Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 september 2007

“Fantastisch om getuige te zijn van veranderingen in iemands leven”

Nieuwe generatie verloskundigen enthousiast aan de slag

NOORDWIJK – Een nieuwe generatie verloskundigen helpt de jongste generatie met het eerste stapje in de wereld. Jitske Visser (30), Els Larssen (29) en Maaike van Duyvenvoorde (25) zijn ‘maten’ in hun Verloskundigen praktijk Noordwijk - Noordwijkerhout en Birgit Romme (31) is in loondienst. Ze hebben allevier een ding gemeen: de onvoorwaardelijke liefde voor het vak, gecombineerd met de vaardigheden en kennis om bevallingen goed te begeleiden. “Het is fantastisch om het hele proces van zwanger zijn, bevalling en nacontrole van nabij mee te maken en getuige te zijn van de veranderingen in iemands leven.”

Het gesprek vindt plaats in de flink opgeknapte spreekkamer. De vier beantwoorden de ongestelde vraag of hun leeftijd van belang is bij hun clienten. Visser: “Net als onze voorgangers, die enkele maanden geleden afscheid hebben genomen, zijn ook in de omringende gemeenten nieuwe en jongere collega’s gekomen. Iedereen hier is van dezelfde generatie verloskundigen.”

De verloskunde is veel meer dan enkel een baby ter wereld helpen brengen, dat wordt al snel duidelijk tijdens het prettige gesprek. Het vak is aan talloze veranderingen onderhevig, zo vertelt Romme. “Zo staan we ingeschreven bij het kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen) en volgen we allerlei cursussen. De dingen veranderen heel snel: vroeger kwam men pas in de 13de week langs voor een gesprek, maar tegenwoordig kan al een combinatietest gedaan worden om te kijken of het kindje het syndroom van Down heeft.”

Foliumzuur

Larssen vult aan: “We zijn er ook voorstander van om mensen te adviseren voordat ze zwanger worden. Ik heb hier al een cursus voor gevolgd. Veel vrouwen weten bijvoorbeeld niet dat ze foliumzuur moeten slikken als ze zwanger willen worden. Ook moeten mannen en vrouwen niet roken en drinken en moet er gekeken worden naar de eetgewoontes. We kunnen in een consult van een uur ook vragen over erfelijkheid beantwoorden en praten over de menstruele cyclus. Mensen weten soms totaal niet wat het is om zwanger te zijn, geboorte te geven, een kind te hebben en slapeloze nachten te krijgen. Deze gesprekken vinden echter nog niet plaats, want eerst moeten we de precieze inhoud afstemmen met de huisartsen en andere zorgverleners, zodat we niet in elkaars vaarwater komen.”

Met z’n vieren zorgen ze ervoor dat de praktijk 24 uur per dag en 7 dagen in de week geopend is. “We vinden het belangrijk dat de clienten met ons alle vier kennis maken, in de periode dat ze zwanger zijn”, zo legt Visser uit. We geven de moeders in spe goede voorlichting en het is vervolgens aan hen of ze thuis willen bevallen of in het ziekenhuis. Borstvoeding stimuleren we wel, maar het moet een wisselwerking blijven tussen moeder en kind. De moeder moet het willen en het moet leuk blijven, anders houdt het op.”

Wat is de rol van de man in het bevallingsproces? “Hij is tegenwoordig meer betrokken in het proces, al heeft dat ook wat mindere kanten. Zo zijn sommige mannen nogal eens onrustig en vragen: ‘Kan die bevalling niet een beetje opschieten?’ Ze zien namelijk dat hun vrouw pijn lijdt, en willen haar uit die situatie halen. Een bevalling kun je echter niet sneller laten lopen dan de natuur wil.” Larssen vult aan: “Wanneer de man doet wat zijn vrouw wil, gaat het prima: of het nu gaat om een rugmassage, het vasthouden van de hand of het niet aanraken van zijn vrouw. Wat je als man in ieder geval niet moet zeggen, wanneer zijn vrouw gehecht wordt, is: ‘Zet er maar een steekje meer in.’ Dat is dus niet grappig!”

Het viertal kan goed nieuws melden: “Begin 2008 hebben we ook spreekuur in Noordwijkerhout, bij dokter van Vliet en dokter Langeveld in ’t Dijkzicht. En voor alle zwangere vrouwen in Noordwijk en Noordwijkerhout geldt: je kunt je bij onze praktijk aanmelden, zodra je weet dat je zwanger bent.”

Voor meer informatie: Verloskundigen praktijk Noordwijk – Noordwijkerhout, Wantveld 9, 2202 NS Noordwijkerhout, T: 071 361 9393, W:
www.verloskundigen-noordwijk.nl.