Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 januari 2008

“Al die fotoschietende toeristen gaan er met onze centen vandoor”

Jan Regeer wint kuipzwammen voor vijfde keer

VOORHOUT – De grote zaal in de KTS was weer afgeladen vol met mensen die kwamen genieten van de optredens van de kuipzwammers. En ook dit jaar werden ze niet teleurgesteld want zwamsters Edith Wolvers en Esther Kortekaas en zwammers Piet de Ruijter, Jan Regeer, Jan Piet Does en Marcel Floor waren op hun ouderwetse best. Zonder uitzondering gaven ze vele grappige draaien aan actuele lokale gebeurtenissen en namen zeer belangrijke Voorhouters en Teylingers zwaar op de hak.

Door Joep Derksen

Het was goed om te zien dat er dit jaar twee vrouwen in de kuip plaats namen, want vorig jaar was het wel een heel erg mannelijke aangelegenheid. Edith Wolvers en Esther Kortekaas lieten zich zeker niet onbetuigd. Beiden moesten van het hart dat de nieuwe directeur van de Andreasschool ervoor heeft gezorgd dat heel wat moeders actief zijn geworden als vrijwilliger. Wolvers: “Ze willen allemaal in de ouderraad!” Kortekaas: “Zelfs de Groep 8ers worden weer door hun moeders naar school gebracht!”

Tussen het vrouwelijke verbale geweld door had Piet de Ruijter de moeilijke taak om zich staande te houden. Dat ging hem goed af: als medewerker van een lokale uitbater memoreerde hij aan een krantadvertentie van een lokale groentenuitbater: “Aan het einde van het jaar komt Van Kesteren eindelijk klaar!” Over de lokale politiek merkte de zwammer een trend op: “Eerst doen, dan denken en vervolgens je besluit uitleggen als voortschrijdend inzicht.” Om meer toeristen naar Voorhout te lokken suggereerde De Ruijter ook om de Wallen naar dit bollendorp te halen: “Voor cultuur ga je naar Panorama Tulipland en voor een k..uur ga je naar de wallen.”

Centen

Jan Regeer, met zijn onnavolgbare Haagse accent, moest ook wat kwijt over die toeristen: “De gemeenteraad houdt acht ton over en gaat de belastingen verlagen. Maar dan wel de toeristenbelasting! Al die fotoschietende toeristen gaan er dus weer met onze centen vandoor!” Wethouder Bert Homan moest het ook ontgelden: “Hij wil katten aanlijnen. Nog even en dan kijkt de gemeente of je wormen hebt, want die schijten ook. Kortekaas maakte in haar zwamspeech de onnavolgbare sneer: Homan wil de poezen aanlijnen. Nou heb ik wel eens een touwtje aan m’n poes hangen, maar om nu een touwtje aan mijn poes te doen…”

Jan Piet Does onderscheidde zich met het geven van een ode aan tien jaar kuipzwammen en haalde herinneringen op aan oude zwammers, waaronder eendagsvliegen die het nodig vonden om hun eigen grappen te moeten uitleggen. “Winnen is net als bedplassen: iedereen ziet het, maar alleen jij hebt dat warme gevoel.” De winnaar van vorig jaar, Marcel Floor, mocht als laatste en dan heb je het probleem dat enkele van je grappen al door eerdere sprekers verteld zijn, zoals de combinatie rugstreeppadden en zebrapadden in de Herenstraat. Floor’s verschijning als hofnar, wandelend op twee bierkratjes, deed velen schuddebuiken van het lachen, evenals zijn suggestie om een spray op de markt te brengen, waarmee je slechte ideeën kunt verwijderen, zoals windmolens langs de Leidsevaart.

Winnaar

De grote winnaar van de avond was Jan Regeer, die de titel al voor de vijfde keer won. Zowel de jury als het publiek vond zijn inbreng de allerbeste. Hij werd direct gevolgd door Kortekaas, Wolvers, De Ruijter, Does en Floor die allen de tweede prijs behaalden. En voor alle politici die dit jaar (weer) niet genoemd werden bij het kuipzwammen: u hebt 12 maanden de tijd om daar iets aan te doen!