Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 september 2007

Extra krediet voor Seniorenbus

LISSE – In tegenstelling tot eerdere uitspraken van raadsleden over het niet verlenen van een inkomensgarantie aan een particuliere onderneming, lijkt de seniorenbus dan toch het benodigde aanvullende krediet te krijgen.

Tijdens een vooraankondiging van wethouder Adri de Roon (D66) in de commissie Maatschappij & Financien van 13 juni om zo’n krediet te verlenen aan regiotaxibedrijf De Vier Gewesten was de kritiek niet van de lucht. Fractievoorzitter Hans Bet (PvdA) zei indertijd: ‘We moeten geen blanco cheque geven aan particuliere ondernemers.’ Commissielid Gerben Cozijnsen (CDA) vulde aan: ‘Het voorstel dat we in september te zien krijgen, moet geen omzetgarantie voor een particuliere onderneming inhouden, want dan heeft de wethouder een probleem als het gaat om onze goedkeuring.’ Deze twee criticasters hielden echter hun mond bij de bespreking van het krediet voor de Seniorenbus.

Bet’s collega Mart van der Vlugt stelde nog de vraag of het contract met De Vier Gewesten helemaal rond was en was gerustgesteld met de mededeling dat een omzetgarantie een bedrag inhield van ‘2.500 euro, maar nu speculeer ik’, informeerde De Roon. Ook Cozijnsen was verder niet te horen. Zijn collega Joke Vermeulen stelde: ‘Ouderen met weinig geld zullen slechts schoorvoetend gebruik maken van de Seniorenbus vanwege het prijskaartje. We willen de proef een kans geven, maar blijven bedenkingen houden over de kans van slagen.’

Commissielid Levien de Braal (D66) was ronduit positief over het voorstel van de D66-wethouder. Ook Marianne Entrop (VVD) wil de proef een kans geven: ‘Het aantal ritten kan stijgen omdat het aantal ouderen toeneemt en dat heeft financiele gevolgen in verband met de belofte voor een omzetgarantie aan een commerciele partij. Ook is het onzeker of er voldoende reclameinkomsten komen om de bus mede te financieren. Maar hier praat je over iets meer dan 4.000 euro. We zijn al meer dan vier jaar met dit project bezig. Laten we het gewoon een kans geven.’

Commissielid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) bleef sceptisch: ‘We moeten geen omzetgarantie geven aan commerciele partij. Onze fractie is er nog niet uit wat betreft dit voorstel. Mede-oppositiepartij Nieuw Lisse deelde deze mening niet, aldus commissielid Cees Ruigrok: ‘In beginsel zijn we positief over de proef, maar niet voor een periode van vijf jaar, want dan wordt het een fors prijskaartje om door Lisse te rijden: een enkele rit kost dan meer dan acht euro en een retourtje scheelt 16 euro in de portemonnee.