Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2008

Willem Vogels onderscheiden door Kaninefaaten

STREEK – Vorige maand werd Willem Vogels door de gemeente Teylingen al uitgeroepen tot Voorhouts vrijwilliger van het jaar en op 4 februari jongstleden kreeg hij een nieuw eerbetoon. In zijn functie als hoofd voedingsdienst van Mariënhaven in Warmond, kookt Vogels met zijn team al 5 jaar voor de boerenbruiloft van carnavalsvereniging De Kaninefaaten uit Noordwijkerhout. Op dit jaarlijkse evenement zorgen Vogels en zijn mensen er geheel vrijwillig voor dat maar liefst 1.500 mensen binnen elf minuten warme (!) stamppot voorgeschoteld krijgen.

Door Joep Derksen

Vogels wilde er zelf niet al te zeer ruchtbaarheid aangeven, maar desgevraagd laat hij weten dat hij zeer verguld is met dit eerbetoon, want het komt slechts zeer zelden voor dat een niet-Noordwijkerhouter de onderscheiding in de orde van de Kaninefaaten mag ontvangen. “Deze gouden medaille toont aan dat je in de orde hoort en wordt alleen uitgereikt aan mensen die bijzondere diensten voor de Kaninefaaten verrichten. Eigenlijk is het een heel specifieke prijs voor het dorp Noordwijkerhout zelf en het is heel erg bijzonder dat ik, die uit een ander dorp komt, die oorkonde kreeg.”

Op de oorkonde zelf staat geschreven: “Wij, prins Jan Kwiezien (Arjan Houwaert, red.) bij de gratie van alle carnavalistische Kokkerhouters, prins der kaninefaaten, protector der koetillers, promotor der zotheid, benoemen bij dezen tot Ridder in de Orde van Konijn en het Vat, Willem Vogels, vanwege het feit dat hij al jaren boerenkool smakelijk en op de afgesproken tijd kookt voor de gasten van de boerenbruiloft. Hij heeft ondanks problemen met het vinden van een kooklocatie steeds weer een oplossing gevonden om de carnavalsvereniging van boerenkool te voorzien. Waarvan akte, gegeven op 4 februari 2008. Getekend door de Kanselier der Orde, Jan Verwer.”

Heet en smakelijk

Vogels zet zich, samen met de koks van Marienhaven, al vijf jaar in voor de Boerenbruiloft van de Kaninefaaten, die op maandag 4 februari in de Schelft werd gehouden. “Ik zet me een keer per jaar op de Boerenbruiloft voor Noordwijkerhout in. Op de Schelft staan dan langgerekte tafels en om een uur of vijf gaan de mensen eten. We proberen dan binnen elf minuten iedereen (1.500 man) tegelijk te laten eten. Met een man of 30 lukt het wel, maar het is flink aanpoten en bovendien moet de stamppot heet en smakelijk zijn. Het is echter geen sinecure, want je kookt in Warmond, dan moet je het eten vervoeren en vervolgens uitscheppen in schalen die op kamertemperatuur zijn. Het moet dus een geoliede organisatie zijn en het blijft ieder jaar weer een uitdaging om binnen elf minuten die 1.500 man te laten eten.”

Over de oorkonde: “Bij toekomstige carnavalsfeesten in Noordwijkerhout ben ik verplicht die onderscheiding te dragen. Dat zal zeker gebeuren, want ik vind carnaval sinds dat ik een kleine jongen was bijzonder leuk. Je komt ook heel veel oude Noordwijkerhouters tegen. Zo’n middag is heel leuk, maar kooktechnisch gezien ook een hele uitdaging, want het is altijd lastig om al die mensen binnen de magische elf minuten te kunnen laten eten. Daarnaast zorg je er ook voor dat 800 schalen voorafgaand aan het evenement en na afloop ervan afgewassen worden.”