Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2007

Proeffase vrije sluitingstijden

LISSE - De gemeenteraad geeft naar verwachting woensdag 19 september haar definitieve akkoord voor de proef met vrije sluitingstijden voor uitgaansgelegenheden. De beginfase start een maand later dan gepland, op 1 november, en duurt een jaar. Het college van burgemeester en wethouders maakte het besluit dinsdag 28 augustus bekend. Bezoekers van de horeca moeten in de nieuwe situatie voor 01.00 uur binnen zijn, maar mogen zich vervolgens tot 06.00 uur vermaken.
Wanneer een gelegenheid wordt verlaten, is blijven hangen niet toegestan. Afspraak is, dat de politie strikt toeziet op naleving. Doel van de proef is, te komen tot een toename van veiligheid en het veiligheidsgevoel in het algemeen, en een substantiële vermindering van de uitgaansoverlast. Door middel van een 'quick scan' wil de gemeente onderzoeken, welke gevolgen de vrije sluitingstijden hebben voor het alcoholgebruik. Hiervoor wordt geen gebruik gemaakt van gegevens van de uitgaansgelegenheden zelf over het aantal verkochte liters alcohol.
In plaats daarvan wordt twee keer een enquête gehouden onder het uitgaanspubliek, waarbij gevraagd wordt naar de mate waarin alcoholhoudende dranken zijn genuttigd. Volgens wethouder Jan Kippers (CDA) blijkt na het proefjaar uit de tweede enquête of er van meer of minder alcoholgebruik sprake is.
Bij de evaluatie staan verdere cijfers van de politie en een bewonersenquête centraal. In de gemeenteraadsvergadering besluiten de politieke partijen ook over de aanpak van geluidsoverlast. Samenscholingsverboden worden overwogen. Per 1 november zijn bovendien buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's), ingehuurd bij een professioneel bedrijf, in touw. 'Deze mensen handhaven de orde op uitgaansavonden, samen met de politie.'
Gedurende de proefperiode kunnen klachten over uitgaansoverlast kenbaar worden gemaakt bij een gemeentelijk meldpunt. Dit is in weekends bereikbaar tijdens de nachtelijke uren en op maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. De gemeenteraad beslist in de nazomer van 2008 over definitieve invoering van gereglementeerde vrije sluitingstijden.