Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2007

NOROC blijft hopen op voortbestaan snuffelmarkt

Stichting kan nog een maand in Join-gebouw blijven

NOORDWIJK – Met het verdwijnen van het Join-gebouw wordt ook de tweewekelijkse zaterdagsnuffelmarkt van de stichting NOROC (NOordwijk ROemenië Contacten) ernstig bedreigd. Deze stichting stelt zich ten doel om in Roemenië een bijdrage te leveren aan een duurzame en democratische ontwikkeling. Momenteel zijn ze bezig met het bouwen van 30 nieuwe huizen voor Roma gezinnen.

Een van de wijzen waarop de hiervoor benodigde fondsen geworven kunnen worden, is de snuffelmarkt. Al jarenlang zetten zich hier acht vrijwilligers voor in om aangeleverde spullen te categoriseren, te plaatsen en te verkopen. Ook heeft het milieu baat bij deze markt, want spullen die normaliter wellicht naar de vuilstort zouden gaan, krijgen nu een plaatsje in andermans woning.

Geen experts

Op wat aanvankelijk de laatste snuffelmarkt van NOROC leek te worden (per 1 januari zijn de huurcontracten opgezegd) zijn vrijwilligers Coby Lindhout en Ineke van der Niet snuffelaars van dienst. Ze vertellen: “NOROC is vijf jaar geleden opgezet en de afgelopen 3,5 jaar zitten we op deze locatie. In januari kunnen we nog een maand door, maar daarna weten we niet hoelang we nog kunnen blijven en wanneer men begint om het gebouw te slopen. We hopen wel dat de gemeente ons helpt met het zoeken naar een nieuwe locatie.”

Op de snuffelmarkt is een brede variatie aan spullen te vinden, al ontbreken meubels en computers: “Met name meubels nemen heel veel ruimte in. Alles wat binnenkomt, taxeren we en regelmatig gaan er ook spullen naar een veilinghuis. Maar we zijn geen experts en er zal best wel eens een waardevol stuk verkocht zijn tegen een zeer lage prijs.” Ook de wereld van de rommelmarkten is aan trends onderhevig, zo leggen de twee uit: “Tot vorig jaar konden hadden we een gigantische voorraad aan koper en moesten zelfs stukken weggooien. Maar nu is er niets meer te vinden, want alles wordt gekocht door Polen. Ook de oude baroklampjes vinden hun weg naar de huizen van vooral jonge gezinnen; die vinden de oude spullen van hun (over)grootouders geweldig.”

Twee van de bezoekers, de heer en mevrouw Vegt komen “altijd wel even kijken. Rommel is leuk en je komt steeds iets verrassends tegen.” Ze loopt met een doosje in haar hand naar haar man: “Kijk, hier kun je borden mee ophangen”. Zijn reactie: “Leg maar terug, want we hebben bijna geen borden.” De haakjes vonden weer een plaatsje tussen de andere spullen.” Iets verderop staat de 91-jarige mevrouw Vink: “Ik ben hier zomaar om te kijken voor een cadeautje voor mijn achterkleinkind. Regelmatig vind ik hier leuk speelgoed.”

In gesprek

Voorzitter Richard Paap vertelt dat NOROC volop in overleg is met wethouder Leendert de Lange en de gemeente over een nieuwe locatie. “We hebben altijd hele goede contacten gehad en er zijn altijd heldere afspraken gemaakt. De gemeente is altijd erg behulpzaam geweest”, aldus Paap, die bovendien aangeeft dat NOROC haar deel van het Join-gebouw om niet in gebruik had. Tot op heden hebben de gesprekken nog geen nieuwe locatie opgeleverd. Het onlangs gesloten postkantoor aan de Boekerslootlaan zou wellicht een mogelijkheid zijn. Paap: “Maar dan moeten we eerst nog met een andere, private, partij in overleg.”

De snuffelmarkt is in ieder geval nog te bezoeken op: 5, 12, 19 en 26 januari, van 10:00 – 13:30 uur. Het inbrengen van bruikbare spullen is mogelijk op donderdagavond, van 19:00 – 20:00 uur, voorafgaand aan de verkoopzaterdag. Voor meer informatie: T: 071 361 2451, E: info@noroc.nl, W: www.noroc.nl.