsen van een hek. Den Hollander besluit: ‘Wat een lang verhaal voor zo’n simpel hek: wat het nou echt nodig om als gemeente een (lichte) bouwvergunning als voorwaarde te stellen? Naast het bedrag van 7.395 euro voor de vier sierdraaihekken worden we ook nog eens geconfronteerd met 556 euro aan gemeentelijke leges en een nota van 1.038 euro van notaris Kompier voor de vestiging van het recht van opstal.’ Aangezien de bewoners van tevoren waren geïnformeerd over het feit dat zekere kosten in rekening worden gebracht, moeten deze bedragen gewoon betaald worden’, zo maakte wethouder Guus Mesman (PvdA) bekend tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën.