Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2007

“We hebben het schaatsen nodig”

VOORHOUT – “We zijn open!” Met deze woorden beantwoordde Henk de Wit van de Voorhoutse IJsclub de telefoon. “We hebben het ijs vanochtend (donderdag, red.) om half elf gemeten: en er lag ruim 5 centimeter. We zijn nu al bezig om de boel op orde te brengen. ’s Middags zijn we tot vijf uur geopend en ’s avonds kunnen mensen bij ons schaatsen van 19:00 – 21:30. Er kan ’s ochtends niet geschaatst worden, want dan hebben we de tijd nodig om de boel een beetje op te knappen.”

Door Joep Derksen

Verheugd vervolgt hij: “Ik heb alle scholen gebeld en die zijn ook een en al enthousiast. Dat is leuk, want we hebben het schaatsen nodig. De laatste keer dat hier geschaatst kon worden was een avondje in 2003. Oh ja, en ik geloof dat we nog een keer een uurtje open waren in 2005, maar dat hebben we geen eens genoteerd. Nu gaat het dus gebeuren en dat is fijn, want schaatsen heeft een heel sociale functie. Het is belangrijk dat de kinderen veilig kunnen leren schaatsen en met de sport bekend raken. Wat ze er dan mee doen, is hun zaak, maar in ieder geval zorgt schaatsen voor gezelligheid en sociale binding.”

Hoewel de schaatsbaan open is, zal er geen koek en zopie aanwezig zijn. De Wit: “Normaal doet de postduivenvereniging dit, maar zij zijn er ook mee opgehouden. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk, want het is altijd een heel geregel met inkopen en dergelijke.”

Techniek

Hoe vindt De Wit het dat Voorhout als eerste ijsbaan van Teylingen open gaat? “We zien het niet als competitie, want de snelheid of een ondergelopen weiland een volwaardige landijsbaan wordt, hangt af van de techniek. Wij doen er twee dagen over om het water op het weiland te krijgen en anderen tien dagen. We gaan heel amicaal met elkaar om en wisselen jaarlijks informatie uit.

Op de baan zelf is ijsmeester Harry Sistermans de laatste voorbereidingen aan het treffen en met een houten schuiver verwijderd hij de laatste vastgevroren blaadjes die nog op het ijs liggen. Ook hij kijkt uit naar de komende schaatsdagen: “We gooien de boel open en zien wel hoe ver we komen. Na zondag is het waarschijnlijk voorbij, maar tot die tijd kan er volop geschaatst worden. Er is nu zo’n vijf centimeter ijs en het ligt er goed bij.”

De Voorhoutse ijsbaan is dagelijks geopend van 13:30 – 17:00 uur en ’s avonds van 19:00 – 21:30 uur. Voor meer informatie, kijk ook naar de website:
www.devoorhoutseijsclub.nl.