Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2008

Recycling luiers weer opgepakt

LISSE – De recycling van luiers is ondergebracht bij een andere luierinzamelaar. Hiermee wordt nieuw leven geblazen in een project dat enkele maanden geleden ten dode leek opgeschreven nadat het bedrijf Knowaste plotseling stopte met deze inzameling.

Vorig jaar november informeerde wethouder Bas Brekelmans (VVD) de commissie Ruimte en Infrastructuur al dat ze in onderhandeling waren met het bedrijf Van Gansewinkel, die zorgde voor de lediging van de Knowaste luierbakken. Hij vertelde indertijd: ‘Van Gansewinkel gaf aan dat zij de lediging blijven verzorgen, maar dat ze het luierafval niet meer naar Arnhem (bedrijfslocatie van Knowaste, red.), maar naar de “normale afvalverwerker” brengen. Voor de gemeente Lisse is dit een dure oplossing en met deze manier van afvoeren zijn wij het dan ook niet eens. Die voorgestelde oplossing is geheel voor onze rekening en dat vinden wij wat te eenvoudig.’

Er is een oplossing gekomen voor dit meningsverschil, zo laat Brekelmans via een voorlichter weten: ‘Op 3 januari is er een definitief einde gekomen aan Knowaste en twee maanden daarvoor trokken de aandeelhouders de stekker al uit het bedrijf. Er is veel media-aandacht geweest voor de abrupte sluiting van Knowaste en er werd al snel onderzocht of een doorstart mogelijk was. Uiteindelijk heeft al het werk dat het consortium verzet heeft niet geleid tot een doorstart. Van Gansewinkel was aandeelhouder van Knowaste. Zij blijven de luiers en incontinentiemateriaal inzamelen via de bestaande infrastructuur, dit is ook in Lisse het geval. Na de sluiting van Knowaste heeft Van Gansewinkel de vergisting als alternatief gevonden. In Nederland kan dat alleen bij Orgaworld in Lelystad. Van Gansewinkel heeft inmiddels al enkele tonnen uit instellingen naar dit bedrijf gebracht.’

In Lisse loopt de proefperiode af op 1 juli 2008. In juni maakt de gemeente ‘een afgewogen keuze of we doorgaan met de aparte luierinzameling of dat we ermee stoppen. Tot die tijd houden we de ontwikkelingen in de gaten. In het eerste jaar dat de proef van gescheiden luierinzameling liep, is een totaal van 26.000 kg aan luiers ingezameld. Dat is 26,8 kg per kind tussen de 0 en 3 jaar.