Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2007

Majorettes en St. Cecilia uit elkaar

VOORHOUT – De wegen scheiden zich voor de muziekafdeling en de majorettes van St. Cecilia. Op vrijdag 21 december wordt in De Schans de nieuwe naam en het logo gepresenteerd van de majorettes. Hiermee komt een einde aan een periode waarin de majorettes groeiden van een groepje meisjes die met een baton voor de plaatselijke parade uitliepen naar een team van professionele sporters, die meervoudig Europees en Wereldkampioen zijn geworden.

Door Joep Derksen

Marjon Bakker, een van de oprichtsters en PR-verantwoordelijke, legt uit: “We gaan niet uit elkaar omdat er trammelant is, maar de muziek en de majorettes zijn twee verschillende groepen. De ene is cultuur en de ander is sport. Het lijkt er weliswaar op dat de muziekafdeling moeite heeft met het feit dat het eindelijk gaat gebeuren, maar we hebben samen besloten om te kijken of we uit elkaar gaan. Dat is gelukt, maar het gaat allemaal sneller dan we dachten. De muziekvereniging heeft ons de mogelijkheid geboden te proberen om onze wegen te scheiden en daar zijn we dankbaar voor.”

Nieuwe start

Ze vervolgt: “Het is allemaal niet dramatisch en onenigheid is er nooit geweest. Wij vinden het leuk en vrijdag om 21:00 uur onthullen we onze nieuwe naam in de Schans, direct na de kerstvieren die we hebben met de meiden. Het is echt een nieuwe start, ja.” Betekent deze splitsing ook het einde van het gezamenlijk optreden bij evenementen? “Dat weten we nog niet. Het zou jammer zijn als het helemaal is afgelopen voor het bloemencorso en met de kermis. Maar het is wel afgelopen dat de majorettes met kleinere evenementen, zoals met Sinterklaas voorop gaan lopen. Van de oudere meiden hoefde het lopen ook niet zo. Ze zijn er dan ook niet rouwig om dat deze rondgang door het dorp niet meer plaatsvindt. Ik denk zelf dat het echt moeilijk wordt om nog parades te lopen. We zijn namelijk bezig met de shows waarvoor we internationale competities aangaan. En om nou voor een keer per jaar een speciale oefening te trainen… Het is jammer dat het zo gelopen is, want je wilt niet dat het uit het straatbeeld verdwijnt. Maar als majorettevereniging hebben we weinig tijd om buitenloopshows bij te houden.”

Trager

Toch lijkt het vreemd dat er aan de ene kant wordt gezegd dat alles in goede harmonie verloopt, maar aan de andere kant zijn er nog geen duidelijke afspraken over het al dan niet gezamenlijk optreden in de toekomst. Hoe verklaart Bakker dit? “Het gaat allemaal vrij traag. De stichting majorettes reageert heel snel op de ontwikkelingen, maar de muziekvereniging doet het op een heel andere manier: ze denken heel erg na, moeten alles afwegen en het gaat veel trager. We hebben geen ruzie, maar bekijken of het nog nodig is om ons mee te laten doen met evenementen.”

Welke financiële gevolgen heeft deze splitsing? “Er is met de gemeente overleg geweest over subsidies. Wij zouden willen worden ondergebracht in de sectie ‘sport’, maar hebben hier nog geen uitsluitsel over gekregen.”