Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2007

Wie biedt er meer…

Konijnenveiling brengt meer dan 43.000 euro op

NOORDWIJK – De 50ste editie van de SJC Konijnenveiling heeft het gigantische bedrag van 43.500 euro opgebracht. Een heel verschil met de 800 gulden die de allereerste opbrengst was. De absolute topper van de avond was het bedrag van 3.100 euro dat geboden werd om burgemeester Harry Groen een uurtje te laten serveren in een restaurant.

De konijnenveiling dankt haar naam aan de eerste veiling die in de jaren 50 van de vorige eeuw is gehouden in een bollenschuur. Het aanbod van de veiling bestond die eerste jaren voor een groot deel uit konijnen. In de loop der tijden is dat flink veranderd, want zaterdag 15 december werden slechts enkele konijnen ter veiling aangeboden, maar wel meer dan 200 waardevolle danwel aparte stukken.

Wil van der Zalm, coordinator, vertelt over de Konijnenveiling: ‘Vijftien mensen zijn sinds eind september af en aan bezig om deze avond tot een succes te maken. Alle goederen zijn gedoneerd, dus de totale opbrengst van de veiling is pure winst voor SJC. Het geld wordt besteed aan onze voetballende jeugd, maar staat ook ten dienste aan de rest van de vereniging, want juist door de Konijnenveiling kunnen we de contributie laag houden. Elk jaar word ik weer verrast door de clubliefde die zoveel mensen laten zien.’

Konijnen

De veilingmeesters Dammy Heemskerk en Rob de Jong (tevens wethouder en voor de 25ste keer bij de Konijnenveiling betrokken) deden de biedingen met hun rappe tongen tot soms torenhoogte stijgen. Een van de toehoorders is Nicolette Lakerveld: ‘Mijn bedrijf heeft een brunch voor vier personen aangeboden en ik ben benieuwd wat het op gaat brengen. Mijn zoon voetbalt hier ook bij deze beste jeugdvereniging van Noordwijk.’ Wim van Bohemen verhaalt over de Konijnenveiling: ‘De reden dat deze ieder jaar in december gehouden wordt, is dat de konijnen net op tijd vetgemest waren voor de kerstviering; toen werden de konijnen namelijk gegeten.’

Dat dit niet helemaal verleden tijd is, blijkt wel uit de veiling van veilingnummer 1: een hagelwit konijn: Nico Peschier kocht het beestje voor 18 euro, ‘Voor met kerst’.