Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 maart 2008

“Ik had geen enkel idee dat muziek pure emotie is”

Nia Wagemakers stopt als voorzitter Adest Musica

SASSENHEIM – Na zes jaar draagt Nia Wagemakers (66) de voorzitter van Adest Musica op maandag 31 maart het stokje over aan John van Dijk (57). Ze blikt tevreden terug op een tijd waarin de bestuursstructuren compleet veranderd zijn en Adest Musica een professionaliteitsslag heeft doorgemaakt. Ook Van Dijk heeft ambities voor de komende jaren.

Door Joep Derksen

Wagemakers opent het gesprek: “Ik stop omdat ik vind dat het genoeg is. Je moet zo’n voorzittersfunctie maximaal twee periodes doen en daarna moet er nieuw bloed in komen. Mijn doel was om op bestuurlijk niveau een aantal dingen in een bepaald patroon te krijgen. Het bestuur stond ver van de commissies af en de communicatie was niet op z’n best. Daar wilde ik wat aan doen en op dat moment wist ik eigenlijk niet wat ik me op de hals haalde. Ik had geen enkel idee dat muziek pure emotie was en dat dit terugsloeg op de menselijke verhoudingen.”

Ze blikt terug: “Ik ga met een goed gevoel weg, want niet alleen de menselijke verhoudingen zijn perfect, maar er ligt een prima bestuursstructuur en ook de communicatie is sterk verbeterd. Als ik nu naar de jeugdband kijk, krijg ik er blinkende oogjes bij. Het feit dat jonge mensen van rond de twintig jaar in staat zijn om die jeugdband te begeleiden en er iets moois van te maken, zoals het geval is bij bijvoorbeeld Adestkids, geeft me een fantastisch gevoel.”

Opvolger

Waarom is Van Dijk de meest geschikte opvolger? “Ik denk dat hij een uitstekend voorzitter is en hij wordt bovendien volledig gedragen door het bestuur en dat is het beste van alles. John heeft al jaren laten blijken gevoel te hebben voor Adest Musica. Als je dit combineert met zijn bestuurlijke en zakelijke inslag, krijgt Adest een heel goede voorzitter!”

Van Dijk is ruim tien jaar actief bij Adest Musica en hoort al die loftuitingen enigszins gelaten aan. Hij vertelt: “Ik schijn op een onverhoeds moment gezegd te hebben dat het me leuk lijkt om nog iets meer voor Adest Musica te doen. Ik vind het namelijk goed om wat voor de maatschappij te doen en het voorzitterschap van Adest is ook vrijwilligerswerk.” Van Dijk zelf is eigenaar van een meerdere supermarktvestigingen en daarnaast raadslid in de gemeente Teylingen. Hoe kan hij die activiteiten combineren met het voorzitterschap van Adest? “Als je veel te doen hebt, kun je ook veel. Het is een kwestie van goed plannen, een strakke agenda en keuzes maken. Ik ben ervan overtuigd dat mensen een heleboel dingen tegelijk kunnen.”

Plannen

Over zijn plannen voor Adest Musica legt Van Dijk uit: “De structuur van de vereniging staat als een huis, maar er zijn een aantal uitdagingen voor de vereniging, zoals de financiele kant, maar ook de huisvesting. Adest kan met onze hoeveelheid mensen niet meer met de huidige ruimte uit de voeten. De jeugd moet in de gangen en kleine hokjes in het Onderdak repeteren en dat kan eigenlijk niet meer. Daar moeten oplossingen voor komen, waarover we met de gemeente in gesprek gaan.” Hij verduidelijkt: “Overigens zal ik nooit als onderdeel van een delegatie van Adest met de gemeente praten en ook als raadslid zal ik mij buiten een discussie over eventuele gemeentelijke ondersteuning houden.”

Geheim

Nogmaals Van Dijk: “Deze uitdagingen moeten aan het eind van mijn voorzitterschap achter ons liggen, dat is mijn doel. Voor de komende tijd gaat de seniorenband van Adest Musica in ieder geval weer voor de hoogste prijs op de Wereld Muziek Concoursen. De hele vereniging zet zich hiervoor in om dat te bereiken. Daarnaast wordt op 19 april onze nieuwe cd gepresenteerd in Park Rusthoff. Wie het eerste exemplaar mag ontvangen? Dat houd ik toch nog maar even geheim.”

Van Dijk noch Wagemakers spelen een muziekinstrument. Toch geven ze leiding aan een vereniging waar alles draait om de muziek. Is dat niet lastig? Van Dijk: “Adest geeft er de voorkeur aan een voorzitter te hebben die geen muziek speelt en van buitenaf komt. Ik kijk vol bewondering naar al die vrijwilligers die opstaan om de niet altijd zo leuke klussen aan te pakken.” Wagemakers: “In mijn jaren als voorzitter heb ik wel gemerkt dat ik altijd op afstand stond. Ik had wel een van de mensen van Adest willen zijn, maar dat is me niet gelukt. Als je die emotie van de muziek namelijk niet hebt, blijf je een buitenstaander.”