Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2007

Toestemming B&W voor bouw woning aan dijkje

LISSE – De eigenaar van het perceel Heereweg krijgt van het college van burgemeester en wethouders toestemming om een (extra) vrijstaande burgerwoning te bouwen. Wethouder Guus Mesman (PvdA) staat welwillend tegenover het verzoek om een vrijstelling te verlenen aan de overschrijding van de maximale inhoudsmaat van 750 m3.

Mesman: ‘De aangevraagde woning heeft een inhoudsmaat van 2.108 m3 en dat is een kast van een woning. Maar er zijn twee redenen waarom ik ermee kan leven dat dit huis gebouwd wordt. Ten eerste staat het 350 meter van de N208 en dus behoorlijk ver van de weg, zodat het gebouw niet in het blikveld valt. Daarnaast is de woning tegen een dijkje aangebouwd en 1.200 kuub ligt visueel verscholen achter het dijkje, dus je ziet maar een klein deel van de woning. Dit zorgt ervoor dat er ook geen sprake is van een precedentwerking, want waar in Lisse kun je nu een woning naast een dijk plaatsen?’

De woning komt op grond te staan dat is aangemerkt voor de bollenteelt, maar ook daar heeft de wethouder een oplossing voor gevonden: ‘We zetten de agrarische bestemming met bollen om in een bestemming voor grasland. De eigenaar van de woning moet er dan voor zorgen dat er een siergazon komt; dan heb je er ook groen gras liggen.’

Na het collegebesluit moet de gemeenteraad nog over dit onderwerp oordelen, maar dan is het nog altijd niet zeker dat de woning gebouwd mag worden. De dijk, die geen sierdijk is, maar wel degelijk een functionele dijk, is in bezit van de waterbeheerders, het Hoogheemraadschap Rijnland. In principe is bouwen in de dijk namelijk uitgesloten en zij moeten hun toestemming geven om het eenmalig toe te staan.